Lerántjuk a leplet: dráguló energia, csökkenő rezsi - mi a titok?

Pénzcentrum
2008. június 24. 05:40

Költségcsökkentés: mit mond a szakértő... Az energiaárak emelkedése és a környezetvédelmi törekvések egyre inkább a tudatosságra ösztönző hatással vannak a pazarló lakossági energiafelhasználás terén. A magánszemélyeket általában az foglalkoztatja, hogy milyen mélyen kell a pénztárcába nyúlni a rezsiköltségek kifizetésekor. Az autók esetében a fogyasztási adatok, az ingatlanoknál az üzemeltetési költségek - elsősorban a fűtésszámla összege - a mérvadó.

Az egyik megoldás lehet a lakás szigetelése, de már számos alternatív energia-felhasználási lehetőség is rendelkezésünkre áll. A fűtési költségek tekintetében utólagos szigeteléssel is jelentős eredményeket lehet elérni. A korszerűbb anyagok felhasználása magasabb építési költségekkel jár, az alternatív energiák pedig még nem terjedtek el széles körben, de az új beruházások megvalósításakor mindenképpen érdemes megfontolni ezeket a lehetőségeket.

A lakosság azért is ódzkodik a szigetelés korszerűsítésétől, mert az ezzel járó munkálatok kosszal és zajjal járnak, a megtérülésük pedig nem egyik napról a másikra történik, hanem csak középtávon mérhető. A szigetelési munkáltatok egyik rendszeres ellenérve, hogy nem tudnak majd levegőzni a falak, pedig a megoldás a rendszeres szellőztetésben rejlik. Télen anélkül szellőztethetünk néhány percig, hogy a falak és a bútorok lehűlnének, nyáron pedig sokkal hűvösebb marad a levegő a lakásban, mint a külső hőmérséklet.

Az energiaárak hatása a hazai ingatlanpiacra



Panelházak szigetelése (Forrás: www.panel-plusz.hu)
Az elsődleges tapasztalat az, hogy az energia felhasználás hatékonyságával foglalkozó pályázatok iránti érdeklődés jelentősen növekedett az elmúlt években - mondta Kováts Tibor a RE/MAX Magyarország vezető ingatlanszakértője.

Nemcsak az árak növekedése, hanem az értelmezhető pályázati kiírások megjelenése is segíti a hatékony megoldások elterjedését. Az elsődleges igény a panellakások külső nyílászáróinak cseréje, a külső homlokzat és tető hőszigetelése, valamint a fűtések egyedi szabályozásának és mérésének kialakítása.

Az energiaárak emelkedése egyelőre úgy tűnik, hogy jóval jelentősebb, mint a távfűtés árának növekedése. Ezért a lakás négyzetméterre jutó energiaköltségek elemzése során kiderül, hogy a hagyományos és a távfűtés közti árérték arány csökken, ezért a felújított panellakások értéke az év végére várhatóan felértékelődik, de az őszre várható távfűtés-kompenzáció mértékét is figyelembe kell majd venni. A vevői oldalon is egyre inkább figyelnek a nyílászárók és az épület állagára, és persze a várható fűtési költségekre is.

Többletköltségek, megtérülési idő

A felújítás esetén a pályázatokat veszik igénybe, ezzel csökkenthetőek a tulajdonost terhelő kiadások. Az építkezés során pedig figyelembe kell venni az egyre szigorodó hő-technikai előírásokat. A RE/MAX társértékesítők tapasztalata az, hogy a kivitelezés során, a hő-technikai előírásokhoz képest egyre gyakrabban még jobb minőségű anyagok, hőszigetelési rendszerek és fűtéstechnikák kiépítést vállalják az építtetők, felismerve az egyre növekvő energiaárakból eredő megtérülés fontosságát.


Napkollektorok használata (Forrás: www.foek.hu)

Családi házak fűtése

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Főleg vidéken eleve nem is szüntették meg a fatüzelésű kazánt, hanem mellé építették a gázfűtést, és egyébként is könnyen hozzájutnak fához vagy égetőhulladékhoz, így mindig a legköltséghatékonyabb megoldást üzemeltetik. A fővárosban viszont ez kivitelezhetetlen, így inkább az egyre jobb hatékonyságú (Pl. hidegfüstcsövű kazánok) eszközökre cserélik a régieket.

A kész épületek esetében egyre gyakoribb a napkollektorok beépítése, a tapasztalat szerint maga a kollektor és a hozzá tartozó rendszerek beszerelése, akár négy-öt év alatt megtérülhet. Tudni kell, hogy használt ingatlan esetén bármilyen korszerű technológia beépítése jóval drágább és bonyolultabb, mint egy újépítésű ingatlan esetén.

Hőszigetelő anyagok és alternatív energiák

Tavaly előtt 15-20 százalékkal nőttek az építőanyagok árai, a hőszigetelő-anyagok költségei is 25 százalékkal emelkedtek, átlagosan öt-tíz százalékos volt a drágulás, azaz követte az inflációt. Az energiaárak eközben egyes elemzők szerint tíz év alatt ötszörösére emelkedtek. Napenergia, szélenergia, földenergia, vízenergia. A felhasználható technológiai megoldások skálája szinte végtelen, csak a megtérülés kérdéses. A mai technológiák legfőbb kérdése égövünkön a hő-tartás, nem is annyira a hőszigetelés, erre azonban vételkor még nagyon kevesen gondolnak.

Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője arról számolt be, hogy a növekvő energiaárak ingatlanpiacra gyakorolt hatása egyelőre számszerűen nem mutatható ki, de az érezhető, hogy megélénkült az érdeklődés a megújuló energiaforrásokat használó épületek iránt. Sajnos ilyen projektek még csak mutatóban léteznek a hazai piacon, de folyamatosan bővül a piacuk. A magas energiaárak leginkább a panelpiacon vásárolni kívánók körében okoznak bizonytalanságot.

A minőségi szigetelőanyagok alkalmazásának konkrét megtérülését az adott háztartás egyedi fogyasztása alapján lehet meghatározni, a korszerű anyagok alkalmazása körülbelül 20-50%-kal is megdobhatja ezt a költségvetési tételt. Az anyagárak emelkedése megfigyelhető volt az utóbbi időszakban. Családi házak építése esetén környezettudatos megoldásnak minősül a napelemek alkalmazása és a víz újrahasznosítása is.

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője elmondta, hogy a vevőknek egyre fontosabb az energiahatékonyság, egyelőre csak a pénztárcájuk miatt, de pár év múlva már talán a környezetvédelmi szempontok is hasonlóan fontosak lesznek. Az érdeklődők egyre többször a fűtési mód és a hozzá kapcsolódó költségek alapján mérlegelnek. Új építkezésknél komoly reklámértékkel bír pl. a geotermikus fűtés, vagy bármilyen más, alternatív, hatékony fűtési mód, bár a nagyobb projekteknél még kevés ilyen van.

További alternatív megoldások...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem