34 °C Budapest

Hogyan csökkentheted a rezsidet? Ime néhány praktika...

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 14:00

Ne féljünk pénzt kiadni szigetelésre és egyéb lakástuningra, hiszen a kezdeti magas költségek később busásan megtérülnek, mikor a különböző energiaszolgáltatók számlái zsugorodni kezdenek.

A CNN Money összegyűjtötte azokat a módszereket, melyekkel akár már azonnal rezsiköltséget tudunk megspórolni. A legtöbbje sokak számára talán kézenfekvő, de hogy mennyi idő után térül meg, kérdéses lehet.

Az egyik ilyen praktika, a padlás, vagy tetőtér szigetelése, hiszen itt adja le a legtöbb hőt a ház, miután a meleg levegő felfelé száll. Itt legalább 25-30 centi vastag szigetelésre van szükség, ha ennél kevesebb lenne otthon, érdemes plusz szigetelést elhelyezni, plusz a padlásfeljáró ajtaját is körbeszigetelni. Ennek költsége ugyan nem túl alacsony, de már egy év alatt kifizetődhet, persze a lakás méretétől függően.

Szintén fontos a hogy a különböző fűtéshez, és hűtéshez kapcsolódó csövek a padláson, illetve a pincében (kinél hol fut) szigetelve legyenek, ezáltal ugyanis akár 50 százalékot is spórolhatunk a fűtésszámlán, ráadásul nem is jelentenek akkora tételt.

A programozható, időzíthető termosztátok szintén kincset érnek, amivel beállítható, hogy este, ágyba kerülés után automatikusan alacsonyabb hőmérsékletre váltson, és felmelegítse a lakást addigra, mire az ébresztő megszólalna. Ha csak 7 fokkal alacsonyabbra vesszük ugyanis a hőmérsékletet éjszaka, 10 százalékot spórolhatunk a számlán.

Szintén olcsón megúszhatjuk az átmeneti, kisebb hézagokat kitöltő szigetelést szigetelő habok használatával. Be nem fejezett padlások, pincék padlóján illetve tetején található rések kitöltésére kitűnően alkalmas (például víz- és villanyvezetékek melletti rések), és akár 10 százalékkal csökkentheti a fűtés költéségét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bojlerek, kazánok illetve a belőlük kijövő csövek hőszigetelő anyaggal történő befedése ugyancsak nem egy nagy feladat, de rendkívül költség hatékony.

És végül, de nem utolsósorban, ne legyünk restek kihívni időnként a szerelőt, és ne csak tűzoltás jelleggel, hiszen a problémák megelőzése, a karbantartás olcsóbb és kevésbé kiborító folyamat. A vízkő eltávolítása a bojlerekből, vagy a légkondicionáló berendezések szűrőjének cseréje nem az a tipikusan saját kezűleg elvégezhető feladat, de egy szakember gyorsan megcsinálja helyettünk, és nem csak a számlán, de a szerkezetek cseréjét is megspórolhatjuk.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm