Zuhannak az ingatlanárak! Azt suttogják, lassan venni kell...

Pénzcentrum
2007. május 16. 11:30

2007 első negyedévében is folytatódott az Egyesült Államok ingatlanpiacán tapasztalható árcsökkenési trend, szakértők szerint azonban egyre inkább látható, hogy a piac kilábal a nehézségekből, így lassan érdemes lehet vásárláson gondolkodni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A National Association of Realtors adatai szerint az év első három hónapja során az amerikai családi házak mediánja év/év alapon 1,8%-kal 212 300 dollárra csökkent. Az új számok fényében kijelenthető, hogy már sorozatban harmadik negyedéve tart a lejtmenet, a 2006-os csúcsról így mostanra átlagosan 6,5%-kal csökkentek az árak.

A mostani csökkenés az eddigi legnagyobb év/év alapú hanyatlást követi, melyet 2006 utolsó negyedévében regisztráltak és 2,7%-os mértékű volt. A szakértők szerint az árcsökkenés ütemének látványos lassulása optimizmusra adhat okot, azt azonban a legtöbben elismerik, hogy az idei évet a negatív tartományban zárhatja a piac.

Az adatok helyes értelmezése érdekében ki kell emelni, hogy azokban megjelenik a forgalom kategóriák közötti átrendeződése is, míg ugyanis a magasabb árfekvésű szegmensben visszaestek az értékesítések, addig az alacsonyabb árkategóriában ez a csökkenés kisebb mértékű volt, lehúzva ezzel a medián értéket.

A szélsőségek érzékeltetésére hangsúlyozzuk, hogy míg Floridában egy év alatt 12%-kal csökkent a családi házak ára, New Orleansban pedig 10,9%-os volt a visszaesés, addig Salt Lake Cityben 25,6%-os drágulás tapasztalható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06