7 °C Budapest

Készülj fel! - Kifosztják a nyaralódat

Pénzcentrum
2007. június 18. 05:55

Aki már volt olyan helyzetben, hogy jól megérdemelt nyári pihenés helyett a nyaralóját tatarozta egy csőtörés vagy betörés után, abban fel sem merült a kérdés, hogy biztosítsa-e a hétvégi "kéglit". Azonban egy hétvégi ház biztosítása eltér a lakóingatlan biztosításától.

Arra nem árt mindenkinek felkészülnie, hogy a faházak, puha falazatú nyaralók biztosítására általában a legtöbb társaság nem vállalkozik (vagy csak felárral), s kizáró tényezőt jelent minden biztosítónál a hullámtér is. Azonban minden olyan nyaraló biztosítható, amely megfelel betöréses lopás szempontjából minimális mechanikai védelem előírásainak (6 cm vastag tömör téglafal szilárdságú falazat, födém és padozat, ez alól a könnyűszerkezetes épület kivétel, mert azt általában elfogadják).

Nyaralók esetében a díj néhány százalékkal magassabb (de akár többszöröse is lehet), mint a lakásoknál. A néhány százaléknyi felárat azzal indokolják a cégek, hogy a nyaralók az év jelentős részében üresen állnak, ezért az állandóan lakott épületekhez képest nagyobb mértékű a veszélyeztetettségük, pl. ha bekövetkezik egy káresemény, akkor előfordulhat, hogy csak hetek hónapok múlva tudják elvégezni a kárenyhítést, a helyreállítást.

Ami a károkat illeti, a viharkárok mellett a csőrepedés, és a tűz, robbanás károk és a betörésből adódó károk a legjellemzőbbek. A jellegzetes nyaralókárok szempontjából két "időszakot" lehet jól megkülönböztetni. Egyrészt a gyakran késő ősztől tavaszig magára hagyott épületek esetében egy kisebb jelentőségű káresemény, pl. a nem víztelenített vezeték szétfagyása is komoly következményekkel járhat. Az elfolyt víz mennyisége, az eláztatott burkolat és a használati tárgyak értéke komoly összegeket tehet ki. A betörők is szívesen látogatják ebben az időszakban a hétvégi házakat, sőt akár hosszabb időt is eltölthetnek a nyaralóban a lebukás veszélye nélkül. Az elvitt tárgyak mellett az épület rongálásával is jelentős kárt okozhatnak.

Más szempontok érvényesek a nyári időszakban, amikor a tulajdonos hosszabb ideig tartózkodik a nyaralójában, vagy a hétvégéket ott töltve sűrűbben látogatja. Ilyenkor több érték, vagyontárgy kerül a hétvégi házba, hisz sokan magukkal visznek háztartási gépeket, tévét, kamerát, számítógépet stb. Ebben az időszakban is a gyakoribb káresemények között szerepel a betöréses lopás, a lopás, hiszen több értéket tudnak elvinni a tettesek, valamint a csőtörések, üvegtörések okozta károk. A tapasztalat azt mutatja, hogy a betöréses lopások okozzák a legnagyobb kárt a tulajdonosoknak, ott átlagosan százezrekben mérhető a veszteség.

A díjfizetés gyakorisága ugyanaz mint a lakásbiztosítások esetében, tehát havonta, negyedévente, félévente, évente fizethetjük a díjakat (a havinál ritkább díjfizetések esetén gyakran kaphatunk kedvezményeket is a társaságoktól). A biztosítók általában nem, vagy csak néhány ezer forintos, önrészt várnak el a szerződések esetében. Aki viszont vállal önrészt az díjkedvezményre is számíthat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyaralókra ugyanazok a többletszolgáltatások érvényesek, mint amelyeket az otthonbiztosítások esetében nyújtanak a biztosítók, de a betörésvédelmi limitek már eltérhetnek az ott megszokottól.

A lakossági vagyonbiztosítások piacán, ide tartozik a nyaralóbiztosítás is, az utóbbi 2-3 évben elsősorban a szolgáltatás területén zajlik a verseny, a díjak - reálértéken nézve - közel szinten maradtak. A biztosítótársaságok egyre újabb elemekkel bővítik a szolgáltatások körét, és olyan elemek is megjelennek a biztosítási piacon, amelyek korábban bevállalhatatlannak tűntek, mint például az Allianz Hungária Otthoni biztonsági programjában a rosszul szigetelt tető, nyílászárók miatti beázás károk vagy a nyitva hagyott ajtók, ablakok miatt keletkezett vízkárok, kaputelefon rongáláskára stb.

Az ügyfelek is egyre igényesebbek, mind többen megnézik a szolgáltatási kört, nem csak a díjakat, s kezdenek rájönni, hogy célszerű összehasonlítani a biztosítók ajánlatait. Megfigyelhető, hogy az ügyfelek szívesebben választanak olyan termékeket, amelyben minél teljesebb körű szolgáltatást tartalmaz az alapbiztosítás, és amelyhez saját igényeiknek megfelelően, testre szabottan választhatnak különböző kiegészítő biztosításokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm