15 °C Budapest

Eladhatatlan a lakásod? Nem vagy vele egyedül...

Pénzcentrum
2008. május 30. 05:55

A lakáspiac helyzete számokban Milyen irányba tart a magyar ingatlanpiac, mire lehet számítani az elkövetkező 12 hónapban? Az évek óta tartó túlkínálat hatásai közé tartozik, hogy jelentősen csökkent az újonnan kiadott építési engedélyek száma és visszaesett a fejlesztési kedv. Egyedül a vidéki városokban nőtt az építési kedv, de az emelkedő költségek arra késztetik a lakosságot, hogy visszatérjenek a 80-as években előszeretettel alkalmazott családi összefogással megvalósított építkezésekhez. Még mindig harmadával több lakóingatlant kínálnak eladásra, mint amennyit a piac fel tud venni, egyedül a raktározási- és szállítási ágazatot kiszolgáló létesítmények iránt élénk a kereslet.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. immáron nyolcadik éve végzi negyedéves felmérését a lakosság, a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és az ingatlanforgalmazók körében. A vizsgálat során feltérképezik a piacon várható terveket, szándékokat és kilátásokat. A kutatás az AL Holding és az Ingatlan és Befektetés támogatásával folyik. A vizsgálat során számított ingatlanpiaci indexek összefoglaló képet ad az ingatlanpiacról, de külön-külön is és bemutatja a lakás-, az iroda-, az üzlethelység- és a raktárpiac várható helyzetét. Az index elsősorban a keresleti és kínálati viszonyokat és a piaci szereplők terveit és várakozásait tükrözi.

Az elmúlt hónapban végzett kutatás eredményei alapján a GKI Zrt. - AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke -14,4. A szakértők szerint a felmérés nem hozott váratlan eredményt, az előző negyedévhez képest minimális változást mértek. Az ingatlanpiaci szegmenseken belül egyedül a raktárpiaci index ért el pozitív eredményt, a lakás- és irodapiaci index az előzetes várakozásoknak megfelelően negatív értékkel zárt.

Forrás: GKI, AL Holding
A lakáspiac megítélése sokkal pesszimistább, mint ami általában az ingatlanpiacon érzékelhető, de az idei első negyedév összességében kedvezőbb eredménnyel zárt, mint az elmúlt hét év átlaga.

A piaci előrejelzések szerint az új ingatlanok árváltozása az infláció alatt maradhat a következő 12 hónapban, de a kelet-magyarországi raktárok ára akár 7 %-kal is emelkedhet. A Budapest új építésú lakóingatlaokért 6 %-kal kérhetnek többet egy év múlva.

Forrás: GKI, AL Holding
Lakáspiac:

Az AL Holding elnöke megállapította, hogy a 2007 második félévében mért tendencia az idei első negyedévben is folytatódott, az újonnan kiadott építési engedélyek száma 32 %-kal, a készleten lévő újlakás állomány 14 %-kal, a megkötött adásvételi szerződések száma 43 %-kal csökkent. Az új projektek esetében csökkent a lakásszám, ennek megfelelően nőtt a lakások átlagos alapterülete.

Amíg egy éve még 62 négyzetméter volt az átlagos lakásméret, addig az első negyedévben 78 négyzetméter a kiadott építési engedélyek lakásainak alapterülete. A fővárosban jelenleg 9135 új lakás közül választhatnak az érdeklődők, ezek közül 1343 rendelkezik használatbavételi engedéllyel.

A kedvezőtlenül alakuló számok ellenére úgy vélik a szakértők, hogy nincs mélyponton az ingatlanpiac, mert a számos hitel- és lízingfelvételi lehetőségeknek köszönhetően még mindig sokan döntenek a lakásvásárlás mellett. Ugyanakkor az év elején bevezetett adóváltozások is negatívan hatottak a piacra, megtorpant az érdeklődés, valamint a kormányzati stabilitás hiánya is kivárásra készteti a piaci szereplőket.

A külföldi befektetők a hazájukban tapasztalt problémák következtében a magyarországi fejlesztéseiket is visszafogták. Egyrészt bizonytalanok a recesszió miatt, másrészt nem hozták meg a - hazai szakértők szerint csodával határos - piaci várakozásaikat az eredmények.

A lakáspiac értékelése, kilátások (Forrás: GKI, AL Holding)

A lakáspiacról általában elmondható, hogy egy erősen túlkínálatos terület, az előző felmérés óta a fővárosi adatok kissé romlottak, a vidéki régióban enyhe javulás tapasztalható. A felmérés szerint a budai zöldövezetben a legkisebb a túlkínálat, de a pesti zöld területeken is átlag alatti túlkínálatot mértek. A vidéki ingatlanokkal ellentétben a főváros értékelése összességében kedvezőbb, Kelet-Magyarországon a panellakások tekintetében mérték a legkisebb keresletet.

A nullás értékek jelentenék az egyensúlyi piacot, ezzel szemben minden szegmensben kétszámjegyű a kereslet és a kínálat arányának súlyozott különbsége. A megkérdezett forgalmazók szerint a következő egy évben keleten a téglaépítésű társasházak vonatkozásában, nyugaton majd minden tekintetben javulás várható.

A lakosság lakásépítési, vásárlási és felújítási szándékai:

Az áprilisi felmérés eredményei szerint a lakosság vásárlási és fejlesztési szándékai az előző negyedévhez képest tovább csökkentek.

Adatok ezer háztartásra vetítve (Forrás: GKI, AL Holding)
A lakásépítésekre vonatkozó adatokból kiderült, hogy a magánszemélyek által saját használatra épített lakások száma a vállalkozói lakásépítések kárára 15 %-kal emelkedett. Ezt a szakértők az anyag- és munkadíjak emelkedésével indokolják, a lakosság a saját munka bevonásával próbál az építési költségekből faragni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fejlesztési szándék mellett a kiadott építési engedélyek száma is visszaesett. Az új építésű lakások vételára inflációarányosan emelkedett, de ennek alátámasztása inkább a költségek emelkedésével indokolható. A kiadott új lakásépítési engedélyek száma a fővárosban 17 %-kal, a községekben 16 %-kal esett vissza, a nem megyei jogú városokban viszont 8 %-os növekedés volt megfigyelhető.

A kutatás során összevetették a legutóbbi és a mostani várakozásokat a használt lakások várható árváltozásának tekintetében. Az összesített adatokból megállapítható, hogy a használt piacon átlagosan 2 %-os emelkedésre lehet számítani, a panelek árai stagnálnak, a pesti belvárosban 5 %-os növekedést prognosztizálnak.

Forrás: GKI, AL Holding

Derűlátó szakértők: megélénkült raktárpiac

Irodapiac:

A közép-európai irodapiacon tapasztalható fejlesztések Budapesten is érzékelhetőek, az elmúlt évben 214 ezer négyzetméternyi új irodát adtak át a beruházók. Az idei első negyedévben 42 ezer négyzetméterrel bővült az irodakapacitás, de a felmérésben részt vett megkérdezettek többsége szerint túlkínálat van a piacon, csak minden negyedik válaszadó tartja kiegyensúlyozottnak az irodapiacot.
Forrás: GKI, AL Holding
A pesti oldalon állandósulni látszik az irodák kihasználtsága, a budai oldalon valamelyest javultak az eredmények az elmúlt negyedévben. A forgalmazók a kínálat erősödését valószínűsítik a következő egy évben.

Üzlethelyiségek:

Az összes üzlet alapterülete eléri a 18 millió négyzetmétert, mely az elmúlt évben mintegy félmillió négyzetméterrel bővült. A két-három évvel ezelőtti visszaesést egy dinamikusabb időszak követte. Az egyes országrészeken belül eltérő szintű a kínálat, a fővárosban csak minden ötödik megkérdezett érzékelt túlkínálatot a piacon, vidéken ez az arány magasabb.

Raktárpiac:

A raktározási- és szállítási ágazat határozottan bővült az elmúlt évben, a szakértők idén is növekedésre számítanak, ennek köszönhetően az ágazatot szolgáló ingatlanok piaca is megélénkült. A raktárpiac általános megítélése tovább javult az első negyedévben és országos átlagban is kiegyensúlyozottnak mondható ez a piaci szegmens, a főváros környékén kisebb túlkereslet is érzékelhető. A jövőt illetően derűlátóak a piaci szereplők, további kereslet-növekedést valószínűsítenek.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04