Elszámolták a rezsit: milliókat húztak ki a brit fogyasztók zsebéből!

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 13:00

A hat legnagyobb brit energiaóriás az előzetes számítások szerint több millió fontot (több százmillió forintot) kénytelen visszautalni a fogyasztóknak, miután életbe lép a kormány legújabb fogyasztóvédelmi rendelete. Nagy-Britanniában 5,9 millió háztartásban vannak olyan mérőórák felszerelve, melyek előfizetéses rendszerben működnek, ezek számlázásával akadtak a legnagyobb gondok!

A fogyasztóvédelem szerint az ilyen mérőórával rendelkező családoknak rendszeresen magasabb tarifával számláztak, mint a normál egységár. Az évek alatt jelentős túlfizetés alakult ki, mint ha a normál árakon számolják el a tényleges fogyasztást. Becslések szerint a lépcsőzetesen egyre nagyobb túlszámlázás végeredménye 700 millió font (210 milliárd forint) lehet, ez háztartásonként körülbelül 35 ezer forintnyi többlet befizetést jelent.

A számítások elvégzése során megállapították, hogy a fűtésért, a világításért és a meleg vízért is többet fizettek a fogyasztók, mint amennyi jogosan felszámítható lett volna. A fogyasztóvédők szerint vannak olyan háztartások, melyek sokkal több pénzt igényelhetnek vissza, mint amennyire számítottak. A méltánytalanul magasabb árak a szolgáltató a magasabb üzemeltetési költségekkel indokolta, valamint azzal, hogy 24 órás segélyszolgálatot is működtetnek.

A jogosultatlan árfelhajtás végeredménye az lett, hogy a kormány közbelépett és a visszatérítések végrehajtására kötelezi a szolgáltatókat. A túlszámlázással kapcsolatos problémákat csak tetézi, hogy az ilyen mérőműszerek leggyakrabban a legalacsonyabb átlagjövedelemmel rendelkező háztartásokban van felszerelve. Ezeknek a családoknak minél előbb vissza kell kapni a már befizetett többletet.

A szolgáltatókra egyre nagyobb nyomás nehezedik a fogyasztók és a fogyasztóvédők irányából. Mindenkinek javasolják a csoportos beszedésre vagy az átutalásra történő átállást, mert ilyen módon további megtakarításokat lehet elérni. A másik módszer a havi leolvasásra, illetve az egy éves átlagból vont átalányfizetésre történő átállás kezdeményezése.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?