2 °C Budapest

Épületcsodák egyenesen Dubaiból: leesett az állunk!

Pénzcentrum
2007. október 22. 08:00

Lábunk előtt hever a Világ? Közel másfél évvel ezelőtt a Financial Times olvasói már arról hallhattak, hogy az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Dubaiban gomba módra szaporodnak az irodaházak, emelkednek a lakóépületek. A fejlődés olyan gyors, hogy a fejlesztőknek minél kirívóbb, egyedibb és ötletesebb projekttel kell előállniuk a sikerhez. Lássuk, mire képes a képzelet, ha a pénz nem szab határokat neki!

Dubaiban az elmúlt években az egész világsajtót- és közvéleményt megmozgató projektek kerültek tervezőasztalra, majd kezdődött el azok megépítése. Elegendő olyan neveket említeni, mint a World, Dubailand, az eltűnt várost mintázó Hydropolis, a Pálmasziget vagy éppen a Dubai jelképévé váló Burdzs al-Arab hotel.

Persze az Arab Emírségek egyik legnagyobb városának ingatlanpiaca nem csak építészeti csodákat rejt magában, Dubai a világ azon kevés helyei közé tartozik, ahol a kereslet nem tudja kielégíteni a kínálatot, a számlálatlanul kiadott építési engedély értelmében megindult fejlesztések pedig alapanyag- és munkaerőhiánytól szenvednek.

Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a megfizethetőség kérdése nem játszik szerepet az építési engedélyek kiadásakor, így a fejlesztők többsége az ide érkező befektetők igényeit kiszolgálva luxusingatlanokat épít, főként azért mert ezeknél a projekteknél jóval magasabb profit érhető el. Így a luxusingatlanok gomba módra szaporodnak, miközben az ideérkező munkavállalók azzal szembesülnek, hogy nincs elegendő lakás, mely a kevésbé tehetős rétegek számára is elérhetővé tenné a lakhatást.

Dubaiban nem csak lakásból, de irodából is hiány van, hiába bővül a piac óriásléptekkel. A kedvező adókörnyezet és a dinamikus fejlődés kiaknázására ideérkező vállalkozások szinte akármilyen irodahelyiséget hajlandók kivenni. A minőség azonban a legtöbb esetben korántsem felel meg a nemzetközi standardoknak. A piaci anomáliák azonban könnyen elfeledhetővé válnak a csillogó fejlesztések árnyékában, melyek a legsikeresebb üzletembereket is vásárlásra ösztönzik.

World: 300 szigetből áll a világ?

A World nem véletlenül kapta a magyarul "világot" jelentő elnevezést: a 300 mesterségesen kialakított sziget ugyanis a kontinenseket formázza. A fejlesztés jelenleg 94 százalékos készültségi állapotban van, a szigetek közel felét pedig már sikerült a projektben fantáziát és befektetési lehetőséget látó vállalatok, üzletemberek részére értékesíteni.

Legutóbb Sanghaj szigete kelt el 28 millió dolláros áron: a vevő egy kínai üzletember volt, aki az adásvételi szerződés megkötése után ki is tűzte a kínai zászlót a földterületre, ahogy azt korábban Sir Richard Branson is megtette "Nagy-Britanniával".

A szigeteknek méretüktől függően borsos áruk van: míg Görögországért 15, addig Tokióért 45 millió dollárt kellett adnia az új tulajdonosnak. A beruházó, Nakheel azonban a legtöbb esetben nem hozza nyilvánosságra a vevő kilétét.

2007. májusában a Nakheel bejelentette, hogy megkezdi első saját fejlesztését a World-ön: a Coral Island elnevezést viselő sziget Kanada északi partján található, több beruházás is tervező asztalon van már. A 73 hektáros terület várhatóan több luxuskivitelű fejlesztésnek is otthont ad majd: egy tengerparti falunak, egy különleges wellness szállodának, illetve egy lakóparknak. Mindezt az összesen 9,5 kilométer hosszú tengerpart teszi majd teljessé.

A fejlesztő, a csodálatos természeti környezet hatásának megőrzése érdekében a szálloda kivételével csakis egyszintes házakat épít, és előbbi esetében sem haladja majd meg az épület magassága a hat emeletet. A Korallsziget várhatóan 2010-ben lesz "kulcsrakész" állapotban, a World föld, vagyis inkább homokmunkálatai azonban már 2008-ban befejeződnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szigetek összesen 931 hektárnyi alapterületet és 232 kilométernyi tengerpartot biztosítanak majd a fejlesztők és később a pihenni vágyók számára, megépítéséhez összesen 320 millió köbméter homokot használnak fel.

Dubailand: 278 négyzetkilométer és évi 15 millió látogató

Mi ehhez képest Disneyland? Ezt a kérdést szeretnék sokszor és minél több látogatótól hallani a dubai szórakoztató park fejlesztői, akik olyan gigantikus összeggel számolnak a projekt költségvetésénél, mely 11 ezer milliárd forintnak felel meg, vagyis közel a 2006 és 2013 között hazánk számára kiírt Európai Uniós pályázati források kétszeresének.

Dubailand várhatóan hét téma köré épül majd fel, vagyis a turisták megtalálhatnak majd itt a szórakozáshoz, a kultúra és művészet élvezetéhez, a tudomány és az űrkutatás megismeréséhez, a sportoláshoz, az egészségmegőrzés szükséges minden lehetséges szolgáltatást. Dubailand emellett vásárlási és szálláslehetőségekkel is bőven ellátja majd az arra tévedőket.


Csupán a szórakoztató park területén belül 55 hotel kerül megépítésre, a projekt teljes elkészüléséig pedig 45 megaprojektnek kell megvalósulnia, olyanoknak mint az Autodrome vagy az Al Sahra Desert Resort.

A projektet 2003-ban hirdette meg Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Dubai kormányzója. Bár a park egy része jelenleg már üzemel, még mindig 22 beruházás van folyamatban, összesen 29,7 négyzetkilométeren.

Élet a tenger alatt: megéri a több száz dollárt?

Hydropolis: "alul a víznek árja"

Hydropolist Julie Verne és a Némó kapitány ihlette: a víz alatti hotel buborékot formázó szobáiból csodálatos kilátás nyílik a tengerre és annak élővilágára. Persze a kéklő mélység élvezetéhez erősen zsebbe kell nyúlniuk a látogatóknak, mindezért azonban megkapják azt, amiről az ember oly sokáig csak álmodott.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem