18 °C Budapest

Hogyan csökkentheted a rezsidet? Ime néhány praktika...

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 14:00

Ne féljünk pénzt kiadni szigetelésre és egyéb lakástuningra, hiszen a kezdeti magas költségek később busásan megtérülnek, mikor a különböző energiaszolgáltatók számlái zsugorodni kezdenek.

A CNN Money összegyűjtötte azokat a módszereket, melyekkel akár már azonnal rezsiköltséget tudunk megspórolni. A legtöbbje sokak számára talán kézenfekvő, de hogy mennyi idő után térül meg, kérdéses lehet.

Az egyik ilyen praktika, a padlás, vagy tetőtér szigetelése, hiszen itt adja le a legtöbb hőt a ház, miután a meleg levegő felfelé száll. Itt legalább 25-30 centi vastag szigetelésre van szükség, ha ennél kevesebb lenne otthon, érdemes plusz szigetelést elhelyezni, plusz a padlásfeljáró ajtaját is körbeszigetelni. Ennek költsége ugyan nem túl alacsony, de már egy év alatt kifizetődhet, persze a lakás méretétől függően.

Szintén fontos a hogy a különböző fűtéshez, és hűtéshez kapcsolódó csövek a padláson, illetve a pincében (kinél hol fut) szigetelve legyenek, ezáltal ugyanis akár 50 százalékot is spórolhatunk a fűtésszámlán, ráadásul nem is jelentenek akkora tételt.

A programozható, időzíthető termosztátok szintén kincset érnek, amivel beállítható, hogy este, ágyba kerülés után automatikusan alacsonyabb hőmérsékletre váltson, és felmelegítse a lakást addigra, mire az ébresztő megszólalna. Ha csak 7 fokkal alacsonyabbra vesszük ugyanis a hőmérsékletet éjszaka, 10 százalékot spórolhatunk a számlán.

Szintén olcsón megúszhatjuk az átmeneti, kisebb hézagokat kitöltő szigetelést szigetelő habok használatával. Be nem fejezett padlások, pincék padlóján illetve tetején található rések kitöltésére kitűnően alkalmas (például víz- és villanyvezetékek melletti rések), és akár 10 százalékkal csökkentheti a fűtés költéségét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bojlerek, kazánok illetve a belőlük kijövő csövek hőszigetelő anyaggal történő befedése ugyancsak nem egy nagy feladat, de rendkívül költség hatékony.

És végül, de nem utolsósorban, ne legyünk restek kihívni időnként a szerelőt, és ne csak tűzoltás jelleggel, hiszen a problémák megelőzése, a karbantartás olcsóbb és kevésbé kiborító folyamat. A vízkő eltávolítása a bojlerekből, vagy a légkondicionáló berendezések szűrőjének cseréje nem az a tipikusan saját kezűleg elvégezhető feladat, de egy szakember gyorsan megcsinálja helyettünk, és nem csak a számlán, de a szerkezetek cseréjét is megspórolhatjuk.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?