14 °C Budapest

Üzlet a családi házban: Eladhatatlan vagy viszik, mint a cukrot?

Pénzcentrum
2008. május 20. 05:55

Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy a főváros mely területein fordulnak elő leginkább olyan családi házak, melyeket vállalkozásra alkalmas helységekkel együtt próbálnak értékesíteni. A forgalmasabb utak mentén sokszor láthatunk olyan házakat, melyek földszintjén, alagsorában vagy garázsában kisboltot, virágüzletet, zöldségest vagy valamilyen szórakozóhelyet találunk. Azt is megkérdeztük a neves ingatlanirodák képviselőitől, hogy az érdeklődőket mennyire befolyásolja ez a döntésben, valamint milyen értékesítési módszereket alkalmaznak az üzletkötők az eladások során.


Egyre kevesebb a "sarki fűszeres"
Általános vélemény, hogy a főváros peremkerületeiben fordulnak elő leggyakrabban olyan házak, amelyek valamilyen családi vállalkozásnak is otthont adnak. Szerencsésebb eset, ha például a garázsban került kialakításra valamilyen üzlet, mert ott könnyen helyreállítható az eredeti állapot. Nehezebb helyzetben vannak azok az eladók, akik valamilyen ipari tevékenységet folytatnak vagy szerelőműhelyt üzemeltetnek, mert ezeket egyrészt az önkormányzat is erősen korlátozza, másrészt az udvart ért szennyezéseknek hosszú távú hatásai is lehetnek.


Valahol apáról-fiúra száll az üzlet
Nagyon ritkán jelentkeznek az irodákban olyan érdeklődők, akik üzlettel kombinált családi házat keresnek, egyedül az ő esetükben lehet a vállalkozásra fordított többletbefektetésnek megtérülésének létjogosultsága. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakáskeresők inkább kétszer is meggondolják, hogy vegyes használatú házat vegyenek, mert akkora kínálat van a lakáspiacon, hogy számos lehetőség közül választhatnak a normál használatú családi házak körében is. A szakértők azonban felhívták egy-két érdekes megoldásra a figyelmünket.

Murányi Ákos: A vevő fantáziájától függ az üzlethelység hasznosítása

A Duna House vezető elemzője úgy véli, hogy ilyen típusú ingatlanok a főváros minden kerületében előfordulnak, de a legtöbb ilyen módon működő családi vállalkozás a pesti oldal külső kerületeiben található. Az agglomerációban elsősorban a régebbi építésű családi házak között jellemző a földszinten vagy a garázsban működő kis üzlet. Az eladhatóságot nem csak a kettős használat befolyásolja, hanem az is, hogy ezek a házak többnyire forgalmas útvonalak mellett helyezkednek el. A családi házat keresők többsége nyugalomra vágyik, az ilyen érdeklődő nem fog üzlettel kombinált ingatlant vásárolni.

Az üzletben rejlő lehetőségek kihasználása a vevő fantáziájától is függ, nehéz a helyzet, amennyiben valamilyen porral, zajjal vagy piszokkal járó autó- és gumiszerelő műhely működött az udvaron, de ha az üzlethelység jól kialakított és elkülönített, akkor érdemes lehet elgondolkodni a bérbeadásán. Ezzel a látszólagos hátrányt a családi kassza előnyére fordíthatja a vásárló.

Ha összességében vizsgáljuk a családi házak értékesítést, akkor eleve nem beszélhetünk villámgyors eladásokról. Amennyiben megoldható az üzlethelység elbontása vagy átalakítása, akkor ez nem feltétlenül befolyásolja az eladást. Az értékesítési idő az elhelyezkedéstől és az adott környéktől is jelentősen függ. Kertvárosi övezetekben teljesen érdektelen lehet, de a városközpontokhoz közelebb akár plusz értéket is jelenthet, ilyen esetekben érdemesebb kereskedelmi ingatlanként piacra dobni a házat.

Kováts Tibor: A jövőben megkérdőjelezhető a garázsboltok életképessége

A RE/MAX vezető szakértője szerint a belvároson kívül gyakorlatilag minden kerületben találunk ilyen ingatlanokat. Általában családi vállalkozások - nem egyszer kényszervállalkozások - működnek ilyen módon. Az érdeklődők számára nem túl pozitív ez a kombináció, de ha kisebb átalakítással például a garázs funkció visszaalakítható, akkor emiatt nem fog elmenekülni a vevő. Problémát jelenthet, ha a helység bérbe van adva, fix idejű bérleti szerződés esetén a vállalkozást nem lehet idő előtt elküldeni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az értékesítési módszert ez annyiban érinti, hogy a hirdetések során "kettős használatú ingatlan" megjegyzés feltüntetésével jelenítik meg a házat, amennyiben az üzlet visszaalakítható, akkor maradhat a normál családi házas funkció megadása. A jelenlegi tendencia az mutatja, hogy a nagy bevásárló-hálózatok már annyira lefedték a piacot, hogy a kis garázsboltok életképessége megkérdőjelezhető.

A műhelyeket az önkormányzati rendeletek igyekeznek a lakóövezetekből az iparterületekre szorítani, ezzel próbálják csökkenteni a zaj- és a környezet terhelését. A könnyen eredeti állapotba hozható ház eladási árát nem befolyásolja jelentősen az esetleges üzlethelység, de ha különálló épületről beszélünk, akkor az értékesítési idő jelentősen elhúzódhat és az árban realizálhatatlan az üzleti többletberuházás értéke.

Valkó Dávid: A lassú forgási sebesség miatt csökkenhet a vételár

Az Otthon Centrum elemzőjének válaszaiból megtudtuk, hogy inkább a külső kerületekben fordulnak elő olyan családi házak, amelyekhez valamilyen üzlethelység is tartozik. Ezeknek a városrészeknek nincs igazi központja, nem épültek még plázák és bevásárlóközpontok. Az ilyen házak eladása nehézkesebb, mint a normál használatú társaiké, valamint az érdeklődők is csak a legritkább esetekben keresnek családi házat üzlettel. Sok esetben elriasztja a vevőket az udvaron található kiskocsma, zöldséges vagy a garázsban üzemelő kisbolt.

A hosszabb értékesítési idő és a potenciális vevők könnyebb elérése érdekében inkább kereskedelmi ingatlanként hirdeti a cég a kettős használatú házakat. A tapasztalatok szerint az üzletbe beruházott pénz az eladás során nem térül meg, mert a vevőnek nagy valószínűséggel nincs szüksége csak a lakóingatlanra, a hosszabb értékesítési idő következtében még a hasonló méretű normál családi házak alá is csökkenhet az eladási ár.

A szakértők tapasztalatai alapján megállapítható, hogy azok a házak sem eladhatatlanok, amelyek valamilyen vállalkozásnak is otthont adnak, csak eltérő értékesítési módszerrel kell a potenciális vevőket megtalálni. Az ilyen házak megvásárlására nyitott vevőknek ne feltétlen az legyen az első dolguk, hogy visszaalakítják az épületet, hanem célszerű megvizsgálni, hogy milyen formában hasznosítható a későbbiekben az üzlethelység.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20