Mi lesz a lakásokkal? Megszólaltak a szakértők...

Pénzcentrum
2007. december 5. 05:55

Bajba sodorhat a subprime válság? A magyar lakásárak növekedési üteme az ezredfordulót követő években jellemző boom után jelentősen lassult, s manapság már senki sem beszél rohamos léptékű növekedésről, sőt egyes szegmensek tekintetében még a stagnálást is pozitív jelenségként értelmezik a piaci szereplők. Az ország egyes területein pedig egyértelműen korrekció volt és van is szükség ahhoz, hogy ismét fellendüljön az piac és növekedjen a tranzakciók száma.

A Portfolio.hu tegnap megrendezésre került konferenciáján Simon Rubinsohn, az RICS vezető közgazdásza beszélt arról, hogy a magyar piacon tapasztalható árszínvonal-emelkedés lelassulása részben fundamentális, részben pedig egyéb piaci okokra vezethető vissza.

A sokak által várt konvergencia-rali elmaradásáért egyrészről makrogazdasági tényezők okolhatóak, a gazdasági növekedés ütemének jelentős lassulása, a növekvő munkanélküliség együttesen jelentős szerepet játszott abban, hogy a lakásárak jelenleg elmaradnak a közép-kelet európai átlagtól.


A makrogazdasági okok mellett azonban egyéb történelmi és piaci okokra is felhívta a figyelmet Simon Rubinsohn. Olyan okokra, mint az, hogy a saját lakástulajdon rendkívül magas, még a rendszerváltó országok között is kiemelkedőnek mondható, 93 százalékos az arány. Tradicionális ragaszkodásunk az ingatlantulajdonhoz, és a 90-es évek elejét jellemző privatizációs hullám ugyanis oda vezetett, hogy jelenleg hazánkban szűk a bérleti és egyben a befektetői lakáspiac. Miközben az építési volumen arányaiban nagyobb, mint a környező országokban.

Az RICS vezető közgazdásza szerint azonban enyhe optimizmusra ad okot, hogy a 2009-es növekedési előrejelzések már kedvezőek. Ez ugyanis alapot biztosíthat akár az ingatlanárak növekedéséhez is. 2009-re a hazai szakemberek is az árak emelkedésére számítanak az új ingatlanok piacán, ezt azonban véleményük szerint egyértelműen a költségek növekedése indokolja majd és jellemzően nem haladja majd meg jelentősen az inflációt mértékét.

Rubinsohn szerint hosszú távon a devizahitelek állományának jelentős növekedése jelenthet problémát, amennyiben ugyanis a subprime válság tovább folytatódik, az veszélyeztetheti a forint árfolyamának stabilitását. Egy jelentős és hosszabb távon érvényesülő forintgyengülés pedig növelheti a kockázatos hitelállományt.

Hosszú távon azonban mindemellett már a demográfiai változások is gátat állíthatnak az ingatlanárak emelkedése elé, a népesség hazánkban, a közép-kelet európai államokhoz hasonlóan csökken. A demográfiai tényezők fontosságát bizonyítja, hogy az elmúlt tíz esztendőben 170 százalékos ingatlanpiaci áremelkedést produkáló Írország esetében demográfiai robbanás tanúi lehettünk.


A nyugat-európai piacok esetében is fundamentális okokra vezethető vissza az elmúlt egy évtizedben tapasztalható ingatlanpiaci fellendülés: az egészségesen növekvő gazdaságokban a rendelkezésre álló jövedelem növekedése a foglalkoztatottsági mutatók javulásával járt együtt. Ahogy arra az alábbi diagram is rámutat, a munkanélküliségi ráta csökkenése erős kapcsolatot mutat az ingatlanárak növekedésével.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Minél nagyobb mértékben csökken a munkanélküliség, annál nagyobb mértékben nő a lakóingatlanok ára. Németországban például, ahol a munkanélküliek száma az elmúlt 10 évben közel 2 százalékkal növekedett, 10 százalékkal estek a lakásárak.

Első pillantásra úgy tűnik, annak az évtizedes fellendülésnek, mely az ír, a spanyol és a brit piacot jellemezte, csak az Egyesült Államokból átterjedő hitelválság vethetett véget, valójában azonban a növekvő kamatkörnyezet már a válság kitörése előtt megkezdte az ekkora már több szakértő szerint túlfűtötté vált piacok lassítását.

Az emelkedő hitelkamatok azonban önmagukban nem okoztak volna ekkora visszaesést, a nemrégiben napvilágot látott elemzések szerint ugyanis az íreknek akár 40, míg a briteknek 30 százalékos lakásár-csökkenéssel kell számolniuk a következő időszakban. Amennyiben az előrejelzések helyesek, és a drasztikus árcsökkenés bekövetkezik, abban mindenképpen jelentős szerep jut a subprime válságból keletkezett banki veszteségnek, melyek hatására a kereskedelmi bankok szigorították hitelezési politikájukat.


Simon Rubinsohn szerint azonban a subprime válság hatásai korlátozottak lesznek Európában, főként annak köszönhetően, hogy a laza hitelezési politika ellenére sem határolható el az európai országokban a hagyományosnál nagyobb kockázatot jelentő hitelállomány, amellett, hogy az értékpapírosítási módszertan is tengerentúlinál szigorúbb.

Az árakon túl, avagy mit hoz a jövő?

A subprime válság hatásai a nyugat-európai államokkal szemben hazánkban csak közvetett módon vagy még annyira sem érezhetőek. Az ingatlanfejlesztőket más problémák foglalkoztatják, többek között a kivitelezői piac helyzete, derült ki a Porperty Investment 2007 konferencián megrendezésre került panelbeszélhetésből. A közelmúltban több generálkivitelező is csődbe ment.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem