24 °C Budapest

Sztár lakik a szomszédban: többet ér a lakásom?

Pénzcentrum
2008. május 23. 05:40

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a hazai ingatlanközvetítő hálózatok működése során milyen gyakran fordult elő, hogy valamelyik hazai híresség adott megbízást a lakása eladására. Azokra a kérdésekre is kerestük a választ, hogy milyen hatással van a vételárra és az eladhatóságra az, hogy az eladó nem hétköznapi személy, jelentettek-e problémát a tanácsadóknak az esetleges sztárallűrök az értékesítés során, illetve volt-e olyan érdeklődő a keresők körében, aki kimondottan azért szeretett volna megvásárolni egy ingatlant, mert korábban egy híres ember élt ott?


John Travolta otthona
Világszerte egyre elterjedtebb a sztárkultusz, a tengerentúlon soha nem látott népszerűségnek örvendenek a színészek és a zenészek. A kiemelt gázsiknak köszönhetően mesés ingatlanokat, hihetetlen birtokokat vásárolnak, a képzeletüknek csak ritkán szab határt a pénztárcájuk. John Travolta például saját repülőtérrel és gépparkkal rendelkezik, de nem ritkák a több hektáros parkok és a több tucat hálószobával rendelkező villák, kastélyok sem. Hazánkban még nem tartunk itt, de rákérdeztünk, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkeznek a rangos ingatlanközvetítő hálózatok a híres emberek lakásainak eladása terén.

Murányi Ákos: A szomszédok is spekulálnak!

A Duna House vezető elemzője elmondta, hogy jó hírnevüknek köszönhetően elég sok hazai híresség adott már megbízást a cégüknek, hálózatukat rendkívül diszkrétnek és megbízhatónak tartják. A tapasztalatok szerint előfordult, hogy az eladó személye befolyásolta a vételárat és az eladhatóságot, de nem egyszer a szomszédok próbálnak hasznot húzni abból, hogy egy híresség közelében laknak.

A hazai sztárkultusz még messze nincs akkora, mint például az Egyesült Államokban és ez az ingatlanpiacon is érzékelhető. A magyar hírességek tulajdonát általában nem vigyázza saját őrség, így egy idő után a szomszédban lakó közszereplő látványa egyszerű hétköznapi élménnyé válik. A cég üzletkötői szerint minden ilyen ügyfelük maximálisan korrekten viselkedett az ügyintézés során, sztárallűröktől mentesen sikerült lebonyolítani az üzletkötéseket. Az ügyfelek között akadt, aki személyesen maga mutatta be az érdeklődőknek a lakását, mások nagyobb diszkréciót kérnek, sőt a többség az első lakásbemutatáson nem is vesz részt.

A hálózat találkozott már olyan érdeklődővel, aki kimondottan egy híresség ingatlanára "utazott", de tömeges vásárlói rohamról nem lehet beszélni. Elsősorban azért az ingatlannak kell elég jónak lenni ahhoz, hogy hamar és megfelelő áron elkeljen, önmagában a tulajdonos személye nem garancia a gyors eladásra. A tanácsadók szerint egy-két esetben az is előfordult, hogy első látásra csalódást keltett egy neves személy lakása, mert az élet más területén mutatott kiemelkedő teljesítmény nem tükröződött az illető lakásában.

Kováts Tibor: A történelmi személyiségek mélyebb nyomot hagytak, mint a sztárok!

A RE/MAX vezető ingatlanpiaci szakértője úgy véli, hogy a kortárs hírességek nem igazán befolyásolják az eladhatóságot. A történelmi szerepet játszó személyek és ingatlanok viszont érzékelhetően drágábban adhatóak el, különösen, ha a híresség nyomot hagyott az ingatlan kialakításában. Növeli az eladhatóságot, ha sikerült megőrizni az egyéni ízlésre valló kialakítást, a régi bútorokat, berendezési tárgyakat, de az is, ha régi festményeket, esetleg freskókat találunk a falon.

A cég tapasztalatai szerint a hírességekre nem jellemző, hogy egy ingatlanirodába besétálva adnak megbízást, hanem legtöbbször egy általuk már korábban megismert és megbízható szakemberükkel dolgoznak együtt. Számukra mindig a legfontosabb a diszkréció, amelyhez hozzá tartozik, hogy sem a hirdetésben, sem a bemutatáskor, sőt még az első ügyfelek szűréséig sem árulják el, hogy híresség ingatlanáról van szó. Legtöbbször csak a vételi szándéknyilatkozat aláírásakor derül ki a megbízó kiléte, de olyan is előfordult már, hogy egy ilyen ingatlanra egy másik ismert ember érdeklődött.

A hírességek általában a megszokott társértékesítőjükkel dolgoznak együtt, így a korábbi ismeretség alapján már kialakult a kölcsönös bizalom és a jó üzleti kapcsolat. Az ügyfeleknek gyakran van belföldi vagy külföldi elfoglaltsága, ezért bizonyos esetekben nehézkes az egyeztetés, de a tanácsadók tapasztalatai szerint az előre megbeszélt időpontokat mindig betartják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A mai magyar ingatlanpiacon csak azért, mert korábban egy híresség lakott az ingatlanban, még nem veszik meg a lakást, sőt a diszkréció miatt elmondható, hogy nem is befolyásolja az érdeklődőket. A hálózat külföldi tapasztalatai szerint a világsztárok ingatlanai azért sztáringatlanok is egyben. A helyükben és a megjelenésükben is különlegesek, kastélyok hatalmas birtokokkal, egyedülálló szigetek, valamint az őket övező láz miatt is fokozottabb az érdeklődés.

Valkó Dávid: Gyakrabban tekintik meg a sztárok lakásait!

Az Otthon Centrum vezető elemzője arról számolt be, hogy elég gyakran, évente több alkalommal is előfordul, hogy híres emberrel kötnek megbízási szerződést. Véleménye szerint a megbízó személyétől is függ az eladhatóság, de általában nem befolyásolja a vételárat. A híres személyekkel történt üzletkötések során előfordult, hogy problémásabb volt az ügyintézés, de összességében nem jelentetett többletmunkát, nem kellett más értékesítési stratégiát alkalmazni.

Az értékesítők azt tapasztalták, hogy ha nem volt titkos a megbízó személye, akkor fokozottabb volt a vevők érdeklődése, többen tekintették meg a lakást, de többségüket csak a kíváncsiság vezérelte. A teljesség igénye nélkül a megbízóik között volt Szombathy Gyula színész és Kolonics György sportoló is.


Eddie Murphy háza
Magyarországnak ezen a téren is van még lemaradása a nyugati példákhoz képest, a hazai sztárkultusz is másabb jellegű, mint a tengerentúlon. A híressé válás nem áll egyenes arányban a mutatott teljesítménnyel, hazánkban jellemző példa, hogy a valóságshow-k és a szappanoperák szereplőiből is könnyen sztárt csinál a bulvár média. Az ingatlanpiacon tapasztaltak alapján nem jelent hozzáadott értéket az eladó személye, ugyanakkor az eladás során minden tanácsadó cég megelégedettséggel nyugtázta a megbízók hozzáállását az ügyintézéshez.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?