Még mindig tart a kelet-európai lakásár-robbanás!

Pénzcentrum
2008. szeptember 26. 05:55

Globális tendenciák... Közzétette legfrissebb ingatlanpiaci elemzését a Global Property Guide, melyből kiderült, hogy a pénzügyi szektorban pusztító hurrikán szele a világ lakáspiacain is éreztette hatását. Az előző negyedévben arról számoltunk be, hogy világszerte véget ért a lakásárak szárnyalása, a legfrissebb számítások szerint azonban tovább romlott a helyzet.

A 33 országot átölelő felmérésből kiderül, hogy reálértéken 12 nemzet könyvelhetett el némi emelkedést, ugyanakkor 21 országban tovább csökkentek a lakásárak. A legnagyobb viharfelhők a Balti-államok, az USA, Nagy-Britannia és Írország felett tornyosulnak, ezekben az országokban - némi kerekítéssel - kétszámjegyű árzuhanást mértek az elmúlt egy évben.

A közelmúltban még egymásra licitáltak a külföldi befektetők, ha Lettország ingatlanpiacáról esett szó, az utóbbi időben viszont mélyrepülésben vannak a rigai árak és mindenki menti, ami menthető. A belföldi kereslet nem képes felvenni az ugrásszerűen megszaporodott beruházások késztermékeit, ami az elmúlt egy évben reálértéken 33,08 %-os csökkenéshez vezetett.

Egy ugrással máris a hasonló helyzetben lévő Észtországban találhatjuk magunkat, ahol a főváros (Tallinn) ingatlanpiacának felmérésekor 14,06 %-os visszaesést állapítottak meg a statisztikusok.

Az éves mutatók között böngészve találunk néhány érdekes eredményt, de amikor csak az utolsó negyedévet vesszük számításba, szembetűnő, hogy még a lista élmezőnyébe tartozó országok közül is többen negatív eredményt értek el. Ezek a mutatók azt sugallják, hogy a globális változások mély nyomokat hagytak a lakáspiacokon és a dolgok még rosszabbra fordultak a második negyedévben.

A negyedéves összevetésben is a lett főváros végzett az utolsó helyen, Rigában 8,16 %-kal estek az árak a vizsgált időszakban. A szűkebb időtáv vizsgálata során figyelembe kell venni a szezonális változások erősebb hatását, így ezekből a számokból inkább csak a piacokon uralkodó tendenciákra következtetünk.

Kína (Sanghaj) az élen, de a befektetők óvatosabbá váltak

Az elmúlt egy évben drámai fordulat következett be a világ számos lakáspiacán. Egy évvel ezelőtt a vizsgált országok közül még mindössze 5 államban mértek visszaesést, mára ezek száma 21-re emelkedett.

A globális tendenciák ellenére a kínaiak továbbra is jelentős áremelkedést tudtak produkálni és 27,28 %-os eredménnyel letaszították a trónról északi szomszédunkat. A sanghaji lakáspiacot tükröző index hátterében azonban kevesebb tranzakció áll, a kedvezőtlen világgazdasági hírek hallatán a befektetők óvatosabbá váltak.

A listában nem szerepelnek a közel-keleti államok, ahonnan pedig egyre-másra érkeznek az óriási ingatlan beruházásokról szóló hírek. Izrael kivételével egyik érintett állam sem szolgáltatott hivatalos adatokat a lakáspiacáról, ezért az ott uralkodó irányzatokról csak a meg nem erősített statisztikai adatokból tudunk következtetéseket levonni.

A táblázat élmezőnyében szereplő Szlovákia és Bulgária mutatói meglepetést okoztak a szakértők körében, akik szerint ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kelet-európai lakásárak robbanása még nem fejeződött be maradéktalanul, ezekben az államokban még vannak tartalékok. A szlovákoknál negyedével (25,57 %-kal) a bolgároknál hatodával (15,28 %-kal) lettek drágábbak a lakások, mint egy évvel korábban.

A régióban található országok közül ugyan nem szerepel a listán Montenegró és Albánia, de a nemzetközi ingatlanpiaci hírek szerint ezekben az országokban is megélénkült a külföldi befektetők érdeklődése és emelkedni kezdtek a lakásárak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiútkeresés: eltérő stratégiák, közös cél

A kritikus helyzetbe került lakáspiaccal rendelkező országok körében egyre aktuálisabbá váltak a megoldási stratégiák kidolgozása és a piacok megmentésére irányuló törekvések. Ezek az erőfeszítések országonként eltérőek lehetnek, de minden nemzetet egy cél vezérel, mégpedig a lakóingatlanok piacának talpra állítása.

A tengerentúlon a 20 legjelentősebb állam ingatlanpiacát vizsgáló Case-Shiller-index már egymást követő hatodik alkalommal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A pénzügyi rendszerbe már több százmillió dollárt pumpáltak bele, mert a hitelpiac megmentése egyik előfeltétele lehet a lakáspiac feltámasztásának.

Nagy-Britanniában 125 ezerről 175 ezer fontra emelték az első lakáshoz jutók esetében az illetékmentesség alsó határát, ez az intézkedés határozott időre szól, de egy évig minimum érvényben marad. A kormány további kompenzációs csomaggal támogatja a lakásvásárlókat és azokat a háztartásokat, amelyek komoly fizetési nehézségekkel küzdenek.

A súlyos gondokkal küszködő spanyol lakáspiac megmentésére egy 3 milliárd eurós támogatási csomag bevezetésén dolgozik a kormány. Az eladatlan lakások tömkelegével rendelkező befektetők pedig adómentességet kapnak, ha meghatározott időre bérbe adják a nyakukon maradt ingatlanokat.

A statisztikák szerint nominális értéken 2 %-kal emelkedtek a spanyol lakásárak, amely a piacot övező bizonytalanság és a szárnyra kapó negatív hírek hallatán nehezen hihető, vagy a számok nem megfelelően tükrözik az országot sújtó probléma nagyságát.

Az írek a lakásvásárlóknak szóló támogatási csomagban, a dél-koreaiak az építőipari szektorban érvényben lévő korlátozások enyhítésében látják a megoldást. Indonézia a külföldi vásárlókra vonatkozó szankciók feloldásával szeretné újra fellendíteni országa lakáspiacát.

Íme a lista:

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem