Kiszemelték Kubát: Castro utolsó slukkjára várnak a befektetők?

Pénzcentrum
2008. október 2. 05:55

Bizonyára sokan gondolják úgy, hogy felelőtlenség és őrültség egy kommunista országba befektetni a nehezen megkeresett pénzünket. Egyesek összevonják a szemöldöküket és furcsán néznek, míg másoknak felcsillan a szemük és azt mondják, hogy miért ne. Az országról készült beszámolók alapján úgy tűnhet, hogy Kubában megállt az idő, de a politikai változások szele egyre inkább érzékelhetővé vált.


Vajon tényleg csak ő az akadálya a fejlesztéseknek?

A gyarmati időkben épült omladozó épületek és az utcákon furikázó 50-es évekből itt maradt ütött-kopott amerikai autók látványa azt az érzést kelti a külföldiekben, hogy itt bizony évtizedek óta nem változott semmi. Amellett, hogy Fidel Castro súlyos betegsége miatt nyugdíjba vonult és enyhébb lett a kommunista rezsim szorítása, megkezdődött a spekuláció is.

A befektetők szerint a novemberi amerikai választások végeredményén is sok minden múlhat, főleg a 46 éve tartó embargó tekintetében. Ezek fényében még mindig kétségesnek tűnhet egy olyan országban ingatlant vásárolni, ahol a mai napig követik Marx és Lenin iránymutatásait. A kétségeket azok az üzletemberek próbálják eloszlatni, akik más projekteknek köszönhetően jó ismerői az országnak.

Aki ismeri a Kubában rejlő lehetőségeket, az egyértelműen úgy fogalmaz, hogy van tere a fejlesztéseknek az országban. A 11 milliós szigetország egyelőre a hurrikánok után maradt károkat próbálja helyreállítani, ennek költségét még megbecsülni is nehéz. A pusztító vihar ugyan bizonytalanságra adhat okot a befektetők körében, de a hosszú távú kilátások jónak mondhatók.


Havanna: a kubai főváros egyik tengerparti szakasza

Gondoljunk csak a Karib-térség vonzerejére, hány millió turista fordul meg évente az országban és a környező államokban. A csodálatos tengerpart mellett a kulturális és történelmi látnivalók is vonzzák a látogatókat. A kormány felismerte a turizmusban rejlő lehetőségeket és bejelentették, hogy a közeljövőben engedélyezik egy 9 komplexumból álló golfközpont felépítését.

A hazánktól valamivel nagyobb területű ország turisztikai bevételei elérik a 300 milliárd forintot évente, egy ilyen nagyszabású terv megvalósításával ezt a számot jelentősen lehetne fokozni. Az új célpontokhoz megfelelő ingatlanok és magas szintű kiszolgálás párosulna, ami tovább javítaná az ország nemzetközi megítélését.

A fejlesztések megvalósításának még van néhány adminisztratív akadálya, de remélik, hogy ezek rövidesen elhárulnak. A projekteket olyan minőségben szeretnék megvalósítani, mint az a világ más országaiban teszik. A beruházók közül sokan úgy vélik, hogy Castro az egyetlen akadálya az építkezések megkezdésének.

A nagyszabású beruházások keretében a luxusingatlanok mellett lakásokat is építenének, elsősorban a külföldi vásárlók bizalmára építenek a fejlesztők. A kubai fővárostól alig száz kilométerre keletre tervezett épületegyüttes a befektetők szerint az ország elsőszámú turisztikai célpontja lehet, amint elkészül.

Csak néhány szám, hogy érzékeljük a grandiózus tervek léptékét: a part mentén 165 darab 360 és 50 négyzetméter alapterület közötti villalakást terveznek, emellett több mint 650 jellemzően kétszobás lakást alakítanak ki. A bevezető árak 300 ezer forintra tehetők négyzetméterenként, ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő májusban megkezdődhetnek az első munkálatok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Már korábban megkezdik az előértékesítést és a legkisebb lakásokért elkért 21 millió forintnak megfelelő vételár a Karib-térség többi országával összehasonlítva nem is tűnik túl magasnak. A befektetők az európai vásárlók mellett elsősorban a kanadaiak érdeklődésére számítanak, ugyanis az amerikaiak a hatályos törvények miatt nem jöhetnek számításba.


Óriásiak a különbségek az országban!

Az országban tervezett turisztikai fejlesztések a lakáspiac feltámadását is eredményezheti. 1959-ben, amikor Castro átvette a hatalmat, egyik első intézkedése a magánkézben lévő ingatlanok államosítása volt. Az embargó feloldása után és a megbékélést követően elképzelhető, hogy több amerikai is megjelenik és visszaköveteli a korábban elkobzott ingatlanát.

De egyelőre itt még nem tartunk, a fontos, hogy a megfelelő hivatalok áldásukat adják az engedélyekre, hogy megkezdődhessen a beruházás. Óriási lépés ez, ha figyelembe vesszük a kelet-európai blokk és a Szovjetunió szétesését követően majd két évtizeddel ez a kis ország még mindi tartja magát.

A volt "baráti országok" egyre távolabb kerültek és a pénzügyi és egyéb források is elapadtak. Az ideológiai kapcsolat megszűnt és Kuba magára maradt. A mély szegénységben élő rétegek felemelkedésének egyik útja, ha az ország megnyitja kapuit a külföldi befektetők előtt és engedik az ország felvirágoztatását.

A befektetők szerint tisztázni kell az ingatlanokhoz kapcsolódó jogokat, hogy hosszú távú lízinggel, vagy adásvétellel jutnak a fejlesztési területekhez. Ez nagyban befolyásolja a későbbi kereslet nagyságát is. A következő néhány hónapban a tárgyalások eredményre vezethetnek, melyet követően jelentős változások következhetnek be az országban.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm