14 °C Budapest

Ingatlanbefektetési tippek 2009-re

Pénzcentrum
2008. december 19. 14:15

2009. nem lesz könnyű év a befektetések szempontjából, így azok is, akik ingatlanba helyezik a pénzüket, alaposan meggondolják, milyen lakást vegyenek. Hogyan lehet csökkenteni a kockázatot? Növelni a hozamot? Az Elephant Holding segítségével összegyűjtöttünk néhány tippet.

"A részvényekben és a befektetési alapokban megingott bizalom, vállalkozás alapítására sem a legmegfelelőbb a gazdasági klíma, ezért a válság idején sokan keresik a minél biztonságosabbnak tartott lehetőségeket, vagyis az ingatlant. Ugyanakkor azok is sokan lesznek, akik el akarnak adni. Így joggal számíthatunk arra, hogy a befektetési piac jelentősen átrendeződik. Ennek eredményeképpen a használt lakások piacán a kínálat felé billenhet el a mérleg nyelve, az új építésűeket tekintve azonban többé-kevésbé kiegyensúlyozott lesz a kereslet és a kínálat viszonya."- mondja Zelei Zoltán, az Elephant Holding Zrt. értékesítési vezetője.

Hol várható árcsökkenés?

- Több elemzés rámutatott, hogy, amennyiben csökkenek a lakásárak Magyarországon ez elsősorban a privát eladói oldalon, vagyis a használt lakások területén következhet be. Ha újépítésű lakásban gondolkozunk érdemes minél hamarabb - még bevezető áron - beszállni a most induló projektekbe.

Vidék vagy főváros?

- A válság hatására tovább nyílik az olló a vidék és a főváros között, ezért 2009-ben is érdemes az ingatlan portfoliót Budapesten tartani, jóllehet a lakás és telekárak esetenként jelentősen magasabbak, mint vidéken, de a fővárosi lakásokat sokkal könnyebb értékesíteni és a későbbi árnövekedés szempontjából befektetésként is nagyobb perspektívát jelentenek. Érdemes azonban olyan szempontokat is figyelembe venni, hogy a főváros környékén jóval több munkalehetőség érhető el - természetesen ez is összefügg az ingatlanárakkal.

Lakás vagy ház?

- Nehéz gazdasági helyzetben elmondható, hogy a korszerű lakás (nem panel) jobb befektetési választás, mint a családi ház. A házak hátránya nem csak a magas vételi árban, a nehézkesebb értékesíthetőségben rejlik, de abban is, hogy a piacon lévő kertes házak legtöbb esetben az építtető, tulajdonos sajátos ízlését és igényeit tükrözik. A hazai házépítésben nem alakult ki egységes struktúra, stílusok, elrendezés és a minőségi szabványok is nagymértékben változtak az elmúlt évtizedekben. Ezzel szemben a lakások, főleg a nagy beruházó kivitelezésében készülő újépítésűek minőségi kérdésekben is sokkal egységesebb színvonalat képviselnek, jobban értékesíthetők, kevesebb karbantartási költséget igényelnek.

Milyen lakást vegyünk?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Válság idején különösen fontos, hogy olyan lakást vegyünk, melynek a használati értéke és forgalom képessége még a krízis elmélyülése esetén is megmarad. A legbiztosabb tipp a Budapesti 2-3 szobás újépítésű lakás, amit szinte minden körülmények között lehet értékesíteni.

Elhelyezkedés?

- A budapesti ingatlanok közül még a jelenlegi helyzetben is jó befektetésnek ígérkezik a belváros, de az M0-ás mentén újonnan megépülő városrészek ingatlanjai is kedvező lehetőségeket ígérnek.

Milyet ne vegyünk?

- 2009-ben is kerüljük a romantikus falusi házakat, az ország rejtettebb zugaiban lévő nyaralókat. Még akkor is, ha látszólag nagyon olcsón is kínálják ezeket. Később nagyon nehéz lesz az értékesítés. És persze óvakodjunk a paneltől, legyen az a fővárosban, vagy vidéken.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?