18 °C Budapest

Épületcsodák egyenesen Dubaiból: leesett az állunk!

Pénzcentrum
2007. október 22. 08:00

Lábunk előtt hever a Világ? Közel másfél évvel ezelőtt a Financial Times olvasói már arról hallhattak, hogy az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Dubaiban gomba módra szaporodnak az irodaházak, emelkednek a lakóépületek. A fejlődés olyan gyors, hogy a fejlesztőknek minél kirívóbb, egyedibb és ötletesebb projekttel kell előállniuk a sikerhez. Lássuk, mire képes a képzelet, ha a pénz nem szab határokat neki!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Dubaiban az elmúlt években az egész világsajtót- és közvéleményt megmozgató projektek kerültek tervezőasztalra, majd kezdődött el azok megépítése. Elegendő olyan neveket említeni, mint a World, Dubailand, az eltűnt várost mintázó Hydropolis, a Pálmasziget vagy éppen a Dubai jelképévé váló Burdzs al-Arab hotel.

Persze az Arab Emírségek egyik legnagyobb városának ingatlanpiaca nem csak építészeti csodákat rejt magában, Dubai a világ azon kevés helyei közé tartozik, ahol a kereslet nem tudja kielégíteni a kínálatot, a számlálatlanul kiadott építési engedély értelmében megindult fejlesztések pedig alapanyag- és munkaerőhiánytól szenvednek.

Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a megfizethetőség kérdése nem játszik szerepet az építési engedélyek kiadásakor, így a fejlesztők többsége az ide érkező befektetők igényeit kiszolgálva luxusingatlanokat épít, főként azért mert ezeknél a projekteknél jóval magasabb profit érhető el. Így a luxusingatlanok gomba módra szaporodnak, miközben az ideérkező munkavállalók azzal szembesülnek, hogy nincs elegendő lakás, mely a kevésbé tehetős rétegek számára is elérhetővé tenné a lakhatást.

Dubaiban nem csak lakásból, de irodából is hiány van, hiába bővül a piac óriásléptekkel. A kedvező adókörnyezet és a dinamikus fejlődés kiaknázására ideérkező vállalkozások szinte akármilyen irodahelyiséget hajlandók kivenni. A minőség azonban a legtöbb esetben korántsem felel meg a nemzetközi standardoknak. A piaci anomáliák azonban könnyen elfeledhetővé válnak a csillogó fejlesztések árnyékában, melyek a legsikeresebb üzletembereket is vásárlásra ösztönzik.

World: 300 szigetből áll a világ?

A World nem véletlenül kapta a magyarul "világot" jelentő elnevezést: a 300 mesterségesen kialakított sziget ugyanis a kontinenseket formázza. A fejlesztés jelenleg 94 százalékos készültségi állapotban van, a szigetek közel felét pedig már sikerült a projektben fantáziát és befektetési lehetőséget látó vállalatok, üzletemberek részére értékesíteni.

Legutóbb Sanghaj szigete kelt el 28 millió dolláros áron: a vevő egy kínai üzletember volt, aki az adásvételi szerződés megkötése után ki is tűzte a kínai zászlót a földterületre, ahogy azt korábban Sir Richard Branson is megtette "Nagy-Britanniával".

Forrás: www.theworld.ae

A szigeteknek méretüktől függően borsos áruk van: míg Görögországért 15, addig Tokióért 45 millió dollárt kellett adnia az új tulajdonosnak. A beruházó, Nakheel azonban a legtöbb esetben nem hozza nyilvánosságra a vevő kilétét.

2007. májusában a Nakheel bejelentette, hogy megkezdi első saját fejlesztését a World-ön: a Coral Island elnevezést viselő sziget Kanada északi partján található, több beruházás is tervező asztalon van már. A 73 hektáros terület várhatóan több luxuskivitelű fejlesztésnek is otthont ad majd: egy tengerparti falunak, egy különleges wellness szállodának, illetve egy lakóparknak. Mindezt az összesen 9,5 kilométer hosszú tengerpart teszi majd teljessé.

A fejlesztő, a csodálatos természeti környezet hatásának megőrzése érdekében a szálloda kivételével csakis egyszintes házakat épít, és előbbi esetében sem haladja majd meg az épület magassága a hat emeletet. A Korallsziget várhatóan 2010-ben lesz "kulcsrakész" állapotban, a World föld, vagyis inkább homokmunkálatai azonban már 2008-ban befejeződnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Forrás: www.theworld.ae

A szigetek összesen 931 hektárnyi alapterületet és 232 kilométernyi tengerpartot biztosítanak majd a fejlesztők és később a pihenni vágyók számára, megépítéséhez összesen 320 millió köbméter homokot használnak fel.

Dubailand: 278 négyzetkilométer és évi 15 millió látogató

Mi ehhez képest Disneyland? Ezt a kérdést szeretnék sokszor és minél több látogatótól hallani a dubai szórakoztató park fejlesztői, akik olyan gigantikus összeggel számolnak a projekt költségvetésénél, mely 11 ezer milliárd forintnak felel meg, vagyis közel a 2006 és 2013 között hazánk számára kiírt Európai Uniós pályázati források kétszeresének.

Dubailand várhatóan hét téma köré épül majd fel, vagyis a turisták megtalálhatnak majd itt a szórakozáshoz, a kultúra és művészet élvezetéhez, a tudomány és az űrkutatás megismeréséhez, a sportoláshoz, az egészségmegőrzés szükséges minden lehetséges szolgáltatást. Dubailand emellett vásárlási és szálláslehetőségekkel is bőven ellátja majd az arra tévedőket.

Forrás: www.condohotelcenter.com

Csupán a szórakoztató park területén belül 55 hotel kerül megépítésre, a projekt teljes elkészüléséig pedig 45 megaprojektnek kell megvalósulnia, olyanoknak mint az Autodrome vagy az Al Sahra Desert Resort.

A projektet 2003-ban hirdette meg Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Dubai kormányzója. Bár a park egy része jelenleg már üzemel, még mindig 22 beruházás van folyamatban, összesen 29,7 négyzetkilométeren.

Élet a tenger alatt: megéri a több száz dollárt?

Hydropolis: "alul a víznek árja"

Hydropolist Julie Verne és a Némó kapitány ihlette: a víz alatti hotel buborékot formázó szobáiból csodálatos kilátás nyílik a tengerre és annak élővilágára. Persze a kéklő mélység élvezetéhez erősen zsebbe kell nyúlniuk a látogatóknak, mindezért azonban megkapják azt, amiről az ember oly sokáig csak álmodott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00