11 °C Budapest

Üzlet a családi házban: Eladhatatlan vagy viszik, mint a cukrot?

Pénzcentrum
2008. május 20. 05:55

Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy a főváros mely területein fordulnak elő leginkább olyan családi házak, melyeket vállalkozásra alkalmas helységekkel együtt próbálnak értékesíteni. A forgalmasabb utak mentén sokszor láthatunk olyan házakat, melyek földszintjén, alagsorában vagy garázsában kisboltot, virágüzletet, zöldségest vagy valamilyen szórakozóhelyet találunk. Azt is megkérdeztük a neves ingatlanirodák képviselőitől, hogy az érdeklődőket mennyire befolyásolja ez a döntésben, valamint milyen értékesítési módszereket alkalmaznak az üzletkötők az eladások során.


Egyre kevesebb a "sarki fűszeres"
Általános vélemény, hogy a főváros peremkerületeiben fordulnak elő leggyakrabban olyan házak, amelyek valamilyen családi vállalkozásnak is otthont adnak. Szerencsésebb eset, ha például a garázsban került kialakításra valamilyen üzlet, mert ott könnyen helyreállítható az eredeti állapot. Nehezebb helyzetben vannak azok az eladók, akik valamilyen ipari tevékenységet folytatnak vagy szerelőműhelyt üzemeltetnek, mert ezeket egyrészt az önkormányzat is erősen korlátozza, másrészt az udvart ért szennyezéseknek hosszú távú hatásai is lehetnek.


Valahol apáról-fiúra száll az üzlet
Nagyon ritkán jelentkeznek az irodákban olyan érdeklődők, akik üzlettel kombinált családi házat keresnek, egyedül az ő esetükben lehet a vállalkozásra fordított többletbefektetésnek megtérülésének létjogosultsága. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakáskeresők inkább kétszer is meggondolják, hogy vegyes használatú házat vegyenek, mert akkora kínálat van a lakáspiacon, hogy számos lehetőség közül választhatnak a normál használatú családi házak körében is. A szakértők azonban felhívták egy-két érdekes megoldásra a figyelmünket.

Murányi Ákos: A vevő fantáziájától függ az üzlethelység hasznosítása

A Duna House vezető elemzője úgy véli, hogy ilyen típusú ingatlanok a főváros minden kerületében előfordulnak, de a legtöbb ilyen módon működő családi vállalkozás a pesti oldal külső kerületeiben található. Az agglomerációban elsősorban a régebbi építésű családi házak között jellemző a földszinten vagy a garázsban működő kis üzlet. Az eladhatóságot nem csak a kettős használat befolyásolja, hanem az is, hogy ezek a házak többnyire forgalmas útvonalak mellett helyezkednek el. A családi házat keresők többsége nyugalomra vágyik, az ilyen érdeklődő nem fog üzlettel kombinált ingatlant vásárolni.

Az üzletben rejlő lehetőségek kihasználása a vevő fantáziájától is függ, nehéz a helyzet, amennyiben valamilyen porral, zajjal vagy piszokkal járó autó- és gumiszerelő műhely működött az udvaron, de ha az üzlethelység jól kialakított és elkülönített, akkor érdemes lehet elgondolkodni a bérbeadásán. Ezzel a látszólagos hátrányt a családi kassza előnyére fordíthatja a vásárló.

Ha összességében vizsgáljuk a családi házak értékesítést, akkor eleve nem beszélhetünk villámgyors eladásokról. Amennyiben megoldható az üzlethelység elbontása vagy átalakítása, akkor ez nem feltétlenül befolyásolja az eladást. Az értékesítési idő az elhelyezkedéstől és az adott környéktől is jelentősen függ. Kertvárosi övezetekben teljesen érdektelen lehet, de a városközpontokhoz közelebb akár plusz értéket is jelenthet, ilyen esetekben érdemesebb kereskedelmi ingatlanként piacra dobni a házat.

Kováts Tibor: A jövőben megkérdőjelezhető a garázsboltok életképessége

A RE/MAX vezető szakértője szerint a belvároson kívül gyakorlatilag minden kerületben találunk ilyen ingatlanokat. Általában családi vállalkozások - nem egyszer kényszervállalkozások - működnek ilyen módon. Az érdeklődők számára nem túl pozitív ez a kombináció, de ha kisebb átalakítással például a garázs funkció visszaalakítható, akkor emiatt nem fog elmenekülni a vevő. Problémát jelenthet, ha a helység bérbe van adva, fix idejű bérleti szerződés esetén a vállalkozást nem lehet idő előtt elküldeni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az értékesítési módszert ez annyiban érinti, hogy a hirdetések során "kettős használatú ingatlan" megjegyzés feltüntetésével jelenítik meg a házat, amennyiben az üzlet visszaalakítható, akkor maradhat a normál családi házas funkció megadása. A jelenlegi tendencia az mutatja, hogy a nagy bevásárló-hálózatok már annyira lefedték a piacot, hogy a kis garázsboltok életképessége megkérdőjelezhető.

A műhelyeket az önkormányzati rendeletek igyekeznek a lakóövezetekből az iparterületekre szorítani, ezzel próbálják csökkenteni a zaj- és a környezet terhelését. A könnyen eredeti állapotba hozható ház eladási árát nem befolyásolja jelentősen az esetleges üzlethelység, de ha különálló épületről beszélünk, akkor az értékesítési idő jelentősen elhúzódhat és az árban realizálhatatlan az üzleti többletberuházás értéke.

Valkó Dávid: A lassú forgási sebesség miatt csökkenhet a vételár

Az Otthon Centrum elemzőjének válaszaiból megtudtuk, hogy inkább a külső kerületekben fordulnak elő olyan családi házak, amelyekhez valamilyen üzlethelység is tartozik. Ezeknek a városrészeknek nincs igazi központja, nem épültek még plázák és bevásárlóközpontok. Az ilyen házak eladása nehézkesebb, mint a normál használatú társaiké, valamint az érdeklődők is csak a legritkább esetekben keresnek családi házat üzlettel. Sok esetben elriasztja a vevőket az udvaron található kiskocsma, zöldséges vagy a garázsban üzemelő kisbolt.

A hosszabb értékesítési idő és a potenciális vevők könnyebb elérése érdekében inkább kereskedelmi ingatlanként hirdeti a cég a kettős használatú házakat. A tapasztalatok szerint az üzletbe beruházott pénz az eladás során nem térül meg, mert a vevőnek nagy valószínűséggel nincs szüksége csak a lakóingatlanra, a hosszabb értékesítési idő következtében még a hasonló méretű normál családi házak alá is csökkenhet az eladási ár.

A szakértők tapasztalatai alapján megállapítható, hogy azok a házak sem eladhatatlanok, amelyek valamilyen vállalkozásnak is otthont adnak, csak eltérő értékesítési módszerrel kell a potenciális vevőket megtalálni. Az ilyen házak megvásárlására nyitott vevőknek ne feltétlen az legyen az első dolguk, hogy visszaalakítják az épületet, hanem célszerű megvizsgálni, hogy milyen formában hasznosítható a későbbiekben az üzlethelység.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?