Szélhámosok hálójában: gátlástalanul vihetik a pénzed!

Pénzcentrum
2008. augusztus 12. 05:40

Hanyag közös képviselet ellátásával megbízott cégek borzolják az újépítésű társasházak frissen beköltözött lakóinak idegeit. Sokak szerint a cégek képtelenek helyesen ellátni a feladatukat és ami még rosszabb, hogy nem egy esetben a céggel együtt a társasház számláján lévő pénz is eltűnik. Többségben vannak a munkájukat becsületesen végző vállalkozások, de a rossz tapasztalatokról szóló hírek - mint az élet más területein is megszokhattuk - itt is gyorsabban terjednek.

A probléma általában ott kezdődik, hogy az épületek késve kapják meg a használatbavételi engedélyt és így az alakuló közgyűlés megtartása hónapokig elhúzódhat. A köztes időszakban a közműelszámolások gazdátlanok, a beruházó szerint fizessen a lakóközösség, akik viszont a társasház megalakulásáig át sem tudják íratni a mérőórákat.

Korábban többször lehetett olyan társasházakról hallani, ahol a beruházó, a kivitelező és az üzemeltetéssel megbízott cég is egy érdekcsoportba tartozott. Ilyen esetben a kötelezett nehézkes megállapítása miatt hosszú ideig elhúzódtak a lakások garanciális- és a közös területeken szükséges javítási munkálatok. Előbbit a lakás tulajdonosának, utóbbit a társasház közös képviselőjének kell kérni.


Ne engedjük, hogy a fejetetejére álljon minden!
A beruházó cégek felismerték a közös képviseletben és az üzemeltetésben rejlő üzleti lehetőségeket és egyre gyakrabban előfordul, hogy már az adásvételi szerződésben kikötik a közös képviselő személyét. Ilyen esetben a lakók csak a szerződésben meghatározott időszakot követően - súlyos problémák esetén rendkívüli közgyűlés összehívásával - válthatják le a feladatát nem megfelelően ellátó közös képviselőt.

A társasház pénzének felhasználása során legtöbbször elsőbbséget élvez a közös képviselő díjazása és csak ezt követik a működési- és rezsiköltségek. A lakók elégedetlensége legtöbbször akkor jelentkezik, ha arról értesülnek, hogy a társasháznak többhavi közüzemi elmaradása van, ugyanakkor a közös képviselő cég a saját honoráriumát minden hónapban pontosan levonja.

Az alakuló közgyűlés történhet a lakásukat (a használatbavételi és az albetétesítés csúszása miatt) még ki nem fizető lakók kihagyásával. A teljes vételár kiegyenlítéséig őket gyakorlatilag minden döntésből kihagyhatja a beruházó. A lakóközösség által kezdeményezett alakuló közgyűlésen a pályázó cégek ajánlatai közül a vállalkozások bemutatkozását és a referenciák vizsgálatát követően a lakók tulajdoni hányaduknak megfelelő szavazati arányban jogosultak dönteni.

Ilyen esetben kisebb a valószínűsége, hogy egy hűtlen kezelésre hajlamos céget sikerül megbízni, de senkiről nem lehet tudni, hogy mit hoznak majd a következő - a társasház szempontjábólkritikus - hónapok. Szerencsés helyzet, ha a lakóközösségből jogi-, pénzügyi- és gazdasági ismeretekkel rendelkező személyek számvizsgáló bizottságot hoznak létre és legalább negyedévente ellenőrzik a közös képviselő tevékenységét.

A lakók a jogi eszközök igénybevétele mellett internetes fórumokon szokták a társasház zavaros működéséről és a feladatukat hiányosan ellátó cégekről kinyilvánítani a véleményüket. Ennek az eszköznek azonban két éle van, hiszen egy majdani esetleges eladásnál a saját dolgukat nehezítik meg, amennyiben a vevő megkeresi a fórumot és végigböngészi az ott leírtakat.

A pontosan és szabályosan működő cégek munkája abban nyilvánul meg, hogy a társasház minden hónapban eleget tud tenni a fizetési kötelezettségeinek, az épület rendezett és tiszta. A jövőre is gondolva többen elő-takarékossági szerződéseket is kötnek a majdani felújítási munkálatok fedezetére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben a társasház működése során zavar lép fel, mindenki azonnal a közös képviseletet hibáztatja a problémákért. A kétes ügyletek lebonyolítása súlyosan veszélyezteti a társasházak működését, ilyenek lehetnek a fiktív szerződések, a jogosulatlan készpénz felvétel a ház számlájáról, az indokolatlanul magas megbízási díjak, valamint a számlákkal történő visszaélések.

A ház működését ellátó takarítást és üzemeltetést végző személyek egyetlen hanyagságais súlyosan megterhelheti a lakóközösség pénztárcáját. Előfordult olyan eset, hogy a garázs lehajtó fűtésrendszeréből a beruházó "kifelejtette" az automata érzékelőt, emiatt a havas, a jeges időben bekapcsolt lehajtó fűtés hónapokig ette az áramot, mígnem az éves elszámoló számlán egy hétszámjegyű összeg kerekedett ki.

Tudomásunkra jutott olyan ügy, amikor a közös képviseletet ellátó cég egyik napról a másikra csődöt jelentett, de még mielőtt ezt megtette fiktív javítási számlákkal lefölözte a társasház folyószámláját. A jelenleg megbízott közös képviselő szerint ez a probléma kivédhető lett volna azzal az intézkedéssel, ha a bank csak a számvizsgáló bizottság által jóváhagyott számlákat utalhatta volna el. Az ügyben feljelentés történt, a nyomozás még jelenleg is folyamatban van.

Minden új társasházba költöző lakónak javasoljuk, hogy a tulajdonostársakkal karöltve kétszer is ellenőrizzék le a pályázó cégek referenciáit. Egy a munkáját felelőtlenül ellátó cég hónapról-hónapra súlyos pénzeket tud kihúzni a lakók zsebéből. A megfelelő közös képviselő és az üzemeltető cégek kiválasztása nem könnyű feladat, de amennyiben sikerül, az hosszú évekre meghatározza a társasház pontos és gazdaságos működését.

Amennyiben közzétételre alkalmas érdekes, vagy felháborító történettel rendelkezik egy társasház közös képviseletével kapcsolatban, úgy kérjük írja meg nekünk a blog@penzcentrum.hu címre!

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem