8 °C Budapest

Hullámvasúton a horvát ingatlanpiac: be- vagy kiszállni érdemes?

Pénzcentrum
2008. szeptember 2. 05:40

Két évtizeddel ezelőtt - a volt Jugoszlávia részeként - a tengerpartnak köszönhetően a horvát területeken épült a legtöbb lakás. A kilencvenes évek első felében a függetlenség kivívása volt az elsődleges cél, majd néhány nehéz évet követően a megfelelő politikai- és gazdasági intézkedéseknek köszönhetően sikerült talpraállítani az országot. Vajon milyen hatással lehet a napjainkban virágzó tengerparti ingatlanpiaccal rendelkező Horvátországra a magas infláció és az emelkedő hitelkamatok?

Mit mutatnak a statisztikák?

A CentarNekretnina elnevezésű legnagyobb horvát ingatlanportál adatbázisai alapján az elmúlt 12 hónapban a tengerparton tovább emelkedtek az árak, miközben a fővárosban stagnáltak a lakásárak, a családi házak kínálati átlagára pedig közel 4 %-kal csökkent. A tengerparti apartmanok és villalakások vételára átlagosan 13,8 %-kal emelkedett az elmúlt évben és elérte a 2053 eurós (490 ezer forintos) négyzetméterárat.

Az országos átlagot tekintve az elmúlt egy évben 3,8 %-kal emelkedtek az ingatlanárak, de ez jelentősen elmarad az egy évvel ezelőtt mért 17 %-os növekedéstől. A különböző szegmensek eltérő teljesítményt produkáltak és ez a tendencia idén valószínűleg tovább folytatódik.

Az Európai Unióból érkező vásárlók száma jelenleg is magas, de a szakértők a kereslet további élénkülésére számítanak, ahogy közeledik Horvátország (várhatóan 2010-es) uniós csatlakozása.

Egyre több magyar vásárol ingatlant az Adrián!

Az ingatlanpiaci aktivitás elsősorban a tengerparti területeken és az egyéb népszerű turisztikai célpontnak számító övezetekben figyelhető meg. A legkedveltebb övezet az ország észak-nyugati részén található Isztriai-félsziget, ahol már az ingatlanok harmada külföldi tulajdonban van elsősorban a nagyszámú német vásárlóknak köszönhetően.

Horvát lakóingatlanok árváltozása nominál- és reálértéken 1997-től 2007-ig (%) Forrás: Global Property Guide


A külföldiek ingatlanszerzésére vonatkozó kérelmek 55 %-át német, 16 %-át osztrák, 6 %-át brit, 4 %-át magyar és mintegy 3 %-át holland állampolgárok nyújtják be a hatóságoknak. Zadartól Dubrovnikig körülbelül az ingatlanok 6-12 %-a van külföldi kézben, ugyanakkor a fővárosban 3 %-a alatt van külföldi tulajdonosok aránya. A jelenlegi korlátozások az ország uniós csatlakozásával hatályukat vesztik majd, ami várhatóan újabb keresletet generál.

Történelmi év volt 2007 a horvát lakáspiacon!

A 2007-es egy rendkívüli év volt a horvát lakáspiac történetében. Az új építésű lakások átlagos vételára egy év alatt 26 %-kal 1563 euróra nőtt négyzetméterenként. Ellentétben az egy százalék alatti 2005-ös és 2006-os eredményeket ez infláció nélkül is 22,3 %-os emelkedést jelent reálértéken a horvát statisztikai hivatal adatbázisai szerint.

A horvátok hagyományosan ingatlanban tartják a pénzüket, különösen a bizonytalan időkben. A kereslet és a kínálat az elmúlt években folyamatosan emelkedett, ugyanakkor a spekulatív tőke megjelenésének tulajdoníthatóan az árak rendkívül szeszélyesen változtak. A kilencvenes évek végén a gazdaság gyengülésével egyidejűleg a lakáspiacon fellendülés volt megfigyelhető. Az új lakások vételára 20 %-kal emelkedett, miközben az ország egyéb gazdasági mutatói visszaestek.

Hány lakás épül évente?

1981 és 1990 között évente mintegy 20-30 ezer lakás épült Horvátországban, ami akkor még Jugoszlávia része volt. Az 1991 és 1995 közötti függetlenségért vívott háború idején sok ingatlan megrongálódott, vagy megsemmisült, valamint évi 10 ezer alá csökkent az építések száma. A háború a lakások értékén is nyomot hagyott, ugyanis jelentősen csökkentek a vételárak.

Használatba vett horvát lakások száma (ezer darab) 1992-től 2006-ig Forrás: Global Property Guide


A háború utáni időszakban újabb kihívások következtek, az ország szocializmusról piacgazdaságra váltott, továbbá elkezdődött a privatizáció. Az építések száma évről évre emelkedett, majd az 1999-es 13 ezerről 2006-ra 22 ezerre emelkedett a használatba vett ingatlanok száma. Tudjman elnök halálát követően új kormány alakult, amely gazdasági reformokat vezetett be. A gazdasági fejlődés mellé kedvezőbb piaci körülmények társultak, megváltoztak a korábbi szigorú építési- és tulajdonlási szabályok, amely tovább növelte az építési kedvet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy 2001-ben életbe lépett szociális kormányzati lakásprogram kiegészítette a piacot relatív olcsóbb ingatlanokkal. A program keretében négy év alatt több mint kétezer lakást adtak át 910 eurós négyzetméteráron, miközben a piaci átlagár már meghaladta az 1400 eurót.

Folyamatosan bővülő kereslet:

Az 1999-es politikai és gazdasági krízisből néhány év alatt sikerült kilábalni az országnak. 2001 és 2006 között a GDP átlagos növekedése évi 4,8 %-os volt, az elmúlt évben pedig elérte az 5,75 %-ot. Az egy főre eső GDP hét év alatt 38 %-kal emelkedett, miközben a munkanélküliségi ráta 16 %-ról 9,6 %-ra csökkent.

A háború miatt elüldözött emberek visszatérése is növelte a lakáspiaci keresletet. Az elmúlt 12 évben közel 340 ezren tértek vissza Horvátországba, ezek kétharmada horvát, egyharmada szerb. A lakásukat elvesztett emberek a kormányzati lakásprogram keretében lakást vagy építőanyagot kaptak, illetve elszállásolták őket állami tulajdonú ingatlanokban.

Hatszorosára nőtt a jelzáloghitelek állománya!

A lakásfinanszírozás jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben. A korábban állami tulajdonban lévő bankokat privatizálták és kereskedelmi bankokká alakították át. Osztrák, olasz és német hitelintézetek is beléptek a horvát hitelpiacra, a versenyhelyzet egyre fokozódott. Ennek eredményeképpen az ország lakáshitel állománya a 2000-es 8,3 milliárd kunáról hét év alatt 47,8 milliárd kunára emelkedett. 2002 és 2007 között a kihelyezett lakáshitel állomány évente átlagosan 31 %-kal emelkedett.

A jelzálogpiacnak jót tett a lakás-takarékpénztárak 1998-as megjelenése is, amelyeken keresztül az igénylők kedvezőbb feltételek mellett juthatnak lakáshitelhez. Ugyanakkor a hitelezési piacon a kereskedelmi bankok még mindig dominálnak, a lakás-takarékpénztárak piaci részesedése a jelenleg nem éri el az öt százalékot. A kedvező kamatozású hiteleket korábban német márka alapon, jelenleg euró és svájci frank alapon kínálják a hitelintézetek.

Az infláció mértéke Horvátországban (%-ban) 1999-től 2008-ig Forrás: Global Property Guide

Az átlagos hitelkamatok a 2002-es 7,76 %-ról öt év alatt 4,81 %-ra csökkentek, jelenleg pedig 5,85 %-os átlagos kamatláb mellett hiteleznek a horvát kereskedelmi bankok.

Lakáspiaci kilátások

Az infláció idén júniusban elérte a 7,56 %-ot, ami az elmúlt 12 évben a legmagasabb érték. 2001 és 2007 között az átlagos éves infláció mindössze 2,67 % volt. A pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében a Horvát Nemzeti Bank korlátozó intézkedéseket vezetett be. Mindezt az emelkedő hitelkamatokkal összevetve az elemzők arra számítanak, hogy várhatóan lassulni fog dél-nyugati szomszédunk ingatlanpiaca.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem