29 °C Budapest

Szemkápráztató drágulás: kell egy ház...?

Pénzcentrum
2007. június 21. 05:40

Egzotikus ingatlanbefektetés: tényleg akarjuk? Arra a kérdésre, hogy hol érdemes külföldön befektetési és pihenési céllal ingatlant vásárolni, már több alkalommal is megpróbáltunk választ adni több ingatlanpiaci szereplő megszólaltatásával. Arra azonban még nem kerestük a választ, hogy a kisbefektetők vajon ténylegesen hogyan döntenek a külföldi befektetéssel kapcsolatban, és mekkora a kockázattűrő képességük, vagyis mekkora azoknak az aránya, akik a nagyobb haszon reményében a kitaposott, jól bevált utakról letérve veszélyesebb vizekre eveznek.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy valójában mit is nevezünk az ingatlanbefektetés terén egzotikusnak: a fogalom egybeesik az utazások, országok terén sokat emlegetett kifejezéssel. Egzotikus az, ami a szokásainktól és az átlagostól eltér, de ezt a különbséget pozitívumként értékeljük. Az egzotikus ingatlanbefektetés kedvelői így általában olyan országokban keresnek pihenőhelyet maguknak, amely az európai éghajlattól eltérő klímával rendelkezik, ahol még kevés a magyar szó és főként ahol a közeljövőben értéknövekedésre lehet számítani.

Hogy melyek ezek a piacok? Erre a kérdésre nehéz válaszolni, hiszen ahhoz a globális ingatlanpiac beható ismeretére és pontos előrejelzésekre lenne szükség. Mindenesetre érdemes elgondolkodni olyan országokon, ahol általános legalább az angol nyelv ismerete, és az európai, illetve az amerikai jogi kultúra erős hatással bír. Utóbbi azért fontos, mert ily módon a befektető könnyebben eligazodik a sokszor rendkívül kusza jogi szabályozás útvesztőiben.
Ilyen országok lehetnek a következő futball világbajnokságot rendező Dél-afrikai Köztársaság, az Egyesült Államok ötvenedik tagállama Hawaii, vagy éppen Európán belül Ciprus, amely már súrolja a hagyományostól eltérő gondolkodást tükröző ingatlanbefektetések határát.

De mit akar valójában a magyar befektető?

Arról, hogy az előbb említett országok mennyire népszerűek és mit akar valójában a magyar befektető, Kemecsei Líviát, a SunInWest ügyvezető igazgatóját kérdeztük. Megtudhattuk, hogy a magyarok kockázattűrő képessége viszonylag alacsony, amelyet jól mutat, hogy a társasághoz érkező évi 200 komolyabb érdeklődőnek csupán 5 százaléka választ az Egyesült Államokon és a nemrégiben megjelent cikkünkben emlegetett Floridánkívüli célpontot.

A döntésben persze nem csupán a kockázatviselési hajlam és a jogi biztonság játszik szerepet, hanem a befektetéshez szükséges tőke nagysága is, melyet az Egyesült Államokban, a viszonylag kedvező feltételekkel felvehető jelzáloghitelek könnyen elérhető tesznek. Az egzotikusnak számító Dél-afrikai Köztársaságban és Mexikóban azonban a befektetőknek, néhány projektet kivéve, saját maguknak kell gondoskodniuk a vásárláshoz szükséges összegről, amely az esetek többségében jelentősen meghaladja az átlagos hazai kisbefektető lehetőségeit.

Ez lehet az oka annak, hogy az Egyesült Államok tagállama, Hawaii és az EU tagja Ciprus számít a legvonzóbb és a leginkább kedvelt célpontnak a különlegesebb ingatlanbefektetések között, hiszen mindkét esetben hozzájuthatunk hitelhez, Hawaii-on természetesen az Floridában is jellemző feltételekkel, míg Cipruson jövedelemigazolás mellett a vételár 80 százalékáig, anélkül pedig a 70 százalékáig kaphatunk euró alapú jelzáloghitelt. Ciprus esetében további előnyt jelent a kisebb földrajzi távolság, illetve az európai uniós tagság.

Átlagárak: nem árulunk zsákba macskát!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Montenegró: rejtett szépség, alacsony árak

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem