Lakáspiac 2009: árcsökkenés helyett marketingtrükkökre lehet számítani!

Pénzcentrum
2009. január 5. 12:05

A kínálat jelentős, míg a kereslet mérsékelt szűkülése várható 2009-ben a lakóparkok piacán- így lehetne összesíteni három vezető fejlesztő véleményét a 2009-es évről. A gazdasági válság teremtette új helyzetben a tehetősebbek egy része várhatóan értékálló ingatlanba fekteti a pénzét, míg lesznek, akiknek az ingatag banki hitelek mezsgyéjén kell majd lavírozniuk úgy, hogy ha lehet, akkor ne a számukra legrosszabb konstrukciót fogják ki.

Jelentős szerephez juthatnak a különböző marketingtrükkök is, így például az, hogy az egyes alacsonyabb kategóriájú lakásokat is igyekeznek majd a pénzzel rendelkező vásárlók igényeinek megfelelő "luxus" hívószóval reklámozni. Így lesz annál a több mint 2000 új lakásnál is, amelyek már készen vannak, de 2008-ban a fejlesztők nem tudtá eladni.

A kínálat szűkülését prognosztizálja 2009-re Kucsma Viktória. A 3 milliárd forint beruházással épülő Pasarét Residence értékesítési vezetője szerint a finanszírozási nehézségek miatt nem indulnak el újabb lakásépítési projektek, sőt sok esetben olyanok sem, amelyek már tervben voltak. A Pasarétet mindez nem érinti- teszi hozzá megnyugodva- hiszen január közepére minden lakásuk beköltőzhető állapotban lesz.

A keresletet tekintve bizakodó Kucsma Viktória, hiszen arra számítanak, hogy az újévben a pénzügyi válság miatt sokan fognak ingatlanba fektetni az értékállóság miatt. Akinek van pénze, az inkább vesz majd egy luxuslakást a II. kerület Buda központjához közeli elegáns, zöldövezeti részében, minthogy bizonytalan kifutású részvényekbe vagy értékpapírokba tegye a pénzét.

Épp ezért a szakember a 2008-ashoz hasonló kereslettel és az árak stagnálásával számol 2009-re, majd kis gondolkodás után hozzáteszi, ha lesz változás, az inkább mérsékelt áremelkedés lesz, mint csökkenés. Az értékesítési vezető megjegyezte, a Pasaréten a terveknek megfelelően halad a lakások értékesítése.

Kucsma Viktória lakópark építések befagyasztását jósoló prognózisát erősítette meg Komlós Andor is. Az osztrák-magyar Leier építőanyag-gyártó csoport ügyvezetője azért nem borúlátó, bízik a kormány által beígért építőipar- mentő csomagban. Mint mondja, a társasház- építések visszaesnek az elkövetkező pár évben, több lesz viszont az infrastrukturális beruházás, a családi ház építések tekintetében pedig nem számítanak változásra.

Az építőanyag-árak viszont várhatóan nőni fognak az alapanyag és az energiaárak emelkedésének mértékével. A közép-európai államokban jelenlévő cégcsoport egyébként nem zárja be egyetlen üzemét sem és leépítést sem terveznek. Sőt, februárban újabb téglagyáruk nyílik meg Kassán. A több milliárdos beruházással a magyar mellett elsősorban az ukrán piacokat célozzák meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tízmilliárd forint beruházással épülő Forest Hill lakópark beruházója úgy látja, a pénzügyi válság miatt alapjaiban megváltozott az ingatlanfinanszírozás Magyarországon. Sok bank felfüggesztette az euró- és a svájci frank alapú hitelezést, jelenleg csak forint alapú hitelt igényelhetnek az ügyfelek. E tekintetben egyébként Szili Balázs, értékesítési vezető szerint máris a kereslet növekedése tapasztalható, legalábbis így van ez annál a banknál, amelyikkel ők együttműködnek.

A Forest Hill-nél különböző fizetési konstrukciókkal, ingyenes hitelügyintézéssel és tanácsadással, valamint akciós törlesztési lehetőségekkel várják a lakásvásárlókat. Szili Balázs szerint 2009-ben még inkább fontos lesz, hogy az egyes lakóparkok hogyan pozicionálják lakásaikat, hiszen véleménye szerint némileg szűkülni fog azoknak a köre, akik ingatlant vesznek. Prognózisa szerint elsősorban azok vásárolnak majd lakást az új évben, akiknek van pénzük vagy csak nagyon kevés hitelt kell felvenniük.

Ez a magasabb társadalmi státuszú réteg pedig a felmérések szerint olyan hívószavakra kapja fel a fejét, mint például a luxus. Előrejelzése szerint a különböző reklámanyagokban többször fog szerepelni ez a hívószó, akkor is, ha mondjuk két prémiumkategóriás lakás között jelentős különbségek vannak. A "luxussá" átpozicionált lakások piacán az ár lehet a fő tényező, ami alapján döntenek a vevők, ez pedig a túl magas árfekvésű lakások esetében némi nagyon mérsékelt csökkenést hozhat, míg a magasabb kategóriába helyezett lakásoknál kicsi áremelkedést.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem