Feltörekvő ingatlanpiacok kétszámjegyű hozamokkal!

Pénzcentrum
2008. szeptember 3. 13:00

A lakásárak csökkenése a tengerentúlon és Nagy-Britanniában kezdődött, de a nemzetközi ingatlanpiaci elemzők szerint már egyre több európai és ázsiai országban is érezhetővé vált. Vannak olyan területek, ahol már második éve csökkennek a lakásárak, de olyan országokat is találunk, amelyek a nemzetközi tendenciákra fittyet hányva jelentős áremelkedést értek el a lakáspiacon.

A brit Knight Frank ingatlanpiaci cég által közzétett legfrissebb adatok szerint a korábbi 6,1 %-kal szemben az utóbbi negyedévben átlagosan 4,8 %-ra mérséklődött a globális lakásárak emelkedése. A negatív rekordot a lettek tartják 24,1 %-os ingatlanár csökkenéssel, de visszaesést mértek a dánoknál és a litvánoknál is. A többi európai országhoz képest sajátos ingatlanpiaccal rendelkező Németországban már második éve csökkennek az árak, tavaly 4,4 %-os, idén 2,5 %-os csökkenést mértek.

A részben a 2010-es labdarúgó világbajnokságnak tulajdonított 15,5 %-os ingatlanár emelkedés Dél-Afrikában is 3,8 %-ra mérséklődött, de a korábban jól teljesítő francia és a görög piac is megtorpant. Az elemzők szerint a 2,4 %-os eredményt elérő Spanyolországban csak idő kérdése a visszaesés, de várhatóan csak az év végi statisztikákban csúcsosodik ki az értékesítés kétharmadára csökkenése és a tengerparti ingatlanok körüli értékesítési és hitelezési problémák.

Egyes országokban a nemzetközi tendenciákkal ellentétes folyamatok zajlanak. Bár a befektetők már megkezdték a tőkekivonást, még mindig kétszámjegyű növekedést értek el a bolgárok, de az elmúlt időszak egyértelmű nyertese Oroszország 26,5 %-os növekedéssel. Pozitív eredménnyel zárta a negyedével Szlovákia, Csehország és Ciprus is.

A nemzetközi összesített indexek alapján a lakásárak átlagos emelkedése tovább mérséklődhet, ezért a befektetőknek érdemes olyan piacokat keresni, amelyek a nemzetközi trenddel ellentétesen mozognak. Ez a feladat nem mindig könnyű, mert bár a visszaesés elsősorban Európa nyugati részére és a tengerentúlra koncentrálódik, még az egyes országokon belül is jelentős eltérések lehetnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?