7 °C Budapest

Elbirtoklás: a te ingatlanod is veszélyben lehet!

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 05:55

Rendszeresen találkozunk a tulajdonszerzés leggyakrabban előforduló formáival, de vannak olyan esetek, amikor a tulajdonos ellenérték nélkül megfosztható a tulajdonjogától és ezt a polgári törvénykönyv is szentesíti. Az adásvételek és az ajándékozási eljárások során a felek szerződéses jogviszonyban állnak, de - a sokaknak gyanúsan csengő - elbirtoklás estében szerződés nélkül a törvény alapján szerezhet tulajdonjogot az elbirtokló.

Az elbirtoklási eljárások során egy földhivatali ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett, de nem gyakorolt tulajdonjog áll szemben a valós birtokállapottal. A jog ezekben az esetekben a birtoklás oldalára áll, hiszen gazdasági szempontból sem kedvező, ha jelentős területek évtizedekig gazdátlanul állnak. A joggyakorlatnak megfelelően a birtoklás a jogszabályban meghatározott évek leteltével tulajdonjogra váltható.

A tulajdonjog gyakorlásának elmulasztása - bizonyos törvényi feltételek fennállása esetén - bizonyos idő elteltével a tulajdonjog elvesztéséhez vezethet. Az ilyen módon keletkezett új tulajdonjog bejegyzéséhez jogtiszta ügylet esetén nem szükséges szerződés, vagy hatósági döntés.

Elbirtoklás útján az szerezheti meg egy dolog tulajdonjogát, aki ingatlan esetében 15 éven át (más dolog esetében 10 évig) a sajátjaként szakadatlanul birtokolja azt. Korábban ez a határidő még 32 év volt, a gyakorlati alkalmazás során szükséges bizonyítási eljárás ilyen időtávon bizonytalanná vált ezért módosították emberibb léptékűre a birtoklás időtartamát.

A törvény biztosítja, hogy csak a jóhiszemű birtokosok szerezhessenek elbirtoklás útján tulajdonjogot. Aki egy adott tárgy, vagy ingatlan birtokához bűncselekménnyel, erőszakos, illetve alattomos úton jutott hozzá, annak a tulajdonjog iránti kérelmét azonnal elutasítják.

A mai joggyakorlatban meglehetősen ritkán - főként lakóövezeti és külterületi telkek, valamint mezőgazdasági területek tulajdonjogának megállapítása során - fordul elő ilyen eljárás. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy ha az elbirtoklás feltételei csak az adott földterület egy részére állnak fenn, akkor sem szerezhető meg a tulajdonjog.

Aki haszonélvezőként, bérlőként, vagy szívességi felhasználóként birtokol egy ingatlant, az sem tarthat igényt a birtoklási idő leteltével az ingatlan tulajdonjogára.

Az elbirtokló a tulajdonszerzésre vonatkozó eljárás során még 15 év után is elbukhat azzal szemben, aki a földhivatali nyilvántartás adataiban bízva a bejegyzett tulajdonostól ellenérték fejében kéri a tulajdonjog bejegyzését. A vevő ilyenkor nem is tud az elbirtoklásról és joggal hiszi, hogy az eladó a tulajdonos. Ezért fontos, hogy ha az elbirtokló szeretne az ingatlan tulajdonosává válni, akkor a 15 év letelte után mielőbb kezdeményezze az eljárást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 15 év megállapítása során a birtoklási idő több egymást követő birtokos esetében összeadható, de a birtoklásnak folyamatosnak kell lennie és a bizonyítási eljárás során a korábbi birtoklásokat is tudni kell igazolni. Az elbirtoklási idő több esetben is megszakadhat, újra kezdődhet. Ha a tulajdonos a birtokost írásban, vagy bíróságon keresztül felszólítja, hogy a tulajdonjogával és az ingatlannal rendelkezni akar.

A birtoklónak tulajdonjoga keletkezik, a volt tulajdonost pedig törlik a földhivatali ingatlan-nyilvántartásból. A jogszabály szerint ugyanakkor nem lehet elbirtokolni az állam és a helyi önkormányzatok kizárólagos (forgalomképtelen) tárgyait.

Előfordulnak olyan esetek, amikor a tulajdonos önhibáján kívül, de menthető okból nem tudja a tulajdonosi jogait gyakorolni. Ilyenkor az akadályoztatás megszűnésétől számított egy éven belül az elbirtoklás akkor sem következik be, ha a jogszabályban meghatározott határidő már letelt.

Az állampolgárok - ha nem biztosak a dolgukban - kérhetik jogi szakértő, ügyvéd, közjegyző, vagy jogtanácsos segítségét az ilyen ügyekben. Ugyanakkor vannak cégek, melyek azok védelmére kelnek, akiknek a területét valaki illetéktelenül használja. Ekkor felmérik a területeket és kitűzik, valamint megjelölik az ingatlanok pontos határát a tulajdonosok jogainak védelme érdekében.

Érdemes tehát megszemlélni használaton kívüli, régen nem látott területeinket, legyen az telek, zártkert, gyümölcsös, vagy mezőgazdasági terület. Amennyiben nem gyakoroljuk tulajdonosi jogainkat érdemes inkább adásvétellel megszabadulnunk a feleslegessé vált ingatlanainktól még mielőtt valaki elbirtokolja azt tőlünk!

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm