Készülj fel! - Kifosztják a nyaralódat

Pénzcentrum
2007. június 18. 05:55

Aki már volt olyan helyzetben, hogy jól megérdemelt nyári pihenés helyett a nyaralóját tatarozta egy csőtörés vagy betörés után, abban fel sem merült a kérdés, hogy biztosítsa-e a hétvégi "kéglit". Azonban egy hétvégi ház biztosítása eltér a lakóingatlan biztosításától.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Arra nem árt mindenkinek felkészülnie, hogy a faházak, puha falazatú nyaralók biztosítására általában a legtöbb társaság nem vállalkozik (vagy csak felárral), s kizáró tényezőt jelent minden biztosítónál a hullámtér is. Azonban minden olyan nyaraló biztosítható, amely megfelel betöréses lopás szempontjából minimális mechanikai védelem előírásainak (6 cm vastag tömör téglafal szilárdságú falazat, födém és padozat, ez alól a könnyűszerkezetes épület kivétel, mert azt általában elfogadják).

Nyaralók esetében a díj néhány százalékkal magassabb (de akár többszöröse is lehet), mint a lakásoknál. A néhány százaléknyi felárat azzal indokolják a cégek, hogy a nyaralók az év jelentős részében üresen állnak, ezért az állandóan lakott épületekhez képest nagyobb mértékű a veszélyeztetettségük, pl. ha bekövetkezik egy káresemény, akkor előfordulhat, hogy csak hetek hónapok múlva tudják elvégezni a kárenyhítést, a helyreállítást.

Ami a károkat illeti, a viharkárok mellett a csőrepedés, és a tűz, robbanás károk és a betörésből adódó károk a legjellemzőbbek. A jellegzetes nyaralókárok szempontjából két "időszakot" lehet jól megkülönböztetni. Egyrészt a gyakran késő ősztől tavaszig magára hagyott épületek esetében egy kisebb jelentőségű káresemény, pl. a nem víztelenített vezeték szétfagyása is komoly következményekkel járhat. Az elfolyt víz mennyisége, az eláztatott burkolat és a használati tárgyak értéke komoly összegeket tehet ki. A betörők is szívesen látogatják ebben az időszakban a hétvégi házakat, sőt akár hosszabb időt is eltölthetnek a nyaralóban a lebukás veszélye nélkül. Az elvitt tárgyak mellett az épület rongálásával is jelentős kárt okozhatnak.

Más szempontok érvényesek a nyári időszakban, amikor a tulajdonos hosszabb ideig tartózkodik a nyaralójában, vagy a hétvégéket ott töltve sűrűbben látogatja. Ilyenkor több érték, vagyontárgy kerül a hétvégi házba, hisz sokan magukkal visznek háztartási gépeket, tévét, kamerát, számítógépet stb. Ebben az időszakban is a gyakoribb káresemények között szerepel a betöréses lopás, a lopás, hiszen több értéket tudnak elvinni a tettesek, valamint a csőtörések, üvegtörések okozta károk. A tapasztalat azt mutatja, hogy a betöréses lopások okozzák a legnagyobb kárt a tulajdonosoknak, ott átlagosan százezrekben mérhető a veszteség.

A díjfizetés gyakorisága ugyanaz mint a lakásbiztosítások esetében, tehát havonta, negyedévente, félévente, évente fizethetjük a díjakat (a havinál ritkább díjfizetések esetén gyakran kaphatunk kedvezményeket is a társaságoktól). A biztosítók általában nem, vagy csak néhány ezer forintos, önrészt várnak el a szerződések esetében. Aki viszont vállal önrészt az díjkedvezményre is számíthat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyaralókra ugyanazok a többletszolgáltatások érvényesek, mint amelyeket az otthonbiztosítások esetében nyújtanak a biztosítók, de a betörésvédelmi limitek már eltérhetnek az ott megszokottól.

A lakossági vagyonbiztosítások piacán, ide tartozik a nyaralóbiztosítás is, az utóbbi 2-3 évben elsősorban a szolgáltatás területén zajlik a verseny, a díjak - reálértéken nézve - közel szinten maradtak. A biztosítótársaságok egyre újabb elemekkel bővítik a szolgáltatások körét, és olyan elemek is megjelennek a biztosítási piacon, amelyek korábban bevállalhatatlannak tűntek, mint például az Allianz Hungária Otthoni biztonsági programjában a rosszul szigetelt tető, nyílászárók miatti beázás károk vagy a nyitva hagyott ajtók, ablakok miatt keletkezett vízkárok, kaputelefon rongáláskára stb.

Az ügyfelek is egyre igényesebbek, mind többen megnézik a szolgáltatási kört, nem csak a díjakat, s kezdenek rájönni, hogy célszerű összehasonlítani a biztosítók ajánlatait. Megfigyelhető, hogy az ügyfelek szívesebben választanak olyan termékeket, amelyben minél teljesebb körű szolgáltatást tartalmaz az alapbiztosítás, és amelyhez saját igényeiknek megfelelően, testre szabottan választhatnak különböző kiegészítő biztosításokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06