26 °C Budapest

Kiszemelték Kubát: Castro utolsó slukkjára várnak a befektetők?

Pénzcentrum
2008. október 2. 05:55

Bizonyára sokan gondolják úgy, hogy felelőtlenség és őrültség egy kommunista országba befektetni a nehezen megkeresett pénzünket. Egyesek összevonják a szemöldöküket és furcsán néznek, míg másoknak felcsillan a szemük és azt mondják, hogy miért ne. Az országról készült beszámolók alapján úgy tűnhet, hogy Kubában megállt az idő, de a politikai változások szele egyre inkább érzékelhetővé vált.


Vajon tényleg csak ő az akadálya a fejlesztéseknek?

A gyarmati időkben épült omladozó épületek és az utcákon furikázó 50-es évekből itt maradt ütött-kopott amerikai autók látványa azt az érzést kelti a külföldiekben, hogy itt bizony évtizedek óta nem változott semmi. Amellett, hogy Fidel Castro súlyos betegsége miatt nyugdíjba vonult és enyhébb lett a kommunista rezsim szorítása, megkezdődött a spekuláció is.

A befektetők szerint a novemberi amerikai választások végeredményén is sok minden múlhat, főleg a 46 éve tartó embargó tekintetében. Ezek fényében még mindig kétségesnek tűnhet egy olyan országban ingatlant vásárolni, ahol a mai napig követik Marx és Lenin iránymutatásait. A kétségeket azok az üzletemberek próbálják eloszlatni, akik más projekteknek köszönhetően jó ismerői az országnak.

Aki ismeri a Kubában rejlő lehetőségeket, az egyértelműen úgy fogalmaz, hogy van tere a fejlesztéseknek az országban. A 11 milliós szigetország egyelőre a hurrikánok után maradt károkat próbálja helyreállítani, ennek költségét még megbecsülni is nehéz. A pusztító vihar ugyan bizonytalanságra adhat okot a befektetők körében, de a hosszú távú kilátások jónak mondhatók.


Havanna: a kubai főváros egyik tengerparti szakasza

Gondoljunk csak a Karib-térség vonzerejére, hány millió turista fordul meg évente az országban és a környező államokban. A csodálatos tengerpart mellett a kulturális és történelmi látnivalók is vonzzák a látogatókat. A kormány felismerte a turizmusban rejlő lehetőségeket és bejelentették, hogy a közeljövőben engedélyezik egy 9 komplexumból álló golfközpont felépítését.

A hazánktól valamivel nagyobb területű ország turisztikai bevételei elérik a 300 milliárd forintot évente, egy ilyen nagyszabású terv megvalósításával ezt a számot jelentősen lehetne fokozni. Az új célpontokhoz megfelelő ingatlanok és magas szintű kiszolgálás párosulna, ami tovább javítaná az ország nemzetközi megítélését.

A fejlesztések megvalósításának még van néhány adminisztratív akadálya, de remélik, hogy ezek rövidesen elhárulnak. A projekteket olyan minőségben szeretnék megvalósítani, mint az a világ más országaiban teszik. A beruházók közül sokan úgy vélik, hogy Castro az egyetlen akadálya az építkezések megkezdésének.

A nagyszabású beruházások keretében a luxusingatlanok mellett lakásokat is építenének, elsősorban a külföldi vásárlók bizalmára építenek a fejlesztők. A kubai fővárostól alig száz kilométerre keletre tervezett épületegyüttes a befektetők szerint az ország elsőszámú turisztikai célpontja lehet, amint elkészül.

Csak néhány szám, hogy érzékeljük a grandiózus tervek léptékét: a part mentén 165 darab 360 és 50 négyzetméter alapterület közötti villalakást terveznek, emellett több mint 650 jellemzően kétszobás lakást alakítanak ki. A bevezető árak 300 ezer forintra tehetők négyzetméterenként, ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő májusban megkezdődhetnek az első munkálatok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Már korábban megkezdik az előértékesítést és a legkisebb lakásokért elkért 21 millió forintnak megfelelő vételár a Karib-térség többi országával összehasonlítva nem is tűnik túl magasnak. A befektetők az európai vásárlók mellett elsősorban a kanadaiak érdeklődésére számítanak, ugyanis az amerikaiak a hatályos törvények miatt nem jöhetnek számításba.


Óriásiak a különbségek az országban!

Az országban tervezett turisztikai fejlesztések a lakáspiac feltámadását is eredményezheti. 1959-ben, amikor Castro átvette a hatalmat, egyik első intézkedése a magánkézben lévő ingatlanok államosítása volt. Az embargó feloldása után és a megbékélést követően elképzelhető, hogy több amerikai is megjelenik és visszaköveteli a korábban elkobzott ingatlanát.

De egyelőre itt még nem tartunk, a fontos, hogy a megfelelő hivatalok áldásukat adják az engedélyekre, hogy megkezdődhessen a beruházás. Óriási lépés ez, ha figyelembe vesszük a kelet-európai blokk és a Szovjetunió szétesését követően majd két évtizeddel ez a kis ország még mindi tartja magát.

A volt "baráti országok" egyre távolabb kerültek és a pénzügyi és egyéb források is elapadtak. Az ideológiai kapcsolat megszűnt és Kuba magára maradt. A mély szegénységben élő rétegek felemelkedésének egyik útja, ha az ország megnyitja kapuit a külföldi befektetők előtt és engedik az ország felvirágoztatását.

A befektetők szerint tisztázni kell az ingatlanokhoz kapcsolódó jogokat, hogy hosszú távú lízinggel, vagy adásvétellel jutnak a fejlesztési területekhez. Ez nagyban befolyásolja a későbbi kereslet nagyságát is. A következő néhány hónapban a tárgyalások eredményre vezethetnek, melyet követően jelentős változások következhetnek be az országban.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?