Üzlet a családi házban: Eladhatatlan vagy viszik, mint a cukrot?

Pénzcentrum
2008. május 20. 05:55

Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy a főváros mely területein fordulnak elő leginkább olyan családi házak, melyeket vállalkozásra alkalmas helységekkel együtt próbálnak értékesíteni. A forgalmasabb utak mentén sokszor láthatunk olyan házakat, melyek földszintjén, alagsorában vagy garázsában kisboltot, virágüzletet, zöldségest vagy valamilyen szórakozóhelyet találunk. Azt is megkérdeztük a neves ingatlanirodák képviselőitől, hogy az érdeklődőket mennyire befolyásolja ez a döntésben, valamint milyen értékesítési módszereket alkalmaznak az üzletkötők az eladások során.


Egyre kevesebb a "sarki fűszeres"
Általános vélemény, hogy a főváros peremkerületeiben fordulnak elő leggyakrabban olyan házak, amelyek valamilyen családi vállalkozásnak is otthont adnak. Szerencsésebb eset, ha például a garázsban került kialakításra valamilyen üzlet, mert ott könnyen helyreállítható az eredeti állapot. Nehezebb helyzetben vannak azok az eladók, akik valamilyen ipari tevékenységet folytatnak vagy szerelőműhelyt üzemeltetnek, mert ezeket egyrészt az önkormányzat is erősen korlátozza, másrészt az udvart ért szennyezéseknek hosszú távú hatásai is lehetnek.


Valahol apáról-fiúra száll az üzlet
Nagyon ritkán jelentkeznek az irodákban olyan érdeklődők, akik üzlettel kombinált családi házat keresnek, egyedül az ő esetükben lehet a vállalkozásra fordított többletbefektetésnek megtérülésének létjogosultsága. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakáskeresők inkább kétszer is meggondolják, hogy vegyes használatú házat vegyenek, mert akkora kínálat van a lakáspiacon, hogy számos lehetőség közül választhatnak a normál használatú családi házak körében is. A szakértők azonban felhívták egy-két érdekes megoldásra a figyelmünket.

Murányi Ákos: A vevő fantáziájától függ az üzlethelység hasznosítása

A Duna House vezető elemzője úgy véli, hogy ilyen típusú ingatlanok a főváros minden kerületében előfordulnak, de a legtöbb ilyen módon működő családi vállalkozás a pesti oldal külső kerületeiben található. Az agglomerációban elsősorban a régebbi építésű családi házak között jellemző a földszinten vagy a garázsban működő kis üzlet. Az eladhatóságot nem csak a kettős használat befolyásolja, hanem az is, hogy ezek a házak többnyire forgalmas útvonalak mellett helyezkednek el. A családi házat keresők többsége nyugalomra vágyik, az ilyen érdeklődő nem fog üzlettel kombinált ingatlant vásárolni.

Az üzletben rejlő lehetőségek kihasználása a vevő fantáziájától is függ, nehéz a helyzet, amennyiben valamilyen porral, zajjal vagy piszokkal járó autó- és gumiszerelő műhely működött az udvaron, de ha az üzlethelység jól kialakított és elkülönített, akkor érdemes lehet elgondolkodni a bérbeadásán. Ezzel a látszólagos hátrányt a családi kassza előnyére fordíthatja a vásárló.

Ha összességében vizsgáljuk a családi házak értékesítést, akkor eleve nem beszélhetünk villámgyors eladásokról. Amennyiben megoldható az üzlethelység elbontása vagy átalakítása, akkor ez nem feltétlenül befolyásolja az eladást. Az értékesítési idő az elhelyezkedéstől és az adott környéktől is jelentősen függ. Kertvárosi övezetekben teljesen érdektelen lehet, de a városközpontokhoz közelebb akár plusz értéket is jelenthet, ilyen esetekben érdemesebb kereskedelmi ingatlanként piacra dobni a házat.

Kováts Tibor: A jövőben megkérdőjelezhető a garázsboltok életképessége

A RE/MAX vezető szakértője szerint a belvároson kívül gyakorlatilag minden kerületben találunk ilyen ingatlanokat. Általában családi vállalkozások - nem egyszer kényszervállalkozások - működnek ilyen módon. Az érdeklődők számára nem túl pozitív ez a kombináció, de ha kisebb átalakítással például a garázs funkció visszaalakítható, akkor emiatt nem fog elmenekülni a vevő. Problémát jelenthet, ha a helység bérbe van adva, fix idejű bérleti szerződés esetén a vállalkozást nem lehet idő előtt elküldeni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az értékesítési módszert ez annyiban érinti, hogy a hirdetések során "kettős használatú ingatlan" megjegyzés feltüntetésével jelenítik meg a házat, amennyiben az üzlet visszaalakítható, akkor maradhat a normál családi házas funkció megadása. A jelenlegi tendencia az mutatja, hogy a nagy bevásárló-hálózatok már annyira lefedték a piacot, hogy a kis garázsboltok életképessége megkérdőjelezhető.

A műhelyeket az önkormányzati rendeletek igyekeznek a lakóövezetekből az iparterületekre szorítani, ezzel próbálják csökkenteni a zaj- és a környezet terhelését. A könnyen eredeti állapotba hozható ház eladási árát nem befolyásolja jelentősen az esetleges üzlethelység, de ha különálló épületről beszélünk, akkor az értékesítési idő jelentősen elhúzódhat és az árban realizálhatatlan az üzleti többletberuházás értéke.

Valkó Dávid: A lassú forgási sebesség miatt csökkenhet a vételár

Az Otthon Centrum elemzőjének válaszaiból megtudtuk, hogy inkább a külső kerületekben fordulnak elő olyan családi házak, amelyekhez valamilyen üzlethelység is tartozik. Ezeknek a városrészeknek nincs igazi központja, nem épültek még plázák és bevásárlóközpontok. Az ilyen házak eladása nehézkesebb, mint a normál használatú társaiké, valamint az érdeklődők is csak a legritkább esetekben keresnek családi házat üzlettel. Sok esetben elriasztja a vevőket az udvaron található kiskocsma, zöldséges vagy a garázsban üzemelő kisbolt.

A hosszabb értékesítési idő és a potenciális vevők könnyebb elérése érdekében inkább kereskedelmi ingatlanként hirdeti a cég a kettős használatú házakat. A tapasztalatok szerint az üzletbe beruházott pénz az eladás során nem térül meg, mert a vevőnek nagy valószínűséggel nincs szüksége csak a lakóingatlanra, a hosszabb értékesítési idő következtében még a hasonló méretű normál családi házak alá is csökkenhet az eladási ár.

A szakértők tapasztalatai alapján megállapítható, hogy azok a házak sem eladhatatlanok, amelyek valamilyen vállalkozásnak is otthont adnak, csak eltérő értékesítési módszerrel kell a potenciális vevőket megtalálni. Az ilyen házak megvásárlására nyitott vevőknek ne feltétlen az legyen az első dolguk, hogy visszaalakítják az épületet, hanem célszerű megvizsgálni, hogy milyen formában hasznosítható a későbbiekben az üzlethelység.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem