26 °C Budapest

Vizsgáznak a lakások: "zöldkártya" nélkül nincs szerződés!

Pénzcentrum
2008. július 2. 05:55

Az új építésű lakásokra 2008. január 1-től, az eladásra, vagy bérbeadásra szánt használt lakásokra pedig a jövő év első napjától kell elkészíttetni a köznyelvben "zöldkártyaként" elhíresült energia tanúsítványt. A 2006-tól a tagországokra nézve kötelező uniós irányelv teljesítésére Magyarország három éves türelmi időt kapott.

Az unió a Kiotói Egyezmény aláírásával vállalta, hogy 2012-ig 8 %-kal az 1990-es szint alá csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az Európai Unió energiafogyasztása folyamatosan növekszik, a kőolaj-, a földgáz- és a villamos energia felhasználás 40 %-a a lakó- és az egyéb kereskedelmi- és szolgáltató jellegű ingatlanokra esik. Az uniós irányelv bevezetésével szeretnék elérni a lakossági energiafelhasználás mérséklését.


Megtanulunk spórolni az energiával!
A magyar rendelet szerint minden 50 négyzetméter feletti ingatlant érintene a kötelezettség. A tanúsítványt a használatbavételi engedély kiadását követő 90 napon belül, ingatlan értékesítésekor, illetve bérbeadáskor tennék kötelezővé.

A rendelet az idén kiadott építési engedéllyel rendelkező új építésekre már kötelező, az új lakást vásárlók már tanúsítvánnyal együtt vehetik át a lakásukat. Az albérleti piacon megnehezíti majd a rendelet betartásának ellenőrzését, hogy a bérbeadások többsége nem hivatalosan történik.

A minősítés elkészítését felsőfokú végzettséggel és megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező mérnök végezheti. A vizsgálat során az egy négyzetméterre eső energiafogyasztást kell meghatározni.

Kedvezőtlen értékelés esetén nem fogják kötelezni a tulajdonosokat a szigetelés javítására, vagy az energiafelhasználás egyéb módon történő csökkentésére, de javaslatokat tesznek a hatékony és költségtakarékos megoldások alkalmazására. A tanúsítvány érvényessége tíz év lesz, ezt követően az autóknál már bevált műszaki vizsga mintájára meg lehet ismételtetni a felmérést.

A felülvizsgálat elmulasztása esetén nem büntetik meg a tulajdonost, a tervezet szerint ezzel a magatartással mindenki saját magát bünteti. A tanúsítvány a háztartási gépekhez hasonlóan energiafelhasználás szerint fogja kategorizálni az ingatlanokat.

A rendelet a szerkezeti elemek és a nyílászárók hő-átbocsátására határoz meg limiteket hasonlítja össze a tényadatokkal és ennek végeredménye lesz az egységnyi alapterületre vetített energiaszükséglet. A felméréshez szükséges megadni a fűtésre, a hűtésre, a világításra, a főzésre és minden a működtetéshez szükséges, energia felhasználással járó tevékenység fogyasztási adatait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előzetes kalkulációk szerint egy családi ház tanúsítványa körülbelül három nap alatt készíthető el, ezt egy átlagos mérnöki óradíjjal megszorozva több százezres költséget kapunk, amit a piac valószínűleg nem fog elfogadni. Az ingatlanközvetítők általános véleménye szerint a tulajdonosok ötvenezer forint körüli költséget még tolerálnának, magasabb munkadíj mellett valószínűleg sok lenne a mulasztás.

A tanúsítvány kötelezővé tételével az ingatlan-tranzakciók során pontos adatokkal rendelkezik majd a tulajdonos, illetve a bérlő az ingatlan energia felhasználási jellemzőiről. A számítások megmutatják majd a házak és a lakások üzemeltetéséhez szükséges energiafelhasználás mértékét.

A banki hitelfelvételekre csak a minősítés birtokában lesz lehetőség. A rendelet továbbá előírja majd a kazánok és a légkondicionálók bizonyos időközönként történő felülvizsgálatát is, de a részletes szabályokra csak a parlament őszi ülésszakát követően derül fény.

A tanúsítvány összehasonlítja a szabvány követelményeket a tényleges szükségletekkel. Az szakértők azt remélik, hogy az ingatlanpiaci szereplők a rendelet hatálybalépését követően mindenképpen élni fognak ezzel a lehetőséggel és elismerik annak szükségességét.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem