12 °C Budapest

Tovább zuhannak a lakásárak! Még mindig nincs vége!

Pénzcentrum
2008. augusztus 29. 10:07

Az ingatlanpiaci válság sokak szerint már a végéhez közeledik. Mások szerint viszont még csak most jön a java. Azt, hogy kinek lesz igaza, egyelőre nem lehet tudni, de egy dolog biztos, jelenleg nem áll túl rózsásan a helyzet. Nézzük a lesújtó nyári mérleget a briteknél és az amerikaiaknál...

18 éve a legnagyobb árzuhanás a briteknél...

Az ingatlanpiacnak 1990 óta nem kellett szembenéznie akkora zuhanással, mint az utóbbi egy évben volt tapasztalható Nagy-Britanniában. Éves szinten az átlagárak 10,5 százalékkal estek, ezzel nagyjából 30 ezer fontot (8,88 millió forint) levonva egy átlagos londoni otthon árából. Az utolsó ilyen mértékű csökkenés 1990 őszén volt, az előző gazdasági visszaesés idején, amikor 6 évbe telt, hogy az árak visszaálljanak a korábbi szintre.

Az adatok azt mutatják, hogy még mindig semmi jele nincs az ingatlanpiaci válság hatásainak enyhülésére. A Capital Economics szerint a GDP is csökkent 0,2 százalékkal az elmúlt 12 hónapban, amire szintén nem volt példa 1991 óta. Ennek ellenére a hivatalos előrejelzések még mindig 2,25 százalékos növekedést jósolnak a következő évre.

Pozitív gondolatokra adhat okot az, hogy a City vállalatai folyamatosan jelentik be a munkaerő felvételt, a létszám bővítését a nyári hirtelen leépítések után. A Savills ingatlankereskedelemmel és tanácsadással foglalkozó cég azonban 40 százalékos profitcsökkenésről számolt be idén az első 6 hónapban, és a szakértőik szerint egyelőre nincs is esély a javulásra.

Az országos adatok szerint csak augusztusban 2 százalékos volt a csökkenés az ingatlanpiacon. Az építési kezd pedig továbbra is nagyon alacsony. Az ingatlanfejlesztők rendre arról számolnak be, hogy még az új lakásoknak készített honlapok látogatottsága is jelentősen visszaesett a tavaly augusztusi adatokhoz képest.

Amerikában sem javult a helyzet?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az új lakások eladása valamelyest emelkedett ugyan júliusban, de az árak tovább csökkentek a tengerentúlon is. Az előrejelzések még mindig nem túl bíztatóak, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapban már 2,4 százalékkal több új lakást adtak el, összesen 515 ezret, ami április óta a legmagasabb eladási adat.

A júniusi eladások viszont nem voltak kedvezőek, a becsült 530 ezer helyett mindössze 503 ezret tudtak eladni, ami a legrosszabb havi adat 1991 szeptembere óta. A júliusra vonatkozó becslések már valamivel szerényebbek voltak, 525 ezer eladást tippeltek, amiből 515 ezret sikerült megvalósítani. Ez az adat 35,3 százalékkal alacsonyabb a 2007 júliusi adatok szerint.

Az eladási adatok sem bíztatóak, egy új lakás eladási ára 294 600 dollár (47,43 millió forint) volt júliusban, ami 4,1 százalékkal az egy évvel korábban mért adatok alatt van.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem