Eladhatatlan új lakások - a rossz munkának ára van!

Pénzcentrum
2007. május 22. 05:40

Város a városban - plusz szolgáltatások átlagos árért Gyakorta hallani a beruházók részéről, hogy az ingatlanpiac már nem a régi, az ezredforduló ingaltanboomjának vége, és már nem lehet minden lakást elhelyezkedéstől és minőségtől függetlenül értékesíteni. A CEU-Reality-csoport igazgatójával, Járosi Tamással beszélgettünk a lakáspiac jelenlegi kihívásairól, a minőségi munka iránti igény megnövekedéséről, és most készülő Károlyi István Városközpontról.

Pénzcentrum: Milyen koncepció alapján épül a Károlyi István Városközpont? Vettek-e példának valamilyen külföldi mintát?

Járosi Tamás:  Alapvetően nem külföldi mintára hoztuk létre a városközpontot. Ingatlanfejlesztéseink során egyre inkább megtanultuk, hogyan lehet a piac előtt járni, mi az, ami számít a vásárlóknak, hogyan lehet megkülönböztetni a mi termékünket másokétól. Sokat járunk külföldre, igyekszünk levonni a következtetéseket, tanulságokat, hasznosítani mások tapasztalatát.

Pénzcentrum: Külföldi példa híján hogyan jutottak el a város a városban koncepció kialakításához?

Járosi Tamás: Mielőtt elkezdtük a Károlyi István Városközpontot, a legeklatánsabb példát a Szent László utcai fejlesztéseink szolgáltatták: először 2002-ben vásároltunk meg egy telket, ahol hagyományos módon, foghíjbeépítéssel építettünk egy társasházat. A beruházás előkészítése során azt tapasztaltuk, hogy ez egy meglehetősen elhanyagolt tömb volt, mint ahogy abban az időben Angyalföld nagy része, és az ötletünk nyomán az önkormányzat jóváhagyta, hogy a tömböt kettészeljük és középen egy új, díszburkolattal fedett gyalogosutcát alakítsunk ki. A területen összesen öt házat építettünk, miközben más vállalkozók is felfedezték ezt a területet, telkeket vásároltak, beruházásokat hajtottak végre, és létrejött Angyalföld egyetlen olyan része, ahol szinte kizárólag jó minőségű, új építésű társasházak állnak. Míg 2002-2003-ben 260-270 ezer forintos négyzetméteráron lehetett itt új építésű lakásokat eladni, a mi tömbünkben 2003 végén 340-360 ezer forintos négyzetméterárak voltak jellemzőek. Megtaláltuk azt a vásárlóréteget, amely hajlandó volt azért, hogy tiszta, rendezett környezetbe költözhessen. Ennek az ötéves fejlesztésnek a nyomán alakult ki az a gondolat, hogy egy olyan projektbe kezdjünk, ahol nagy területen a nulláról indulva tudjuk végiggondolni azt, hogyan lehet olyan környezetet kialakítani, ahol a házból kilépve is tiszta, rendezett környezetet találok: napos vendéglátóteraszokat, kulturális létesítményeket, tehát olyan környezetet, amilyenben mindenki szeretne élni.

Pénzcentrum: Milyen előnyökkel rendelkezik a kiválasztott telek és milyen megkülönböztető tulajdonságokkal rendelkezik majd a lakópark?

Járosi Tamás: 2004-ben vásároltuk meg a Károlyi István városközpont területét, csaknem két és fél éves aprólékos tervezés után most indulhatott meg az első ütem fejlesztése. A termék mindent tartalmaz, amire ma egy városlakó vágyhat: maga a lokáció közel található a Duna-parthoz, közel van a kék metró, 400 méterre építik az Aquincumi hidat, addig is az Északi összekötő vasúti hídon gyalog öt perc alatt át lehet érni a Római-partra. A tömb területén található a WAX Kortárs Művészeti Múzeum, de emellett más kulturális létesítményeket is tervezünk - színházat, galériát -, az A1 egy 3000 négyzetméteres sportközpontot hoz létre, amely mind méretében, mind szolgáltatásaiban egyedülálló lesz, fitnesz- és wellnessrészleggel - tehát nagyon széles vásárlóközönséget céloz meg a létesítmény. Egy kb. 10 ezer négyzetméteres területen zöldterületek, sétálóutcák, játszóterek lesznek, az 1. és 2. ütem épületei között 80 méteres lesz a távolság, teljesen autómentes övezetet hozunk létre, a mélygarázsok megközelítését egy mélyített úton tesszük lehetővé, a beépítetlen terület 95 százaléka sétálóutca és park lesz.

Pénzcentrum: Hányan költözhetnek majd ide?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Járosi Tamás: Nagyjából 900 lakást építünk, ez a mai számításaink szerint 1500-1600 lakost jelent. A lakóépületek mellett azonban majdnem 50 ezer négyzetméteres kereskedelmi és irodafelület jön létre, ennek kb. 80 százaléka az utóbbi kategóriába tartozik. Előzetes becslésünk szerint napi 5-6000 ember mozog majd itt. Nagyon fontos része a koncepciónak, hogy a klasszikus lakóparkoktól eltérően ez egy nyitott területegység, míg egy klasszikus lakópark kerítéssel körbevett, sokszor biztonsági őrök által őrzött terület. Itt viszont a sétálóutcák, a kereskedelmi, szórakoztató-, kulturális, sport- és vendéglátóegységek nyitottak a nagyközönség számára. Újpestnek 110 ezer lakosa van, és nincs funkcionális városközpontja, csak egy közlekedési csomópontja, ahol az önkormányzat épületei is találhatók. Ilyen területe Angyalföldnek sincs, pedig eben a kerületben is 80-90 ezer ember lakik, emellett a területeink előtt halad el az észak-pesti agglomerációban lakók nagy része is, ami napi 100 ezer ember mozgását jelenti. Ezért nagyon széles a célcsoport, amely használhatja a létesítményeket.

Pénzcentrum: Ha ennyien mozognak, hogyan lehet megoldani a biztonságot? Valamilyen módon mégiscsak védeni kell azokat, akik ott laknak.

Járosi Tamás: A lakóépületek zárt egységek, oda nem lehet bemenni. A területen belül pedig egy olyan egység jön létre, amely kötelező, illetve opcionális jelleggel nyújt szolgáltatásokat az itt élőknek. A biztonsági őrség opcionális, járőrszolgálatot teljesítenek a nyitott területeken, és minden lakást be lehet kötni riasztóval a diszpécserközpontba, így riasztás esetén 2 perc alatt a helyszínre érnek az őrök. A számításaink szerint a kötelező szolgáltatások nem emelik meg jelentősen a lakások közös költségét, négyzetméterenként úgy 10 forinttal. Ez az összeg magasabb az irodát és a kereskedelmi egységet bérlők esetében. Ennek fejében történik a területet őrzése, a szemétszedés és a zöldterületet ápolása. Többek között ez a nagy előnye a régi lakótelepekkel szemben, szerintem ugyanis nem a panelépületek szerkezete jelenti a legnagyobb problémát, hanem az, hogy a házak közötti terület a senki földje, nem tartják őket karban.

Pénzcentrum: Amikor megvásárolták ezt a területet, eleve ez volt a terv?

Járosi Tamás: Azt terveztük, hogy olyan területet vásároljunk, ahol minél kevesebb kompromisszumot kell kötni, minél kevesebb helyi adottsághoz kell alkalmazkodni. A másik szempont az volt, hogy képesek legyünk 300-350 ezer forintos négyzetméteráron kihozni a terméket, ez alsó-középkategóriának számít. Az volt a terv, hogy nagy területen, jó tömegközlekedéssel a lehető legtöbbet nyújtó termék jöjjön létre, de ne kelljen kilépni ebből az ársávból. Angyalföldön vagy a IX. kerületben mások is ennyiért kínálják a lakásokat, de a mi termékünkben sokkal több szolgáltatás van ezért az árért. Majdnem 300 telket néztünk meg, mire ezt megtaláltuk.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?