17 °C Budapest

Elszámolták a rezsit: milliókat húztak ki a brit fogyasztók zsebéből!

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 13:00

A hat legnagyobb brit energiaóriás az előzetes számítások szerint több millió fontot (több százmillió forintot) kénytelen visszautalni a fogyasztóknak, miután életbe lép a kormány legújabb fogyasztóvédelmi rendelete. Nagy-Britanniában 5,9 millió háztartásban vannak olyan mérőórák felszerelve, melyek előfizetéses rendszerben működnek, ezek számlázásával akadtak a legnagyobb gondok!

A fogyasztóvédelem szerint az ilyen mérőórával rendelkező családoknak rendszeresen magasabb tarifával számláztak, mint a normál egységár. Az évek alatt jelentős túlfizetés alakult ki, mint ha a normál árakon számolják el a tényleges fogyasztást. Becslések szerint a lépcsőzetesen egyre nagyobb túlszámlázás végeredménye 700 millió font (210 milliárd forint) lehet, ez háztartásonként körülbelül 35 ezer forintnyi többlet befizetést jelent.

A számítások elvégzése során megállapították, hogy a fűtésért, a világításért és a meleg vízért is többet fizettek a fogyasztók, mint amennyi jogosan felszámítható lett volna. A fogyasztóvédők szerint vannak olyan háztartások, melyek sokkal több pénzt igényelhetnek vissza, mint amennyire számítottak. A méltánytalanul magasabb árak a szolgáltató a magasabb üzemeltetési költségekkel indokolta, valamint azzal, hogy 24 órás segélyszolgálatot is működtetnek.

A jogosultatlan árfelhajtás végeredménye az lett, hogy a kormány közbelépett és a visszatérítések végrehajtására kötelezi a szolgáltatókat. A túlszámlázással kapcsolatos problémákat csak tetézi, hogy az ilyen mérőműszerek leggyakrabban a legalacsonyabb átlagjövedelemmel rendelkező háztartásokban van felszerelve. Ezeknek a családoknak minél előbb vissza kell kapni a már befizetett többletet.

A szolgáltatókra egyre nagyobb nyomás nehezedik a fogyasztók és a fogyasztóvédők irányából. Mindenkinek javasolják a csoportos beszedésre vagy az átutalásra történő átállást, mert ilyen módon további megtakarításokat lehet elérni. A másik módszer a havi leolvasásra, illetve az egy éves átlagból vont átalányfizetésre történő átállás kezdeményezése.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?