16 °C Budapest

Még mindig tart a kelet-európai lakásár-robbanás!

Pénzcentrum
2008. szeptember 26. 05:55

Globális tendenciák... Közzétette legfrissebb ingatlanpiaci elemzését a Global Property Guide, melyből kiderült, hogy a pénzügyi szektorban pusztító hurrikán szele a világ lakáspiacain is éreztette hatását. Az előző negyedévben arról számoltunk be, hogy világszerte véget ért a lakásárak szárnyalása, a legfrissebb számítások szerint azonban tovább romlott a helyzet.

A 33 országot átölelő felmérésből kiderül, hogy reálértéken 12 nemzet könyvelhetett el némi emelkedést, ugyanakkor 21 országban tovább csökkentek a lakásárak. A legnagyobb viharfelhők a Balti-államok, az USA, Nagy-Britannia és Írország felett tornyosulnak, ezekben az országokban - némi kerekítéssel - kétszámjegyű árzuhanást mértek az elmúlt egy évben.

A közelmúltban még egymásra licitáltak a külföldi befektetők, ha Lettország ingatlanpiacáról esett szó, az utóbbi időben viszont mélyrepülésben vannak a rigai árak és mindenki menti, ami menthető. A belföldi kereslet nem képes felvenni az ugrásszerűen megszaporodott beruházások késztermékeit, ami az elmúlt egy évben reálértéken 33,08 %-os csökkenéshez vezetett.

Egy ugrással máris a hasonló helyzetben lévő Észtországban találhatjuk magunkat, ahol a főváros (Tallinn) ingatlanpiacának felmérésekor 14,06 %-os visszaesést állapítottak meg a statisztikusok.

Az éves mutatók között böngészve találunk néhány érdekes eredményt, de amikor csak az utolsó negyedévet vesszük számításba, szembetűnő, hogy még a lista élmezőnyébe tartozó országok közül is többen negatív eredményt értek el. Ezek a mutatók azt sugallják, hogy a globális változások mély nyomokat hagytak a lakáspiacokon és a dolgok még rosszabbra fordultak a második negyedévben.

A negyedéves összevetésben is a lett főváros végzett az utolsó helyen, Rigában 8,16 %-kal estek az árak a vizsgált időszakban. A szűkebb időtáv vizsgálata során figyelembe kell venni a szezonális változások erősebb hatását, így ezekből a számokból inkább csak a piacokon uralkodó tendenciákra következtetünk.

Kína (Sanghaj) az élen, de a befektetők óvatosabbá váltak

Az elmúlt egy évben drámai fordulat következett be a világ számos lakáspiacán. Egy évvel ezelőtt a vizsgált országok közül még mindössze 5 államban mértek visszaesést, mára ezek száma 21-re emelkedett.

A globális tendenciák ellenére a kínaiak továbbra is jelentős áremelkedést tudtak produkálni és 27,28 %-os eredménnyel letaszították a trónról északi szomszédunkat. A sanghaji lakáspiacot tükröző index hátterében azonban kevesebb tranzakció áll, a kedvezőtlen világgazdasági hírek hallatán a befektetők óvatosabbá váltak.

A listában nem szerepelnek a közel-keleti államok, ahonnan pedig egyre-másra érkeznek az óriási ingatlan beruházásokról szóló hírek. Izrael kivételével egyik érintett állam sem szolgáltatott hivatalos adatokat a lakáspiacáról, ezért az ott uralkodó irányzatokról csak a meg nem erősített statisztikai adatokból tudunk következtetéseket levonni.

A táblázat élmezőnyében szereplő Szlovákia és Bulgária mutatói meglepetést okoztak a szakértők körében, akik szerint ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a kelet-európai lakásárak robbanása még nem fejeződött be maradéktalanul, ezekben az államokban még vannak tartalékok. A szlovákoknál negyedével (25,57 %-kal) a bolgároknál hatodával (15,28 %-kal) lettek drágábbak a lakások, mint egy évvel korábban.

A régióban található országok közül ugyan nem szerepel a listán Montenegró és Albánia, de a nemzetközi ingatlanpiaci hírek szerint ezekben az országokban is megélénkült a külföldi befektetők érdeklődése és emelkedni kezdtek a lakásárak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kiútkeresés: eltérő stratégiák, közös cél

A kritikus helyzetbe került lakáspiaccal rendelkező országok körében egyre aktuálisabbá váltak a megoldási stratégiák kidolgozása és a piacok megmentésére irányuló törekvések. Ezek az erőfeszítések országonként eltérőek lehetnek, de minden nemzetet egy cél vezérel, mégpedig a lakóingatlanok piacának talpra állítása.

A tengerentúlon a 20 legjelentősebb állam ingatlanpiacát vizsgáló Case-Shiller-index már egymást követő hatodik alkalommal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A pénzügyi rendszerbe már több százmillió dollárt pumpáltak bele, mert a hitelpiac megmentése egyik előfeltétele lehet a lakáspiac feltámasztásának.

Nagy-Britanniában 125 ezerről 175 ezer fontra emelték az első lakáshoz jutók esetében az illetékmentesség alsó határát, ez az intézkedés határozott időre szól, de egy évig minimum érvényben marad. A kormány további kompenzációs csomaggal támogatja a lakásvásárlókat és azokat a háztartásokat, amelyek komoly fizetési nehézségekkel küzdenek.

A súlyos gondokkal küszködő spanyol lakáspiac megmentésére egy 3 milliárd eurós támogatási csomag bevezetésén dolgozik a kormány. Az eladatlan lakások tömkelegével rendelkező befektetők pedig adómentességet kapnak, ha meghatározott időre bérbe adják a nyakukon maradt ingatlanokat.

A statisztikák szerint nominális értéken 2 %-kal emelkedtek a spanyol lakásárak, amely a piacot övező bizonytalanság és a szárnyra kapó negatív hírek hallatán nehezen hihető, vagy a számok nem megfelelően tükrözik az országot sújtó probléma nagyságát.

Az írek a lakásvásárlóknak szóló támogatási csomagban, a dél-koreaiak az építőipari szektorban érvényben lévő korlátozások enyhítésében látják a megoldást. Indonézia a külföldi vásárlókra vonatkozó szankciók feloldásával szeretné újra fellendíteni országa lakáspiacát.

Íme a lista:

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?