19 °C Budapest

Tovább zuhannak a lakásárak! Még mindig nincs vége!

Pénzcentrum
2008. augusztus 29. 10:07

Az ingatlanpiaci válság sokak szerint már a végéhez közeledik. Mások szerint viszont még csak most jön a java. Azt, hogy kinek lesz igaza, egyelőre nem lehet tudni, de egy dolog biztos, jelenleg nem áll túl rózsásan a helyzet. Nézzük a lesújtó nyári mérleget a briteknél és az amerikaiaknál...

18 éve a legnagyobb árzuhanás a briteknél...

Az ingatlanpiacnak 1990 óta nem kellett szembenéznie akkora zuhanással, mint az utóbbi egy évben volt tapasztalható Nagy-Britanniában. Éves szinten az átlagárak 10,5 százalékkal estek, ezzel nagyjából 30 ezer fontot (8,88 millió forint) levonva egy átlagos londoni otthon árából. Az utolsó ilyen mértékű csökkenés 1990 őszén volt, az előző gazdasági visszaesés idején, amikor 6 évbe telt, hogy az árak visszaálljanak a korábbi szintre.

Az adatok azt mutatják, hogy még mindig semmi jele nincs az ingatlanpiaci válság hatásainak enyhülésére. A Capital Economics szerint a GDP is csökkent 0,2 százalékkal az elmúlt 12 hónapban, amire szintén nem volt példa 1991 óta. Ennek ellenére a hivatalos előrejelzések még mindig 2,25 százalékos növekedést jósolnak a következő évre.

Pozitív gondolatokra adhat okot az, hogy a City vállalatai folyamatosan jelentik be a munkaerő felvételt, a létszám bővítését a nyári hirtelen leépítések után. A Savills ingatlankereskedelemmel és tanácsadással foglalkozó cég azonban 40 százalékos profitcsökkenésről számolt be idén az első 6 hónapban, és a szakértőik szerint egyelőre nincs is esély a javulásra.

Az országos adatok szerint csak augusztusban 2 százalékos volt a csökkenés az ingatlanpiacon. Az építési kezd pedig továbbra is nagyon alacsony. Az ingatlanfejlesztők rendre arról számolnak be, hogy még az új lakásoknak készített honlapok látogatottsága is jelentősen visszaesett a tavaly augusztusi adatokhoz képest.

Amerikában sem javult a helyzet?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új lakások eladása valamelyest emelkedett ugyan júliusban, de az árak tovább csökkentek a tengerentúlon is. Az előrejelzések még mindig nem túl bíztatóak, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapban már 2,4 százalékkal több új lakást adtak el, összesen 515 ezret, ami április óta a legmagasabb eladási adat.

A júniusi eladások viszont nem voltak kedvezőek, a becsült 530 ezer helyett mindössze 503 ezret tudtak eladni, ami a legrosszabb havi adat 1991 szeptembere óta. A júliusra vonatkozó becslések már valamivel szerényebbek voltak, 525 ezer eladást tippeltek, amiből 515 ezret sikerült megvalósítani. Ez az adat 35,3 százalékkal alacsonyabb a 2007 júliusi adatok szerint.

Az eladási adatok sem bíztatóak, egy új lakás eladási ára 294 600 dollár (47,43 millió forint) volt júliusban, ami 4,1 százalékkal az egy évvel korábban mért adatok alatt van.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?