3 °C Budapest

Maradnak a földárak - jöhetnek a külföldiek?

Pénzcentrum
2007. május 14. 10:30

A csatlakozási szerződés 7 éves átmeneti mentességet biztosít Magyarország számára, a külföldiek termőföldszerzésére vonatkozóan, melynek felülvizsgálatára a szerződés szerint az idén kerül sor - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Bizottság belső piaci főigazgatósága várhatóan még szeptemberig összegyűjti az adatokat, és ezek alapján javasolja a derogáció fenntartását vagy eltörlését. A csatlakozási szerződésben a tilalom indoklásaként az szerepel, hogy a hazai földárak messze elmaradnak az uniós átlagtól, az átmeneti időszak pedig az árak közeledésére szolgál.

Az előzetes várakozások szerint maradhat a külföldiek földvásárlási tilalma, Gráf József agrárminiszter szerint azonban az nem valószínű, hogy a kormányfő által elérni kívánt plusz 3 éves haladékot sikerül kiharcolni.

Az szakértők szerint a földárak a csatlakozás óta mit sem változtak, csupán az idén tapasztalható némi növekedés és Magyarország erős birtokrendezési programot sem tud felmutatni, így nem túl valószínű, hogy Brüsszelben bizalmat kapnánk.


 

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


A fejlődés gátját a szakemberek részben abban látják, hogy hazánkban jelenleg csakis magánszemélyek vásárolhatnak termőföldet, így szóba került az is, hogy a kört bővíteni kellene a hazai jogi személyekkel. Ez azonban már felveti annak a kérdését, hogy ezzel egy időben a külföldi jogi személyeket is be kellene engedni a hazai piacra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?