18 °C Budapest

Spórolj sokat ingyen! Mire kell figyelni lakásvásárlásnál?

Pénzcentrum
2007. május 23. 05:40

A klímaváltozástól és a globális felmelegedéstől rettegő világunkban egyre inkább előretörnek a környezetet védő megoldások az élet minden területén, így az építkezésben, az építőiparban is. Azt gondolhatnánk, hogy ha a környezetvédelmi célok mellé odatesszük mindazt az energiamennyiséget és ezáltal pénzmennyiséget, amelyet megspórolhatunk, az mindenkit meggyőz a "zöld megoldások" alkalmazásának szükségességéről. A valóság azonban teljesen más képet mutat.

Járosi Tamással, a CEU Reality ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a Károlyi István Városközpont esetében tervezett "zöld megoldásokról" és arról, hogy jelent-e olyan versenyelőnyt a környezetet védő technológiák alkalmazása, melyet akár már az árakban is érvényesíteni lehet.

Mielőtt azonban megismerkednénk a hazánkban gyakorlatban is alkalmazott technológiákkal, röviden tekintsük át milyen lehetőségekkel rendelkeznek a beruházók és a lakástulajdonosok az energiafelhasználás csökkentésére vonatkozóan.

Nem vicc: tényleg van, ami nem kerül semmibe!

Az amerikai építészek szerint a környezet védelme és az energiaspórolás odafigyelés és tervezés kérdése, és nem szükségszerűen jelent egyet költséges technológiák alkalmazásával.

Rendkívül fontos a ház vagy lakás tájolása, mely a fizika adta lehetőségeket kihasználva természetes légkondicionálásként működhet, illetve nagy a hangsúly az ablakok elhelyezkedésén, a nappali fény beengedésével ugyanis áramot spórolhatunk meg.

A zöld megoldások jelentős hányada azonban "pénz-áldozatot kíván", gondoljunk csak a geotermikus fűtésre, a napelemekre, napkéményekre, víztisztító berendezésekre vagy szélmalmokra, melyek a megújuló energiaforrások kiaknázására adnak lehetőséget.

Hazánk híres termálvízkincséről, melyet a turisztikai célok (fürdőhelyek kiépítése) mellett, alternatív fűtési lehetőségek kiaknázására is felhasználhatunk, így például geotermikus fűtési rendszerek kiépítésére.

Határtalan lehetőséget: szűkös alkalmazás

A valóság azonban egyáltalán nem fest annyira ideális képet, mint azt a zöld megoldások palettájának szélessége alapján jogosan feltételeznénk. Bár az Európai Uniós pályázatok hatására néhány magánlakás esetében már megvalósultak a környezet nyújtotta lehetőségeket kiaknázó technológiai fejlesztések, és a beruházók egy része is alkalmaz környezetkímélő megoldásokat, a fogyasztók még nem váltak környezettudatos vásárlókká.

Az egyik zöld megoldásokat alkalmazó ingatlanfejlesztő, a CEU Reality ügyvezető igazgatója, Járosi Tamás lapunknak elmondta, hogy a környezetvédelmi eljárások egyik legnagyobb gátját a magas költségvonzat mellett az engedélyeztetési eljárás bonyolultsága jelenti. Ugyanis meglepő módon, gyakorta pontosan a hatóságok akadályozzák meg a technológiai újításokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A "város a városban" koncepció alapján épülő Károlyi István Városközpontban várhatóan a tervek szerint több zöld megoldást is megvalósít majd a fejlesztő, az engedélyeztetési folyamat azonban még nem ért véget.

A megoldások között az előbbiekben említett tervezési ötletek és a fejlett környezetkímélő technológia is helyet kapott. Előbbire jó példa, hogy a felépülő lakások kétoldali tájolásúak lesznek: rendelkeznek majd hűvösebb (észak-nyugatra), és melegebb fallal is. Így a légkondicionáló kiváltható válik egyszerű szelőztetéssel.

A tájolásnál és a házakon belül megvalósuló szelektív hulladékgyűjtésnél azonban bonyolultabb technikai megoldások is helyet kapnak majd: a tervezett 25 ezer négyzetméternyi irodafelület fűtését, mondta el Járosi Tamás, geotermikus energiával szeretnék megoldani.

Emellett tervezik egy bio technológiát alkalmazó víztisztító megépítését is, mellyel egyrészt az esővizet, másrészt pedig a Duna vizét alakítanák át, hogy az alkalmas legyen a lakóparkot övező hatalmas, közös zöldfelület locsolására.

A zöld megoldás hasznot hoz, de nem az árakban!

Arra a kérdésünkre, hogy a több száz millió forintos többletköltséget jelentő beruházásokat érvényesíteni lehet-e az árakban, Járosi Tamás elmondta: jelenleg a piac és a magyar társadalom még nem érett arra, hogy a környezetvédelmi szempontokat az árak nagysága elé helyezze, így a befektetett pénz nem az eladási árakon keresztül térül majd meg, de hozzátette, hogy ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem térül meg.

Bár a Károlyi István Városközponton kívül is találkozunk környezetkímélő megoldásokkal, melyek egyben a lakók pénztárcáját is kímélik, így már jelen vannak a piacon olyan beruházások, ahol a lakóingatlanokat is geotermikus energiával fűtik, a piaci szereplők általános véleménye az, hogy ezek a megoldások még nem érvényesíthetők az árakban, főként arra szolgálhatnak, hogy az egyre nagyobb nyomás alatt álló fejlesztők a beruházás egyedi tulajdonságai által versenyelőnyhöz jussanak, és kiemelkedjenek a szoros mezőnyből.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?