16 °C Budapest

Eladhatatlan új lakások - a rossz munkának ára van!

Pénzcentrum
2007. május 22. 05:40

Város a városban - plusz szolgáltatások átlagos árért Gyakorta hallani a beruházók részéről, hogy az ingatlanpiac már nem a régi, az ezredforduló ingaltanboomjának vége, és már nem lehet minden lakást elhelyezkedéstől és minőségtől függetlenül értékesíteni. A CEU-Reality-csoport igazgatójával, Járosi Tamással beszélgettünk a lakáspiac jelenlegi kihívásairól, a minőségi munka iránti igény megnövekedéséről, és most készülő Károlyi István Városközpontról.

Pénzcentrum: Milyen koncepció alapján épül a Károlyi István Városközpont? Vettek-e példának valamilyen külföldi mintát?

Járosi Tamás:  Alapvetően nem külföldi mintára hoztuk létre a városközpontot. Ingatlanfejlesztéseink során egyre inkább megtanultuk, hogyan lehet a piac előtt járni, mi az, ami számít a vásárlóknak, hogyan lehet megkülönböztetni a mi termékünket másokétól. Sokat járunk külföldre, igyekszünk levonni a következtetéseket, tanulságokat, hasznosítani mások tapasztalatát.

Pénzcentrum: Külföldi példa híján hogyan jutottak el a város a városban koncepció kialakításához?

Járosi Tamás: Mielőtt elkezdtük a Károlyi István Városközpontot, a legeklatánsabb példát a Szent László utcai fejlesztéseink szolgáltatták: először 2002-ben vásároltunk meg egy telket, ahol hagyományos módon, foghíjbeépítéssel építettünk egy társasházat. A beruházás előkészítése során azt tapasztaltuk, hogy ez egy meglehetősen elhanyagolt tömb volt, mint ahogy abban az időben Angyalföld nagy része, és az ötletünk nyomán az önkormányzat jóváhagyta, hogy a tömböt kettészeljük és középen egy új, díszburkolattal fedett gyalogosutcát alakítsunk ki. A területen összesen öt házat építettünk, miközben más vállalkozók is felfedezték ezt a területet, telkeket vásároltak, beruházásokat hajtottak végre, és létrejött Angyalföld egyetlen olyan része, ahol szinte kizárólag jó minőségű, új építésű társasházak állnak. Míg 2002-2003-ben 260-270 ezer forintos négyzetméteráron lehetett itt új építésű lakásokat eladni, a mi tömbünkben 2003 végén 340-360 ezer forintos négyzetméterárak voltak jellemzőek. Megtaláltuk azt a vásárlóréteget, amely hajlandó volt azért, hogy tiszta, rendezett környezetbe költözhessen. Ennek az ötéves fejlesztésnek a nyomán alakult ki az a gondolat, hogy egy olyan projektbe kezdjünk, ahol nagy területen a nulláról indulva tudjuk végiggondolni azt, hogyan lehet olyan környezetet kialakítani, ahol a házból kilépve is tiszta, rendezett környezetet találok: napos vendéglátóteraszokat, kulturális létesítményeket, tehát olyan környezetet, amilyenben mindenki szeretne élni.

Pénzcentrum: Milyen előnyökkel rendelkezik a kiválasztott telek és milyen megkülönböztető tulajdonságokkal rendelkezik majd a lakópark?

Járosi Tamás: 2004-ben vásároltuk meg a Károlyi István városközpont területét, csaknem két és fél éves aprólékos tervezés után most indulhatott meg az első ütem fejlesztése. A termék mindent tartalmaz, amire ma egy városlakó vágyhat: maga a lokáció közel található a Duna-parthoz, közel van a kék metró, 400 méterre építik az Aquincumi hidat, addig is az Északi összekötő vasúti hídon gyalog öt perc alatt át lehet érni a Római-partra. A tömb területén található a WAX Kortárs Művészeti Múzeum, de emellett más kulturális létesítményeket is tervezünk - színházat, galériát -, az A1 egy 3000 négyzetméteres sportközpontot hoz létre, amely mind méretében, mind szolgáltatásaiban egyedülálló lesz, fitnesz- és wellnessrészleggel - tehát nagyon széles vásárlóközönséget céloz meg a létesítmény. Egy kb. 10 ezer négyzetméteres területen zöldterületek, sétálóutcák, játszóterek lesznek, az 1. és 2. ütem épületei között 80 méteres lesz a távolság, teljesen autómentes övezetet hozunk létre, a mélygarázsok megközelítését egy mélyített úton tesszük lehetővé, a beépítetlen terület 95 százaléka sétálóutca és park lesz.

Pénzcentrum: Hányan költözhetnek majd ide?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Járosi Tamás: Nagyjából 900 lakást építünk, ez a mai számításaink szerint 1500-1600 lakost jelent. A lakóépületek mellett azonban majdnem 50 ezer négyzetméteres kereskedelmi és irodafelület jön létre, ennek kb. 80 százaléka az utóbbi kategóriába tartozik. Előzetes becslésünk szerint napi 5-6000 ember mozog majd itt. Nagyon fontos része a koncepciónak, hogy a klasszikus lakóparkoktól eltérően ez egy nyitott területegység, míg egy klasszikus lakópark kerítéssel körbevett, sokszor biztonsági őrök által őrzött terület. Itt viszont a sétálóutcák, a kereskedelmi, szórakoztató-, kulturális, sport- és vendéglátóegységek nyitottak a nagyközönség számára. Újpestnek 110 ezer lakosa van, és nincs funkcionális városközpontja, csak egy közlekedési csomópontja, ahol az önkormányzat épületei is találhatók. Ilyen területe Angyalföldnek sincs, pedig eben a kerületben is 80-90 ezer ember lakik, emellett a területeink előtt halad el az észak-pesti agglomerációban lakók nagy része is, ami napi 100 ezer ember mozgását jelenti. Ezért nagyon széles a célcsoport, amely használhatja a létesítményeket.

Pénzcentrum: Ha ennyien mozognak, hogyan lehet megoldani a biztonságot? Valamilyen módon mégiscsak védeni kell azokat, akik ott laknak.

Járosi Tamás: A lakóépületek zárt egységek, oda nem lehet bemenni. A területen belül pedig egy olyan egység jön létre, amely kötelező, illetve opcionális jelleggel nyújt szolgáltatásokat az itt élőknek. A biztonsági őrség opcionális, járőrszolgálatot teljesítenek a nyitott területeken, és minden lakást be lehet kötni riasztóval a diszpécserközpontba, így riasztás esetén 2 perc alatt a helyszínre érnek az őrök. A számításaink szerint a kötelező szolgáltatások nem emelik meg jelentősen a lakások közös költségét, négyzetméterenként úgy 10 forinttal. Ez az összeg magasabb az irodát és a kereskedelmi egységet bérlők esetében. Ennek fejében történik a területet őrzése, a szemétszedés és a zöldterületet ápolása. Többek között ez a nagy előnye a régi lakótelepekkel szemben, szerintem ugyanis nem a panelépületek szerkezete jelenti a legnagyobb problémát, hanem az, hogy a házak közötti terület a senki földje, nem tartják őket karban.

Pénzcentrum: Amikor megvásárolták ezt a területet, eleve ez volt a terv?

Járosi Tamás: Azt terveztük, hogy olyan területet vásároljunk, ahol minél kevesebb kompromisszumot kell kötni, minél kevesebb helyi adottsághoz kell alkalmazkodni. A másik szempont az volt, hogy képesek legyünk 300-350 ezer forintos négyzetméteráron kihozni a terméket, ez alsó-középkategóriának számít. Az volt a terv, hogy nagy területen, jó tömegközlekedéssel a lehető legtöbbet nyújtó termék jöjjön létre, de ne kelljen kilépni ebből az ársávból. Angyalföldön vagy a IX. kerületben mások is ennyiért kínálják a lakásokat, de a mi termékünkben sokkal több szolgáltatás van ezért az árért. Majdnem 300 telket néztünk meg, mire ezt megtaláltuk.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem