8 °C Budapest

Elszámolták a rezsit: milliókat húztak ki a brit fogyasztók zsebéből!

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 13:00

A hat legnagyobb brit energiaóriás az előzetes számítások szerint több millió fontot (több százmillió forintot) kénytelen visszautalni a fogyasztóknak, miután életbe lép a kormány legújabb fogyasztóvédelmi rendelete. Nagy-Britanniában 5,9 millió háztartásban vannak olyan mérőórák felszerelve, melyek előfizetéses rendszerben működnek, ezek számlázásával akadtak a legnagyobb gondok!

A fogyasztóvédelem szerint az ilyen mérőórával rendelkező családoknak rendszeresen magasabb tarifával számláztak, mint a normál egységár. Az évek alatt jelentős túlfizetés alakult ki, mint ha a normál árakon számolják el a tényleges fogyasztást. Becslések szerint a lépcsőzetesen egyre nagyobb túlszámlázás végeredménye 700 millió font (210 milliárd forint) lehet, ez háztartásonként körülbelül 35 ezer forintnyi többlet befizetést jelent.

A számítások elvégzése során megállapították, hogy a fűtésért, a világításért és a meleg vízért is többet fizettek a fogyasztók, mint amennyi jogosan felszámítható lett volna. A fogyasztóvédők szerint vannak olyan háztartások, melyek sokkal több pénzt igényelhetnek vissza, mint amennyire számítottak. A méltánytalanul magasabb árak a szolgáltató a magasabb üzemeltetési költségekkel indokolta, valamint azzal, hogy 24 órás segélyszolgálatot is működtetnek.

A jogosultatlan árfelhajtás végeredménye az lett, hogy a kormány közbelépett és a visszatérítések végrehajtására kötelezi a szolgáltatókat. A túlszámlázással kapcsolatos problémákat csak tetézi, hogy az ilyen mérőműszerek leggyakrabban a legalacsonyabb átlagjövedelemmel rendelkező háztartásokban van felszerelve. Ezeknek a családoknak minél előbb vissza kell kapni a már befizetett többletet.

A szolgáltatókra egyre nagyobb nyomás nehezedik a fogyasztók és a fogyasztóvédők irányából. Mindenkinek javasolják a csoportos beszedésre vagy az átutalásra történő átállást, mert ilyen módon további megtakarításokat lehet elérni. A másik módszer a havi leolvasásra, illetve az egy éves átlagból vont átalányfizetésre történő átállás kezdeményezése.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem