7 °C Budapest

Lakások építési engedély nélkül: bajban van aki spanyol nyaralót vett?

Pénzcentrum
2008. május 29. 11:00

Azt tudjuk, hogy a spanyol ingatlanpiacon nem éppen ünnepi hangulat uralkodik, sok az eladatlan és üresen álló lakás, megváltoztak a hitelezési feltételek és az elmúlt időszakban szabadesést produkáltak az árak. Azt vizsgáltuk meg, hogy mi vezetett ide és hogyan lábalhat ki a gödörből a spanyol tengerparti lakáspiac.


Viharfelhők tornyosulnak a spanyol partok felett
A jelenlegi helyzetet nagyon kecsegtető és derűs időszak előzte meg, az elmúlt évtizedben majdnem négyszeresükre emelkedtek az ingatlanárak, a külföldiek is felfedezték az ország szépségeit és rohamosan nőtt a kereslet a tengerparti ingatlanok iránt. Több ezer nyugdíjas választotta a mediterrán vidéket otthonául és ahogy az lenni szokott befektetési láz indult el a piacon.

A nyugdíjasok, a pihenni vágyók és a nyaraló családok mellett megérkeztek az ingatlan spekulánsok, felvásárolták a befektetési területeket és újabbnál-újabb fejlesztéseket indítottak. A spanyol partokon az elmúlt nyolc évben negyvenezer apartmant építettek havonta, ami teljesen felborította a piaci viszonyokat.

A befektetési hullám megindulása idején a font sokkal erősebb volt az euróhoz képest és befektetésekhez mindössze 3 %-os hitelkamatok társultak. Ezerszám érkeztek a szigetországból a magánszemélyek és a végén sok ingatlant még az építkezés megkezdése előtt a tervezőasztalról vásároltak fel. A befektetők szerencsésnek érezhették magukat, mert vették a házakat és a turisztikai előrejelzések is pozitívak voltak, de a közel félmillió brit ingatlantulajdonost hátrányosan érintette az euró erősödése és a megdrágult hitelek.

Az árfolyamváltozás következtében egy átlagos spanyol tengerparti ingatlan törlesztése évente 1400 fonttal (434 ezer forinttal) magasabb lett. Ez óvatosabbá tette a brit vásárlókat, nem csak az ingatlanbefektetés megtérülése vált így bizonytalanná, hanem sokakat a lakásuk elvesztése is fenyegeti. Utólag derült ki az is, hogy számos parti ingatlant jogerős építési engedély nélkül építettek a beruházók. Ezeket le is bontathatják a hatóságok, ezzel évekig húzódó jogvita várhat a jóhiszemű szigetországbeli vásárlókra és a finanszírozó pénzintézetekre.

A csökkenő árak ellenére a szakértők azt javasolják, hogy aki megteheti, az várjon az értékesítéssel, mert akkora túlkínálat van a piacon, hogy az értékesítésre csak további veszteségek mellett lehet számítani. Érdemes átvészelni a piacon eluralkodott krízist, addig is azt tanácsolják, hogy használják a parti ingatlanokat arra, amire valók és töltsék ott a nyarat a tulajdonosok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Talán nemsokára újra kisüt a nap?
A spanyol turizmus óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. A bérbeadás még mindig virágzó üzletág, a partokra látogató több millió, az Európa számos országából érkező turistának köszönhetően. A tanácsadók szerint a bérbeadásból származó bevételek még mindig bőven fedezik a havi törlesztőrészleteket, a nyár egy kedvező alkalom az ingatlanból származó bevételek növelésére. Érdemes euróban kérni a bérleti díjakat, mert akkor nem veszíthetnek az adósok az átváltáson és az árfolyamváltozásból kifolyólag.

Erős alkupozícióban van az, aki most szeretne tengerparti ingatlant vásárolni, mert becslések szerint kétmillió, többségében újépítésű apartman áll üresen, ezek fele még mindig eladatlan. A forgalmazók szerint az érdeklődés a tizedére csökkent, emiatt egy jó ideig még váratnak magukra az értékesítések. A spanyol szakértők 2010-re várják, hogy az ingatlanpiac helyreáll, addig is a vásárlók szemszögéből kedvező alkalomnak tekintik a mostanit, valamint arra számítanak, hogy a helyzet stabilizálódik, az árak újra emelkedhetnek majd és a külföldi vevők is visszatérnek az országba.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm