Elszámolták a rezsit: milliókat húztak ki a brit fogyasztók zsebéből!

Pénzcentrum
2008. szeptember 30. 13:00

A hat legnagyobb brit energiaóriás az előzetes számítások szerint több millió fontot (több százmillió forintot) kénytelen visszautalni a fogyasztóknak, miután életbe lép a kormány legújabb fogyasztóvédelmi rendelete. Nagy-Britanniában 5,9 millió háztartásban vannak olyan mérőórák felszerelve, melyek előfizetéses rendszerben működnek, ezek számlázásával akadtak a legnagyobb gondok!

A fogyasztóvédelem szerint az ilyen mérőórával rendelkező családoknak rendszeresen magasabb tarifával számláztak, mint a normál egységár. Az évek alatt jelentős túlfizetés alakult ki, mint ha a normál árakon számolják el a tényleges fogyasztást. Becslések szerint a lépcsőzetesen egyre nagyobb túlszámlázás végeredménye 700 millió font (210 milliárd forint) lehet, ez háztartásonként körülbelül 35 ezer forintnyi többlet befizetést jelent.

A számítások elvégzése során megállapították, hogy a fűtésért, a világításért és a meleg vízért is többet fizettek a fogyasztók, mint amennyi jogosan felszámítható lett volna. A fogyasztóvédők szerint vannak olyan háztartások, melyek sokkal több pénzt igényelhetnek vissza, mint amennyire számítottak. A méltánytalanul magasabb árak a szolgáltató a magasabb üzemeltetési költségekkel indokolta, valamint azzal, hogy 24 órás segélyszolgálatot is működtetnek.

A jogosultatlan árfelhajtás végeredménye az lett, hogy a kormány közbelépett és a visszatérítések végrehajtására kötelezi a szolgáltatókat. A túlszámlázással kapcsolatos problémákat csak tetézi, hogy az ilyen mérőműszerek leggyakrabban a legalacsonyabb átlagjövedelemmel rendelkező háztartásokban van felszerelve. Ezeknek a családoknak minél előbb vissza kell kapni a már befizetett többletet.

A szolgáltatókra egyre nagyobb nyomás nehezedik a fogyasztók és a fogyasztóvédők irányából. Mindenkinek javasolják a csoportos beszedésre vagy az átutalásra történő átállást, mert ilyen módon további megtakarításokat lehet elérni. A másik módszer a havi leolvasásra, illetve az egy éves átlagból vont átalányfizetésre történő átállás kezdeményezése.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm