Szemkápráztató drágulás: kell egy ház...?

Pénzcentrum
2007. június 21. 05:40

Egzotikus ingatlanbefektetés: tényleg akarjuk? Arra a kérdésre, hogy hol érdemes külföldön befektetési és pihenési céllal ingatlant vásárolni, már több alkalommal is megpróbáltunk választ adni több ingatlanpiaci szereplő megszólaltatásával. Arra azonban még nem kerestük a választ, hogy a kisbefektetők vajon ténylegesen hogyan döntenek a külföldi befektetéssel kapcsolatban, és mekkora a kockázattűrő képességük, vagyis mekkora azoknak az aránya, akik a nagyobb haszon reményében a kitaposott, jól bevált utakról letérve veszélyesebb vizekre eveznek.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy valójában mit is nevezünk az ingatlanbefektetés terén egzotikusnak: a fogalom egybeesik az utazások, országok terén sokat emlegetett kifejezéssel. Egzotikus az, ami a szokásainktól és az átlagostól eltér, de ezt a különbséget pozitívumként értékeljük. Az egzotikus ingatlanbefektetés kedvelői így általában olyan országokban keresnek pihenőhelyet maguknak, amely az európai éghajlattól eltérő klímával rendelkezik, ahol még kevés a magyar szó és főként ahol a közeljövőben értéknövekedésre lehet számítani.

Hogy melyek ezek a piacok? Erre a kérdésre nehéz válaszolni, hiszen ahhoz a globális ingatlanpiac beható ismeretére és pontos előrejelzésekre lenne szükség. Mindenesetre érdemes elgondolkodni olyan országokon, ahol általános legalább az angol nyelv ismerete, és az európai, illetve az amerikai jogi kultúra erős hatással bír. Utóbbi azért fontos, mert ily módon a befektető könnyebben eligazodik a sokszor rendkívül kusza jogi szabályozás útvesztőiben.
Ilyen országok lehetnek a következő futball világbajnokságot rendező Dél-afrikai Köztársaság, az Egyesült Államok ötvenedik tagállama Hawaii, vagy éppen Európán belül Ciprus, amely már súrolja a hagyományostól eltérő gondolkodást tükröző ingatlanbefektetések határát.

De mit akar valójában a magyar befektető?

Arról, hogy az előbb említett országok mennyire népszerűek és mit akar valójában a magyar befektető, Kemecsei Líviát, a SunInWest ügyvezető igazgatóját kérdeztük. Megtudhattuk, hogy a magyarok kockázattűrő képessége viszonylag alacsony, amelyet jól mutat, hogy a társasághoz érkező évi 200 komolyabb érdeklődőnek csupán 5 százaléka választ az Egyesült Államokon és a nemrégiben megjelent cikkünkben emlegetett Floridánkívüli célpontot.

A döntésben persze nem csupán a kockázatviselési hajlam és a jogi biztonság játszik szerepet, hanem a befektetéshez szükséges tőke nagysága is, melyet az Egyesült Államokban, a viszonylag kedvező feltételekkel felvehető jelzáloghitelek könnyen elérhető tesznek. Az egzotikusnak számító Dél-afrikai Köztársaságban és Mexikóban azonban a befektetőknek, néhány projektet kivéve, saját maguknak kell gondoskodniuk a vásárláshoz szükséges összegről, amely az esetek többségében jelentősen meghaladja az átlagos hazai kisbefektető lehetőségeit.

Ez lehet az oka annak, hogy az Egyesült Államok tagállama, Hawaii és az EU tagja Ciprus számít a legvonzóbb és a leginkább kedvelt célpontnak a különlegesebb ingatlanbefektetések között, hiszen mindkét esetben hozzájuthatunk hitelhez, Hawaii-on természetesen az Floridában is jellemző feltételekkel, míg Cipruson jövedelemigazolás mellett a vételár 80 százalékáig, anélkül pedig a 70 százalékáig kaphatunk euró alapú jelzáloghitelt. Ciprus esetében további előnyt jelent a kisebb földrajzi távolság, illetve az európai uniós tagság.

Átlagárak: nem árulunk zsákba macskát!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Montenegró: rejtett szépség, alacsony árak

Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?