Eltűnt két városliget - mindenki 3 évvel fizet érte

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 09:30

A rendszerváltás óta drámaian csökkent a fővárosi zöldfelület nagysága, A Fővárosi Kertészeti Vállalat egykori vezetője, Radó Dezső már 2001-ben úgy becsülte, hogy a pusztulás legalább két városligetnyi területet érint - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A főváros tüdejét adó zöldterületek csökkenése súlyos következménnyel járt a Budapesten élő 1,7 millió ember egészségére: évente körülbelül 400-an halnak meg a levegőszennyezettség közvetlen következményeként, s manapság már 4-500 ezerre tehető az allergiás, illetve asztmás megbetegedésben szenvedők száma.

A levegőszennyezettség a gyárak bezárása és a rendkívül környezetszennyező autók forgalomból való eltűnése után is magas, egy szmogos napon megközelíti a Bükk hegységben jellemző, ideálisnak tartozz szintnél 20-30 százalékkal nagyobb mértéket. A korábban túlsúlyban lévő kén-dioxid helyét azonban a nitrogén-oxid, a por és a talaj menti ózon foglalta el.

A hatalmas forgalom vezetett oda, hogy egy budapesti lakos manapság 3 évvel alacsonyabb várható élettartammal rendelkezik, mint egy azonos korú, de tiszta levegőjű városban lakó ember. Az autósforgalom visszafogásában a tömegközlekedés fejlesztése segíthetne, ám az elmúlt 17 évben ehelyett villamosvonalak szűntek meg, alig szaporodott a kerékpárutak száma, a gyalogos forgalom pedig határozottan rosszabb állapotban van mint 1990 előtt.

A zöldterületek csökkenése azért is érdekes kérdés, mert a fővárosban fát, kivéve a magánkézben lévő kertek gyümölcsfáit és a katonai területen lévő fákat, csakis a főváros önkormányzatok engedélyével lehet kivágni. Kérdéses, persze, hogy az illegálisan kivágott több tíz, esetleg száz éves fákon mennyit segíthet a büntetés, amelyet az önkormányzat a kivágás fejében kiróhat.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A fakivágás fő forrását természetesen az építkezések adják, de további problémát jelent, hogy az elpusztított zöld állományt senki sem pótolja, a rendszerváltás óta egyetlen jelentősebbnek mondható közpark sem létesült, holott az elmúlt 50 évben folyamatosan megvoltak a tervek a főváros zöldesítésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?