5 °C Budapest

Készülj fel! - Kifosztják a nyaralódat

Pénzcentrum
2007. június 18. 05:55

Aki már volt olyan helyzetben, hogy jól megérdemelt nyári pihenés helyett a nyaralóját tatarozta egy csőtörés vagy betörés után, abban fel sem merült a kérdés, hogy biztosítsa-e a hétvégi "kéglit". Azonban egy hétvégi ház biztosítása eltér a lakóingatlan biztosításától.

Arra nem árt mindenkinek felkészülnie, hogy a faházak, puha falazatú nyaralók biztosítására általában a legtöbb társaság nem vállalkozik (vagy csak felárral), s kizáró tényezőt jelent minden biztosítónál a hullámtér is. Azonban minden olyan nyaraló biztosítható, amely megfelel betöréses lopás szempontjából minimális mechanikai védelem előírásainak (6 cm vastag tömör téglafal szilárdságú falazat, födém és padozat, ez alól a könnyűszerkezetes épület kivétel, mert azt általában elfogadják).

Nyaralók esetében a díj néhány százalékkal magassabb (de akár többszöröse is lehet), mint a lakásoknál. A néhány százaléknyi felárat azzal indokolják a cégek, hogy a nyaralók az év jelentős részében üresen állnak, ezért az állandóan lakott épületekhez képest nagyobb mértékű a veszélyeztetettségük, pl. ha bekövetkezik egy káresemény, akkor előfordulhat, hogy csak hetek hónapok múlva tudják elvégezni a kárenyhítést, a helyreállítást.

Ami a károkat illeti, a viharkárok mellett a csőrepedés, és a tűz, robbanás károk és a betörésből adódó károk a legjellemzőbbek. A jellegzetes nyaralókárok szempontjából két "időszakot" lehet jól megkülönböztetni. Egyrészt a gyakran késő ősztől tavaszig magára hagyott épületek esetében egy kisebb jelentőségű káresemény, pl. a nem víztelenített vezeték szétfagyása is komoly következményekkel járhat. Az elfolyt víz mennyisége, az eláztatott burkolat és a használati tárgyak értéke komoly összegeket tehet ki. A betörők is szívesen látogatják ebben az időszakban a hétvégi házakat, sőt akár hosszabb időt is eltölthetnek a nyaralóban a lebukás veszélye nélkül. Az elvitt tárgyak mellett az épület rongálásával is jelentős kárt okozhatnak.

Más szempontok érvényesek a nyári időszakban, amikor a tulajdonos hosszabb ideig tartózkodik a nyaralójában, vagy a hétvégéket ott töltve sűrűbben látogatja. Ilyenkor több érték, vagyontárgy kerül a hétvégi házba, hisz sokan magukkal visznek háztartási gépeket, tévét, kamerát, számítógépet stb. Ebben az időszakban is a gyakoribb káresemények között szerepel a betöréses lopás, a lopás, hiszen több értéket tudnak elvinni a tettesek, valamint a csőtörések, üvegtörések okozta károk. A tapasztalat azt mutatja, hogy a betöréses lopások okozzák a legnagyobb kárt a tulajdonosoknak, ott átlagosan százezrekben mérhető a veszteség.

A díjfizetés gyakorisága ugyanaz mint a lakásbiztosítások esetében, tehát havonta, negyedévente, félévente, évente fizethetjük a díjakat (a havinál ritkább díjfizetések esetén gyakran kaphatunk kedvezményeket is a társaságoktól). A biztosítók általában nem, vagy csak néhány ezer forintos, önrészt várnak el a szerződések esetében. Aki viszont vállal önrészt az díjkedvezményre is számíthat.

A nyaralókra ugyanazok a többletszolgáltatások érvényesek, mint amelyeket az otthonbiztosítások esetében nyújtanak a biztosítók, de a betörésvédelmi limitek már eltérhetnek az ott megszokottól.

A lakossági vagyonbiztosítások piacán, ide tartozik a nyaralóbiztosítás is, az utóbbi 2-3 évben elsősorban a szolgáltatás területén zajlik a verseny, a díjak - reálértéken nézve - közel szinten maradtak. A biztosítótársaságok egyre újabb elemekkel bővítik a szolgáltatások körét, és olyan elemek is megjelennek a biztosítási piacon, amelyek korábban bevállalhatatlannak tűntek, mint például az Allianz Hungária Otthoni biztonsági programjában a rosszul szigetelt tető, nyílászárók miatti beázás károk vagy a nyitva hagyott ajtók, ablakok miatt keletkezett vízkárok, kaputelefon rongáláskára stb.

Az ügyfelek is egyre igényesebbek, mind többen megnézik a szolgáltatási kört, nem csak a díjakat, s kezdenek rájönni, hogy célszerű összehasonlítani a biztosítók ajánlatait. Megfigyelhető, hogy az ügyfelek szívesebben választanak olyan termékeket, amelyben minél teljesebb körű szolgáltatást tartalmaz az alapbiztosítás, és amelyhez saját igényeiknek megfelelően, testre szabottan választhatnak különböző kiegészítő biztosításokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?