11 °C Budapest

Lakásárak: kerüld el a meglepetést!

Pénzcentrum
2007. május 21. 05:40

Használt lakás: a külöbségek kisebbek mint gondolnád! Bár egyre nagyobb érdeklődés övezi a vidéki városokat, a befektetők és a lakásvásárlók figyelmének középpontjában még mindig Budapest áll. Az elmúlt héten már végigtekintettük, hogy mit keresnek a külföldi befektetők a fővárosban, most a kínálati oldalon ásunk mélyebbre.

Lakás vásárlása és értékesítése esetén is a legfontosabb elem az elfogadható, illetve a jól megállapított ár, ahhoz, hogy az ügylet létrejöjjön ennek a kettőnek természetesen összhangban kell lenni. A következőkben ezzel az igencsak lényeges tényezővel ismerkedünk meg kerületenként. A cikkünkben található információkat az Otthon Centrum, a Duna House és az Ingatlan.com szolgáltatta.

Az átlagárak nagyon sokat elárulnak a különböző kerületek megítéléséről, a kereslet-kínálati viszonyokról, de nem szabad elfelejtenünk, hogy mivel átlagárakról van szó, ezek nem tükrözhetik pontosan a piac szélsőségeit. Bár az összehasonlításhoz jó alapot képeznek, a szórás (az átlagtól való átlagos eltérés) óriási lehet.

A használt és az újépítésű lakások piacát tekintjük végig, az átlagárakat kerületekre lebontva. Az egyszerűség és az összehasonlíthatóság kedvéért a Duna két oldalán fekvő ingatlanokat külön diagramon ábrázoltuk.

Buda vagy Pest: használt lakásban is ez a kérdés?

A budai oldalon az átlagárak 300 és 420 ezer forint között mozognak használt lakások esetén, ebbe mind a társasházi mind pedig a családi házakat beleértjük. Budán jelentősen mérsékelheti az árakat a családi házak jelenléte a piacon, melynek négyzetméterárai viszonylag nagy alapterületük és a piac sajátosságai miatt jóval alacsonyabbak lehetnek, a társasházi ingatlanokénál.

A Duna nyugati oldalán található kerületekre kisebb szórás jellemző, mint a pesti oldalon fekvő területekre. A budai oldalra érvényes átlagos négyzetméterár 354 ezer forint, mely közel 100 ezer forinttal magasabb a Pesten található használt ingatlanokra számolt átlagtól.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


A pesti oldalon már jóval nagyobb szórással találkozunk, általánosságban jellemző, hogy a belvárosban és a prominens kertvárosi területeken magasabb az árszínvonallal találkozhatunk, míg a rehabilitáció alatt álló, illetve a főváros külső kerületeiben körülbelül 200-230 ezer forintos négyzetméterár jellemző.

Az átlagos árak közötti eltérés a belvárosi kerületeket kiemelve még nagyobb, hiszen az ötödik kerület toronymagasan Budapest legdrágább területe, ahol még a használt lakások átlagos négyzetméterára is eléri a 449 ezer forintot. Ez a gyakorlatban 800-900 ezer forintos felső limitet is jelenthet.

Új lakások piaca: ki húzza a rövidebbet?

Abban senki sem talál semmi meglepőt, hogy az újépítésű ingatlanok használt társaiknál magasabb áron kelnek el. Az már sokkal érdekesebb tény, hogy az újonnan épített lakások esetében a szórás jóval nagyobb mind a budai és pesti területen belül, mind pedig a két oldal között. 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?