32 °C Budapest

Lakásárak: kerüld el a meglepetést!

Pénzcentrum
2007. május 21. 05:40

Használt lakás: a külöbségek kisebbek mint gondolnád! Bár egyre nagyobb érdeklődés övezi a vidéki városokat, a befektetők és a lakásvásárlók figyelmének középpontjában még mindig Budapest áll. Az elmúlt héten már végigtekintettük, hogy mit keresnek a külföldi befektetők a fővárosban, most a kínálati oldalon ásunk mélyebbre.

Lakás vásárlása és értékesítése esetén is a legfontosabb elem az elfogadható, illetve a jól megállapított ár, ahhoz, hogy az ügylet létrejöjjön ennek a kettőnek természetesen összhangban kell lenni. A következőkben ezzel az igencsak lényeges tényezővel ismerkedünk meg kerületenként. A cikkünkben található információkat az Otthon Centrum, a Duna House és az Ingatlan.com szolgáltatta.

Az átlagárak nagyon sokat elárulnak a különböző kerületek megítéléséről, a kereslet-kínálati viszonyokról, de nem szabad elfelejtenünk, hogy mivel átlagárakról van szó, ezek nem tükrözhetik pontosan a piac szélsőségeit. Bár az összehasonlításhoz jó alapot képeznek, a szórás (az átlagtól való átlagos eltérés) óriási lehet.

A használt és az újépítésű lakások piacát tekintjük végig, az átlagárakat kerületekre lebontva. Az egyszerűség és az összehasonlíthatóság kedvéért a Duna két oldalán fekvő ingatlanokat külön diagramon ábrázoltuk.

Buda vagy Pest: használt lakásban is ez a kérdés?

A budai oldalon az átlagárak 300 és 420 ezer forint között mozognak használt lakások esetén, ebbe mind a társasházi mind pedig a családi házakat beleértjük. Budán jelentősen mérsékelheti az árakat a családi házak jelenléte a piacon, melynek négyzetméterárai viszonylag nagy alapterületük és a piac sajátosságai miatt jóval alacsonyabbak lehetnek, a társasházi ingatlanokénál.

A Duna nyugati oldalán található kerületekre kisebb szórás jellemző, mint a pesti oldalon fekvő területekre. A budai oldalra érvényes átlagos négyzetméterár 354 ezer forint, mely közel 100 ezer forinttal magasabb a Pesten található használt ingatlanokra számolt átlagtól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A pesti oldalon már jóval nagyobb szórással találkozunk, általánosságban jellemző, hogy a belvárosban és a prominens kertvárosi területeken magasabb az árszínvonallal találkozhatunk, míg a rehabilitáció alatt álló, illetve a főváros külső kerületeiben körülbelül 200-230 ezer forintos négyzetméterár jellemző.

Az átlagos árak közötti eltérés a belvárosi kerületeket kiemelve még nagyobb, hiszen az ötödik kerület toronymagasan Budapest legdrágább területe, ahol még a használt lakások átlagos négyzetméterára is eléri a 449 ezer forintot. Ez a gyakorlatban 800-900 ezer forintos felső limitet is jelenthet.

Új lakások piaca: ki húzza a rövidebbet?

Abban senki sem talál semmi meglepőt, hogy az újépítésű ingatlanok használt társaiknál magasabb áron kelnek el. Az már sokkal érdekesebb tény, hogy az újonnan épített lakások esetében a szórás jóval nagyobb mind a budai és pesti területen belül, mind pedig a két oldal között. 

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22