Készülj fel! - Kifosztják a nyaralódat

Pénzcentrum
2007. június 18. 05:55

Aki már volt olyan helyzetben, hogy jól megérdemelt nyári pihenés helyett a nyaralóját tatarozta egy csőtörés vagy betörés után, abban fel sem merült a kérdés, hogy biztosítsa-e a hétvégi "kéglit". Azonban egy hétvégi ház biztosítása eltér a lakóingatlan biztosításától.

Arra nem árt mindenkinek felkészülnie, hogy a faházak, puha falazatú nyaralók biztosítására általában a legtöbb társaság nem vállalkozik (vagy csak felárral), s kizáró tényezőt jelent minden biztosítónál a hullámtér is. Azonban minden olyan nyaraló biztosítható, amely megfelel betöréses lopás szempontjából minimális mechanikai védelem előírásainak (6 cm vastag tömör téglafal szilárdságú falazat, födém és padozat, ez alól a könnyűszerkezetes épület kivétel, mert azt általában elfogadják).

Nyaralók esetében a díj néhány százalékkal magassabb (de akár többszöröse is lehet), mint a lakásoknál. A néhány százaléknyi felárat azzal indokolják a cégek, hogy a nyaralók az év jelentős részében üresen állnak, ezért az állandóan lakott épületekhez képest nagyobb mértékű a veszélyeztetettségük, pl. ha bekövetkezik egy káresemény, akkor előfordulhat, hogy csak hetek hónapok múlva tudják elvégezni a kárenyhítést, a helyreállítást.

Ami a károkat illeti, a viharkárok mellett a csőrepedés, és a tűz, robbanás károk és a betörésből adódó károk a legjellemzőbbek. A jellegzetes nyaralókárok szempontjából két "időszakot" lehet jól megkülönböztetni. Egyrészt a gyakran késő ősztől tavaszig magára hagyott épületek esetében egy kisebb jelentőségű káresemény, pl. a nem víztelenített vezeték szétfagyása is komoly következményekkel járhat. Az elfolyt víz mennyisége, az eláztatott burkolat és a használati tárgyak értéke komoly összegeket tehet ki. A betörők is szívesen látogatják ebben az időszakban a hétvégi házakat, sőt akár hosszabb időt is eltölthetnek a nyaralóban a lebukás veszélye nélkül. Az elvitt tárgyak mellett az épület rongálásával is jelentős kárt okozhatnak.

Más szempontok érvényesek a nyári időszakban, amikor a tulajdonos hosszabb ideig tartózkodik a nyaralójában, vagy a hétvégéket ott töltve sűrűbben látogatja. Ilyenkor több érték, vagyontárgy kerül a hétvégi házba, hisz sokan magukkal visznek háztartási gépeket, tévét, kamerát, számítógépet stb. Ebben az időszakban is a gyakoribb káresemények között szerepel a betöréses lopás, a lopás, hiszen több értéket tudnak elvinni a tettesek, valamint a csőtörések, üvegtörések okozta károk. A tapasztalat azt mutatja, hogy a betöréses lopások okozzák a legnagyobb kárt a tulajdonosoknak, ott átlagosan százezrekben mérhető a veszteség.

A díjfizetés gyakorisága ugyanaz mint a lakásbiztosítások esetében, tehát havonta, negyedévente, félévente, évente fizethetjük a díjakat (a havinál ritkább díjfizetések esetén gyakran kaphatunk kedvezményeket is a társaságoktól). A biztosítók általában nem, vagy csak néhány ezer forintos, önrészt várnak el a szerződések esetében. Aki viszont vállal önrészt az díjkedvezményre is számíthat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyaralókra ugyanazok a többletszolgáltatások érvényesek, mint amelyeket az otthonbiztosítások esetében nyújtanak a biztosítók, de a betörésvédelmi limitek már eltérhetnek az ott megszokottól.

A lakossági vagyonbiztosítások piacán, ide tartozik a nyaralóbiztosítás is, az utóbbi 2-3 évben elsősorban a szolgáltatás területén zajlik a verseny, a díjak - reálértéken nézve - közel szinten maradtak. A biztosítótársaságok egyre újabb elemekkel bővítik a szolgáltatások körét, és olyan elemek is megjelennek a biztosítási piacon, amelyek korábban bevállalhatatlannak tűntek, mint például az Allianz Hungária Otthoni biztonsági programjában a rosszul szigetelt tető, nyílászárók miatti beázás károk vagy a nyitva hagyott ajtók, ablakok miatt keletkezett vízkárok, kaputelefon rongáláskára stb.

Az ügyfelek is egyre igényesebbek, mind többen megnézik a szolgáltatási kört, nem csak a díjakat, s kezdenek rájönni, hogy célszerű összehasonlítani a biztosítók ajánlatait. Megfigyelhető, hogy az ügyfelek szívesebben választanak olyan termékeket, amelyben minél teljesebb körű szolgáltatást tartalmaz az alapbiztosítás, és amelyhez saját igényeiknek megfelelően, testre szabottan választhatnak különböző kiegészítő biztosításokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 18:15
11 kérdésre várnak választ az oknyomozó portáltól. A Transparency International Magyarország ellen i...
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 26. szerda
János, Pál
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm