Szélhámosok hálójában: gátlástalanul vihetik a pénzed!

Pénzcentrum
2008. augusztus 12. 05:40

Hanyag közös képviselet ellátásával megbízott cégek borzolják az újépítésű társasházak frissen beköltözött lakóinak idegeit. Sokak szerint a cégek képtelenek helyesen ellátni a feladatukat és ami még rosszabb, hogy nem egy esetben a céggel együtt a társasház számláján lévő pénz is eltűnik. Többségben vannak a munkájukat becsületesen végző vállalkozások, de a rossz tapasztalatokról szóló hírek - mint az élet más területein is megszokhattuk - itt is gyorsabban terjednek.

A probléma általában ott kezdődik, hogy az épületek késve kapják meg a használatbavételi engedélyt és így az alakuló közgyűlés megtartása hónapokig elhúzódhat. A köztes időszakban a közműelszámolások gazdátlanok, a beruházó szerint fizessen a lakóközösség, akik viszont a társasház megalakulásáig át sem tudják íratni a mérőórákat.

Korábban többször lehetett olyan társasházakról hallani, ahol a beruházó, a kivitelező és az üzemeltetéssel megbízott cég is egy érdekcsoportba tartozott. Ilyen esetben a kötelezett nehézkes megállapítása miatt hosszú ideig elhúzódtak a lakások garanciális- és a közös területeken szükséges javítási munkálatok. Előbbit a lakás tulajdonosának, utóbbit a társasház közös képviselőjének kell kérni.


Ne engedjük, hogy a fejetetejére álljon minden!
A beruházó cégek felismerték a közös képviseletben és az üzemeltetésben rejlő üzleti lehetőségeket és egyre gyakrabban előfordul, hogy már az adásvételi szerződésben kikötik a közös képviselő személyét. Ilyen esetben a lakók csak a szerződésben meghatározott időszakot követően - súlyos problémák esetén rendkívüli közgyűlés összehívásával - válthatják le a feladatát nem megfelelően ellátó közös képviselőt.

A társasház pénzének felhasználása során legtöbbször elsőbbséget élvez a közös képviselő díjazása és csak ezt követik a működési- és rezsiköltségek. A lakók elégedetlensége legtöbbször akkor jelentkezik, ha arról értesülnek, hogy a társasháznak többhavi közüzemi elmaradása van, ugyanakkor a közös képviselő cég a saját honoráriumát minden hónapban pontosan levonja.

Az alakuló közgyűlés történhet a lakásukat (a használatbavételi és az albetétesítés csúszása miatt) még ki nem fizető lakók kihagyásával. A teljes vételár kiegyenlítéséig őket gyakorlatilag minden döntésből kihagyhatja a beruházó. A lakóközösség által kezdeményezett alakuló közgyűlésen a pályázó cégek ajánlatai közül a vállalkozások bemutatkozását és a referenciák vizsgálatát követően a lakók tulajdoni hányaduknak megfelelő szavazati arányban jogosultak dönteni.

Ilyen esetben kisebb a valószínűsége, hogy egy hűtlen kezelésre hajlamos céget sikerül megbízni, de senkiről nem lehet tudni, hogy mit hoznak majd a következő - a társasház szempontjábólkritikus - hónapok. Szerencsés helyzet, ha a lakóközösségből jogi-, pénzügyi- és gazdasági ismeretekkel rendelkező személyek számvizsgáló bizottságot hoznak létre és legalább negyedévente ellenőrzik a közös képviselő tevékenységét.

A lakók a jogi eszközök igénybevétele mellett internetes fórumokon szokták a társasház zavaros működéséről és a feladatukat hiányosan ellátó cégekről kinyilvánítani a véleményüket. Ennek az eszköznek azonban két éle van, hiszen egy majdani esetleges eladásnál a saját dolgukat nehezítik meg, amennyiben a vevő megkeresi a fórumot és végigböngészi az ott leírtakat.

A pontosan és szabályosan működő cégek munkája abban nyilvánul meg, hogy a társasház minden hónapban eleget tud tenni a fizetési kötelezettségeinek, az épület rendezett és tiszta. A jövőre is gondolva többen elő-takarékossági szerződéseket is kötnek a majdani felújítási munkálatok fedezetére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben a társasház működése során zavar lép fel, mindenki azonnal a közös képviseletet hibáztatja a problémákért. A kétes ügyletek lebonyolítása súlyosan veszélyezteti a társasházak működését, ilyenek lehetnek a fiktív szerződések, a jogosulatlan készpénz felvétel a ház számlájáról, az indokolatlanul magas megbízási díjak, valamint a számlákkal történő visszaélések.

A ház működését ellátó takarítást és üzemeltetést végző személyek egyetlen hanyagságais súlyosan megterhelheti a lakóközösség pénztárcáját. Előfordult olyan eset, hogy a garázs lehajtó fűtésrendszeréből a beruházó "kifelejtette" az automata érzékelőt, emiatt a havas, a jeges időben bekapcsolt lehajtó fűtés hónapokig ette az áramot, mígnem az éves elszámoló számlán egy hétszámjegyű összeg kerekedett ki.

Tudomásunkra jutott olyan ügy, amikor a közös képviseletet ellátó cég egyik napról a másikra csődöt jelentett, de még mielőtt ezt megtette fiktív javítási számlákkal lefölözte a társasház folyószámláját. A jelenleg megbízott közös képviselő szerint ez a probléma kivédhető lett volna azzal az intézkedéssel, ha a bank csak a számvizsgáló bizottság által jóváhagyott számlákat utalhatta volna el. Az ügyben feljelentés történt, a nyomozás még jelenleg is folyamatban van.

Minden új társasházba költöző lakónak javasoljuk, hogy a tulajdonostársakkal karöltve kétszer is ellenőrizzék le a pályázó cégek referenciáit. Egy a munkáját felelőtlenül ellátó cég hónapról-hónapra súlyos pénzeket tud kihúzni a lakók zsebéből. A megfelelő közös képviselő és az üzemeltető cégek kiválasztása nem könnyű feladat, de amennyiben sikerül, az hosszú évekre meghatározza a társasház pontos és gazdaságos működését.

Amennyiben közzétételre alkalmas érdekes, vagy felháborító történettel rendelkezik egy társasház közös képviseletével kapcsolatban, úgy kérjük írja meg nekünk a blog@penzcentrum.hu címre!

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05