2 °C Budapest

Tuti tippek, hogyan szabadulhatsz meg a lakásodtól!

Pénzcentrum
2008. június 26. 05:40

Ne állj be a sorba, legyen egyedi a lakásod Nem kell feltétlenül ingatlanos szakembernek lenni ahhoz, hogy néhány apró trükkel vonzóbbá tegyük a lakásunkat a vásárlók számára. Rövid időn belül nagyot változhat az ingatlanpiac, három és fél éve hazánkban volt hatalmas megtorpanás, jelenleg Nyugat-Európa szenved az eladhatatlan lakások miatt. A lakás értékállóságát és eladhatóságát jelentősen befolyásolja, ha folyamatosan karbantartjuk, állagát megőrizzük, de hasznos kiegészítőkkel is feldobhatjuk az összképet.

Nemrégiben az ingatlanügynökök még reklámanyagokkal hirdették magukat, de szinte mindenki azonnal a kukába dobta a postaládából kiszedett anyagokat. Manapság a lakástulajdonosok egyre nagyobb számban kérik ki a tanácsadók véleményét lakáseladás előtt. Egyes ingatlanközvetítő hálózatok már értékesítési garanciát is vállalnak bizonyos feltételek teljesülése esetén, de a gyors és nagy hasznot és az azonnali eladást mindenki verje ki a fejéből.

A kínálati ár meghatározása történhet az összehasonlító adatok figyelembevételével, rendelhetünk értékbecslést, vagy az értékesítéssel foglalkozó tanácsadó is meghatározhatja az irányárat. Ha a lakásunk teljesen átlagos, akkor is végig kell gondolnunk a vásárló szemszögéből, hogy mi lehet az a szempont, ami alapján mégis figyelemfelkeltő és érdekes lehet a lakásunk.

Túlkínálatos piacon a lakásvásárlóknak számos választási lehetőségük van, ezért olyan többletértékkel kell szolgálnunk, ami mindenképpen felkelti az érdeklődésüket. Minden eladó hajlamos arra, hogy túlértékelje a saját lakását, fontos azonban megjegyezni, hogy Magyarországon az eladhatóságot elsősorban az ár befolyásolja, és csak utána következik a minőség.

Ha semmi extrát nem veszünk észre, akkor talán a lakásunk feletti padlástér lehet a Jolly Joker, hiszen annak beépítésével tovább növelhető az ingatlan hasznos alapterülete. Az állapotfelmérést ebben az esetben mindenképpen bízzuk olyan szakemberre, aki ismeri a beépítéshez kapcsolódó hivatalos ügymenetet, el tudja készíteni a munkálatok költségvetését és meg tudja becsülni a felújítás végeztével az ingatlanunk értékét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértők tudják, hogy egy ilyen munkálat akár hónapokig is elhúzódhat és az építőanyagárak következtében a költségek is magasak lehetnek, de amennyiben kedvező fekvésű és jó helyen van az ingatlan, akkor még mindig több lehet a beruházás hozzáadott értéke, mint amennyibe a megvalósítás került.

Ingyen tippek mindenkinek

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm