12 °C Budapest

Spórolj sokat ingyen! Mire kell figyelni lakásvásárlásnál?

Pénzcentrum
2007. május 23. 05:40

A klímaváltozástól és a globális felmelegedéstől rettegő világunkban egyre inkább előretörnek a környezetet védő megoldások az élet minden területén, így az építkezésben, az építőiparban is. Azt gondolhatnánk, hogy ha a környezetvédelmi célok mellé odatesszük mindazt az energiamennyiséget és ezáltal pénzmennyiséget, amelyet megspórolhatunk, az mindenkit meggyőz a "zöld megoldások" alkalmazásának szükségességéről. A valóság azonban teljesen más képet mutat.

Járosi Tamással, a CEU Reality ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a Károlyi István Városközpont esetében tervezett "zöld megoldásokról" és arról, hogy jelent-e olyan versenyelőnyt a környezetet védő technológiák alkalmazása, melyet akár már az árakban is érvényesíteni lehet.

Mielőtt azonban megismerkednénk a hazánkban gyakorlatban is alkalmazott technológiákkal, röviden tekintsük át milyen lehetőségekkel rendelkeznek a beruházók és a lakástulajdonosok az energiafelhasználás csökkentésére vonatkozóan.

Nem vicc: tényleg van, ami nem kerül semmibe!

Az amerikai építészek szerint a környezet védelme és az energiaspórolás odafigyelés és tervezés kérdése, és nem szükségszerűen jelent egyet költséges technológiák alkalmazásával.

Rendkívül fontos a ház vagy lakás tájolása, mely a fizika adta lehetőségeket kihasználva természetes légkondicionálásként működhet, illetve nagy a hangsúly az ablakok elhelyezkedésén, a nappali fény beengedésével ugyanis áramot spórolhatunk meg.

A zöld megoldások jelentős hányada azonban "pénz-áldozatot kíván", gondoljunk csak a geotermikus fűtésre, a napelemekre, napkéményekre, víztisztító berendezésekre vagy szélmalmokra, melyek a megújuló energiaforrások kiaknázására adnak lehetőséget.

Hazánk híres termálvízkincséről, melyet a turisztikai célok (fürdőhelyek kiépítése) mellett, alternatív fűtési lehetőségek kiaknázására is felhasználhatunk, így például geotermikus fűtési rendszerek kiépítésére.

Határtalan lehetőséget: szűkös alkalmazás

A valóság azonban egyáltalán nem fest annyira ideális képet, mint azt a zöld megoldások palettájának szélessége alapján jogosan feltételeznénk. Bár az Európai Uniós pályázatok hatására néhány magánlakás esetében már megvalósultak a környezet nyújtotta lehetőségeket kiaknázó technológiai fejlesztések, és a beruházók egy része is alkalmaz környezetkímélő megoldásokat, a fogyasztók még nem váltak környezettudatos vásárlókká.

Az egyik zöld megoldásokat alkalmazó ingatlanfejlesztő, a CEU Reality ügyvezető igazgatója, Járosi Tamás lapunknak elmondta, hogy a környezetvédelmi eljárások egyik legnagyobb gátját a magas költségvonzat mellett az engedélyeztetési eljárás bonyolultsága jelenti. Ugyanis meglepő módon, gyakorta pontosan a hatóságok akadályozzák meg a technológiai újításokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A "város a városban" koncepció alapján épülő Károlyi István Városközpontban várhatóan a tervek szerint több zöld megoldást is megvalósít majd a fejlesztő, az engedélyeztetési folyamat azonban még nem ért véget.

A megoldások között az előbbiekben említett tervezési ötletek és a fejlett környezetkímélő technológia is helyet kapott. Előbbire jó példa, hogy a felépülő lakások kétoldali tájolásúak lesznek: rendelkeznek majd hűvösebb (észak-nyugatra), és melegebb fallal is. Így a légkondicionáló kiváltható válik egyszerű szelőztetéssel.

A tájolásnál és a házakon belül megvalósuló szelektív hulladékgyűjtésnél azonban bonyolultabb technikai megoldások is helyet kapnak majd: a tervezett 25 ezer négyzetméternyi irodafelület fűtését, mondta el Járosi Tamás, geotermikus energiával szeretnék megoldani.

Emellett tervezik egy bio technológiát alkalmazó víztisztító megépítését is, mellyel egyrészt az esővizet, másrészt pedig a Duna vizét alakítanák át, hogy az alkalmas legyen a lakóparkot övező hatalmas, közös zöldfelület locsolására.

A zöld megoldás hasznot hoz, de nem az árakban!

Arra a kérdésünkre, hogy a több száz millió forintos többletköltséget jelentő beruházásokat érvényesíteni lehet-e az árakban, Járosi Tamás elmondta: jelenleg a piac és a magyar társadalom még nem érett arra, hogy a környezetvédelmi szempontokat az árak nagysága elé helyezze, így a befektetett pénz nem az eladási árakon keresztül térül majd meg, de hozzátette, hogy ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem térül meg.

Bár a Károlyi István Városközponton kívül is találkozunk környezetkímélő megoldásokkal, melyek egyben a lakók pénztárcáját is kímélik, így már jelen vannak a piacon olyan beruházások, ahol a lakóingatlanokat is geotermikus energiával fűtik, a piaci szereplők általános véleménye az, hogy ezek a megoldások még nem érvényesíthetők az árakban, főként arra szolgálhatnak, hogy az egyre nagyobb nyomás alatt álló fejlesztők a beruházás egyedi tulajdonságai által versenyelőnyhöz jussanak, és kiemelkedjenek a szoros mezőnyből.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem