Szemkápráztató drágulás: kell egy ház...?

Pénzcentrum
2007. június 21. 05:40

Egzotikus ingatlanbefektetés: tényleg akarjuk? Arra a kérdésre, hogy hol érdemes külföldön befektetési és pihenési céllal ingatlant vásárolni, már több alkalommal is megpróbáltunk választ adni több ingatlanpiaci szereplő megszólaltatásával. Arra azonban még nem kerestük a választ, hogy a kisbefektetők vajon ténylegesen hogyan döntenek a külföldi befektetéssel kapcsolatban, és mekkora a kockázattűrő képességük, vagyis mekkora azoknak az aránya, akik a nagyobb haszon reményében a kitaposott, jól bevált utakról letérve veszélyesebb vizekre eveznek.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy valójában mit is nevezünk az ingatlanbefektetés terén egzotikusnak: a fogalom egybeesik az utazások, országok terén sokat emlegetett kifejezéssel. Egzotikus az, ami a szokásainktól és az átlagostól eltér, de ezt a különbséget pozitívumként értékeljük. Az egzotikus ingatlanbefektetés kedvelői így általában olyan országokban keresnek pihenőhelyet maguknak, amely az európai éghajlattól eltérő klímával rendelkezik, ahol még kevés a magyar szó és főként ahol a közeljövőben értéknövekedésre lehet számítani.

Hogy melyek ezek a piacok? Erre a kérdésre nehéz válaszolni, hiszen ahhoz a globális ingatlanpiac beható ismeretére és pontos előrejelzésekre lenne szükség. Mindenesetre érdemes elgondolkodni olyan országokon, ahol általános legalább az angol nyelv ismerete, és az európai, illetve az amerikai jogi kultúra erős hatással bír. Utóbbi azért fontos, mert ily módon a befektető könnyebben eligazodik a sokszor rendkívül kusza jogi szabályozás útvesztőiben.
Ilyen országok lehetnek a következő futball világbajnokságot rendező Dél-afrikai Köztársaság, az Egyesült Államok ötvenedik tagállama Hawaii, vagy éppen Európán belül Ciprus, amely már súrolja a hagyományostól eltérő gondolkodást tükröző ingatlanbefektetések határát.

De mit akar valójában a magyar befektető?

Arról, hogy az előbb említett országok mennyire népszerűek és mit akar valójában a magyar befektető, Kemecsei Líviát, a SunInWest ügyvezető igazgatóját kérdeztük. Megtudhattuk, hogy a magyarok kockázattűrő képessége viszonylag alacsony, amelyet jól mutat, hogy a társasághoz érkező évi 200 komolyabb érdeklődőnek csupán 5 százaléka választ az Egyesült Államokon és a nemrégiben megjelent cikkünkben emlegetett Floridánkívüli célpontot.

A döntésben persze nem csupán a kockázatviselési hajlam és a jogi biztonság játszik szerepet, hanem a befektetéshez szükséges tőke nagysága is, melyet az Egyesült Államokban, a viszonylag kedvező feltételekkel felvehető jelzáloghitelek könnyen elérhető tesznek. Az egzotikusnak számító Dél-afrikai Köztársaságban és Mexikóban azonban a befektetőknek, néhány projektet kivéve, saját maguknak kell gondoskodniuk a vásárláshoz szükséges összegről, amely az esetek többségében jelentősen meghaladja az átlagos hazai kisbefektető lehetőségeit.

Ez lehet az oka annak, hogy az Egyesült Államok tagállama, Hawaii és az EU tagja Ciprus számít a legvonzóbb és a leginkább kedvelt célpontnak a különlegesebb ingatlanbefektetések között, hiszen mindkét esetben hozzájuthatunk hitelhez, Hawaii-on természetesen az Floridában is jellemző feltételekkel, míg Cipruson jövedelemigazolás mellett a vételár 80 százalékáig, anélkül pedig a 70 százalékáig kaphatunk euró alapú jelzáloghitelt. Ciprus esetében további előnyt jelent a kisebb földrajzi távolság, illetve az európai uniós tagság.

Átlagárak: nem árulunk zsákba macskát!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Montenegró: rejtett szépség, alacsony árak

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem