Spórolj sokat ingyen! Mire kell figyelni lakásvásárlásnál?

Pénzcentrum
2007. május 23. 05:40

A klímaváltozástól és a globális felmelegedéstől rettegő világunkban egyre inkább előretörnek a környezetet védő megoldások az élet minden területén, így az építkezésben, az építőiparban is. Azt gondolhatnánk, hogy ha a környezetvédelmi célok mellé odatesszük mindazt az energiamennyiséget és ezáltal pénzmennyiséget, amelyet megspórolhatunk, az mindenkit meggyőz a "zöld megoldások" alkalmazásának szükségességéről. A valóság azonban teljesen más képet mutat.

Járosi Tamással, a CEU Reality ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a Károlyi István Városközpont esetében tervezett "zöld megoldásokról" és arról, hogy jelent-e olyan versenyelőnyt a környezetet védő technológiák alkalmazása, melyet akár már az árakban is érvényesíteni lehet.

Mielőtt azonban megismerkednénk a hazánkban gyakorlatban is alkalmazott technológiákkal, röviden tekintsük át milyen lehetőségekkel rendelkeznek a beruházók és a lakástulajdonosok az energiafelhasználás csökkentésére vonatkozóan.

Nem vicc: tényleg van, ami nem kerül semmibe!

Az amerikai építészek szerint a környezet védelme és az energiaspórolás odafigyelés és tervezés kérdése, és nem szükségszerűen jelent egyet költséges technológiák alkalmazásával.

Rendkívül fontos a ház vagy lakás tájolása, mely a fizika adta lehetőségeket kihasználva természetes légkondicionálásként működhet, illetve nagy a hangsúly az ablakok elhelyezkedésén, a nappali fény beengedésével ugyanis áramot spórolhatunk meg.

A zöld megoldások jelentős hányada azonban "pénz-áldozatot kíván", gondoljunk csak a geotermikus fűtésre, a napelemekre, napkéményekre, víztisztító berendezésekre vagy szélmalmokra, melyek a megújuló energiaforrások kiaknázására adnak lehetőséget.

Hazánk híres termálvízkincséről, melyet a turisztikai célok (fürdőhelyek kiépítése) mellett, alternatív fűtési lehetőségek kiaknázására is felhasználhatunk, így például geotermikus fűtési rendszerek kiépítésére.

Határtalan lehetőséget: szűkös alkalmazás

A valóság azonban egyáltalán nem fest annyira ideális képet, mint azt a zöld megoldások palettájának szélessége alapján jogosan feltételeznénk. Bár az Európai Uniós pályázatok hatására néhány magánlakás esetében már megvalósultak a környezet nyújtotta lehetőségeket kiaknázó technológiai fejlesztések, és a beruházók egy része is alkalmaz környezetkímélő megoldásokat, a fogyasztók még nem váltak környezettudatos vásárlókká.

Az egyik zöld megoldásokat alkalmazó ingatlanfejlesztő, a CEU Reality ügyvezető igazgatója, Járosi Tamás lapunknak elmondta, hogy a környezetvédelmi eljárások egyik legnagyobb gátját a magas költségvonzat mellett az engedélyeztetési eljárás bonyolultsága jelenti. Ugyanis meglepő módon, gyakorta pontosan a hatóságok akadályozzák meg a technológiai újításokat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A "város a városban" koncepció alapján épülő Károlyi István Városközpontban várhatóan a tervek szerint több zöld megoldást is megvalósít majd a fejlesztő, az engedélyeztetési folyamat azonban még nem ért véget.

A megoldások között az előbbiekben említett tervezési ötletek és a fejlett környezetkímélő technológia is helyet kapott. Előbbire jó példa, hogy a felépülő lakások kétoldali tájolásúak lesznek: rendelkeznek majd hűvösebb (észak-nyugatra), és melegebb fallal is. Így a légkondicionáló kiváltható válik egyszerű szelőztetéssel.

A tájolásnál és a házakon belül megvalósuló szelektív hulladékgyűjtésnél azonban bonyolultabb technikai megoldások is helyet kapnak majd: a tervezett 25 ezer négyzetméternyi irodafelület fűtését, mondta el Járosi Tamás, geotermikus energiával szeretnék megoldani.

Emellett tervezik egy bio technológiát alkalmazó víztisztító megépítését is, mellyel egyrészt az esővizet, másrészt pedig a Duna vizét alakítanák át, hogy az alkalmas legyen a lakóparkot övező hatalmas, közös zöldfelület locsolására.

A zöld megoldás hasznot hoz, de nem az árakban!

Arra a kérdésünkre, hogy a több száz millió forintos többletköltséget jelentő beruházásokat érvényesíteni lehet-e az árakban, Járosi Tamás elmondta: jelenleg a piac és a magyar társadalom még nem érett arra, hogy a környezetvédelmi szempontokat az árak nagysága elé helyezze, így a befektetett pénz nem az eladási árakon keresztül térül majd meg, de hozzátette, hogy ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem térül meg.

Bár a Károlyi István Városközponton kívül is találkozunk környezetkímélő megoldásokkal, melyek egyben a lakók pénztárcáját is kímélik, így már jelen vannak a piacon olyan beruházások, ahol a lakóingatlanokat is geotermikus energiával fűtik, a piaci szereplők általános véleménye az, hogy ezek a megoldások még nem érvényesíthetők az árakban, főként arra szolgálhatnak, hogy az egyre nagyobb nyomás alatt álló fejlesztők a beruházás egyedi tulajdonságai által versenyelőnyhöz jussanak, és kiemelkedjenek a szoros mezőnyből.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16