16 °C Budapest

Mi felelős a magas rezsiért? Nem a hűtő tehet róla az ausztrálok szerint

Pénzcentrum
2008. június 4. 15:00

Egy ausztrál kutatás 16 háztartási elektronikus berendezést hasonlított össze abból a szempontból, hogy melyik növeli meg leginkább a villanyszámlánkat, mondhatni feleslegesen. A Playstation vezeti a listát...

A mostani rekord magas élelmiszer és energiaárak mellett többször jut eszünkbe a takarékoskodás. Persze a nyári melegben nem kapcsolhatjuk ki csak úgy a hűtőt, de még a légkondiról is nehezen mondunk le. Vannak azonban olyan eszközök, amik feleslegesen "zabálják" az energiát.

A listát a videó-konzolok vezetik, első helyen a Sony Playstation 3, közvetlenül mögötte a Microsoft Xbox 360 végzett, de a plazma tévék is rengeteg energiát fogyasztanak.

A többi vizsgált berendezés között szerepelt még laptop, asztali számítógép, stereo berendezések és DVD lejátszók is.

A tesztek eredményei alapján egy bekapcsolva felejtett Playstation 3 körülbelül ötször annyiba kerül, mint hasonló idő alatt egy hűtő fogyasztása. Ezzel szemben egy plazma tévé körülbelül 4-szer annyi energiát fogyaszt, mint egy hagyományos analóg berendezés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tanulmány készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy a használaton kívüli berendezéseket, például televíziót nem elég a távirányítóval kikapcsolni, ekkor ugyanis még készenléti üzemmódban vannak és továbbra is áramot fogyasztanak. A berendezést magát kell kikapcsolni, vagy kihúzni a konnektorból, ezzel ugyanis jelentős összegeket spórolhatunk és nem utolsó sorban a környezetünket is kíméljük.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?