4 °C Budapest

Eltűnt két városliget - mindenki 3 évvel fizet érte

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 09:30

A rendszerváltás óta drámaian csökkent a fővárosi zöldfelület nagysága, A Fővárosi Kertészeti Vállalat egykori vezetője, Radó Dezső már 2001-ben úgy becsülte, hogy a pusztulás legalább két városligetnyi területet érint - írja a Magyar Hírlap.

A főváros tüdejét adó zöldterületek csökkenése súlyos következménnyel járt a Budapesten élő 1,7 millió ember egészségére: évente körülbelül 400-an halnak meg a levegőszennyezettség közvetlen következményeként, s manapság már 4-500 ezerre tehető az allergiás, illetve asztmás megbetegedésben szenvedők száma.

A levegőszennyezettség a gyárak bezárása és a rendkívül környezetszennyező autók forgalomból való eltűnése után is magas, egy szmogos napon megközelíti a Bükk hegységben jellemző, ideálisnak tartozz szintnél 20-30 százalékkal nagyobb mértéket. A korábban túlsúlyban lévő kén-dioxid helyét azonban a nitrogén-oxid, a por és a talaj menti ózon foglalta el.

A hatalmas forgalom vezetett oda, hogy egy budapesti lakos manapság 3 évvel alacsonyabb várható élettartammal rendelkezik, mint egy azonos korú, de tiszta levegőjű városban lakó ember. Az autósforgalom visszafogásában a tömegközlekedés fejlesztése segíthetne, ám az elmúlt 17 évben ehelyett villamosvonalak szűntek meg, alig szaporodott a kerékpárutak száma, a gyalogos forgalom pedig határozottan rosszabb állapotban van mint 1990 előtt.

A zöldterületek csökkenése azért is érdekes kérdés, mert a fővárosban fát, kivéve a magánkézben lévő kertek gyümölcsfáit és a katonai területen lévő fákat, csakis a főváros önkormányzatok engedélyével lehet kivágni. Kérdéses, persze, hogy az illegálisan kivágott több tíz, esetleg száz éves fákon mennyit segíthet a büntetés, amelyet az önkormányzat a kivágás fejében kiróhat.

A fakivágás fő forrását természetesen az építkezések adják, de további problémát jelent, hogy az elpusztított zöld állományt senki sem pótolja, a rendszerváltás óta egyetlen jelentősebbnek mondható közpark sem létesült, holott az elmúlt 50 évben folyamatosan megvoltak a tervek a főváros zöldesítésére.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?