5 °C Budapest

Csalhatatlan szimat: milyen lakást vesznek tömegével a külföldiek?

Pénzcentrum
2007. május 10. 05:40

A három évvel ezelőtti Európai Uniós csatlakozás környékén gyakran hallhattuk az ingatlanpiaccal kapcsolatban a konvergencia, a külföldi befektetők beáramlása, és a rohamos áremelkedés kifejezéseket. Az utóbbi időben pedig időről időre tapasztalhatjuk, hogy az ingatlanpiacon az ezredforduló utáni boomot követően lelassult a növekedés, és az árak a várt ütemnél lassabban közelítenek az uniós átlaghoz.

De vajon mit történt a külföldi befektetőkkel az elmúlt három évben: kik és milyen ingatlant keresnek hazánkban, jelenleg is megvan-e az érdeklődés a hazai ingatlanok iránt. Ezekre, a kérdésekre keressük a választ, valamint azt is meg szeretnénk tudni, hogy valóban igaz-e, hogy a külföldiek főként a luxusingatlanokat preferálják.

Az Otthon Centrum International Client Services ügyvezető igazgatóját, Rizmajer Andreát és a Duna House vezető elemzőjét, Murányi Ákost kérdeztük a külföldi jelenlét tendenciáiról a lakás-, illetve az albérletpiacon.

Meglepő fordulat: Pesten mindent visznek

Az albérletpiacon jelen lévő külföldi állampolgárokat alapvetően két csoportba oszthatjuk: ösztöndíjjal itt tartózkodó diákokkal és az itt dolgozó külföldi menedzserekkel és középvezetőkkel találkozhatunk a keresleti oldalon.

A külföldi diákok általában a magyar albérleti árszínvonalnál jóval magasabb összeget is hajlandók lakhatási célokra kiadni, akár 100-150 ezer forintot is kifizetnek egy megfelelő ingatlanért havonta. A diákok érdeklődésének középpontjában azonban érdekes módon a pesti oldal áll - mondta el lapunknak Murányi Ákos - a budai ingatlanok közül keveset tudnak ilyen célra kiadni.

Inkább a nagyobb multinacionális cégek választják a budai hegyeket. A menedzserek esetében inkább a minőség játszik fontos szerepet, jellemzően új építésű lakásokat keresnek, de megfelelő pozíció esetén szóba jöhet családi ház bérlése is.

A budai oldal azonban nem csupán albérlet szempontból felfedezetlen terület a külföldiek számára, ingatlant sem vásárolnak szívesen itt, mert számukra nincs akkora presztízs értéke az itt található ingatlanoknak, mint a belföldi lakosok számára, sőt egy enyhe ellenérzés is tapasztalható a belvárostól való távolság miatt.

A legfontosabb kérdések: kik, mit és hol?

A szeptemberi eseményeket követő 4-5 hónapos megingás után ismét fellendülőben van a hazai ingatlanok kereslete. Jelenleg találkozhatunk olyan projektekkel, melyeket a külföldiek már a tervezőasztalról felvásárolnak, hogy azt a későbbiekben kiadják, majd haszonnal értékesítsék.

Rizmajer Andrea elmondta, gyakori jelenség, hogy a külföldiek 4-5 kisebb lakást csomagban vásárolnak meg, mert ezek kiadása egyszerűbb. Ezek általában 2008. második felében elkészülő beruházásokra jellemzőek, amely azt jelzi, hogy a befektetők hosszú távon gondolkodnak.

Általánosságban elmondható, hogy a külföldi befektetők kellőképpen tájékozottak a magyarországi ingatlanárakat illetően, az újonnan érkezők pedig általában több fórumról tájékozódnak az ingatlanpiaci helyzetről és az árakról, így azok, akik a felkészületlenségükből szeretnének előnyt kovácsolni, nem számíthatnak túlzott sikerre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Manapság már a beruházóknak is plusz szolgáltatásokkal kell előállniuk, nem elég szimplán a lakást időben átadni, az ideérkező befektetők elvárják az extrák meglétét. Ez lehet home management szolgáltatás (lakás kezelése, kiadás, fenntartása) vagy ingyenes lakberendezési tanácsadás is.

Főleg ír, olasz, spanyol és francia befektetőkkel találkozhatunk, de a tőlünk keletre fekvő országokból is vannak érdeklődők, akik többségükben új építésű ingatlanokat vásárolnak frekventált helyen vagy exkluzívabb környezetben, mondjuk a Duna partján.

Új tendencia körvonalazódik: a vásárlói szándék megerősödésével párhuzamosan az ügyfelek egy csoportja a régi klasszikus ingatlanok irányába fordul, és már az Andrássy úti, illetve a belvárosi használt lakásokat is számításba veszi a befektetésre szánt ingatlan kiválasztásakor.

Emellett jellemzővé vált az érdeklődési terület kiszélesedése, mely a nyolcadik kerület bevonását jelenti, ahol az Orczy-kert és a Corvin Sétány környékén viszonylag nagy kereslet tapasztalható. Az itteni vevők általában befektetési céllal vásárolnak, bízva a IX. kerületben lezajlott rehabilitációhoz hasonló folyamatban, amely jelentősen növelheti befektetésük értékét.

Nemcsak befektetni akarnak...

A külföldi lakásvásárlók körülbelül 10-15 százaléka letelepedési céllal vásárol magának ingatlant, mondta Rizmajer Andrea. Ekkor teljesen más szempontok érvényesülnek, mint a befektetési célú vásárlás esetén.

Az ideköltözők kedvenc terepét is a belváros alkotja, illetve a népszerű kerületek közé sorolható a XIII. és a XIV. kerület. Használt lakások terén az olcsón megkapható, de felújításra szoruló ingatlanokat lehet a legkönnyebben külföldiek részére értékesíteni. A hiedelmekkel ellentétben a letelepülni szándékozók nem a luxuslakásokat keresik, sokkal inkább kelendőek az elérhető áron megkapható újépítésű ingatlanok.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lenne kereslet a luxuskivitelezésű ingatlanok iránt, Rizmajer Andrea szerint körülbelül minden ötödik külföldi vásárol az átlagos árnál, vagyis a 100-150 ezer eurónál (25-37 millió forintnál) jelentősen drágább ingatlant, amely akár 750 ezer eurót is jelenthet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm