2 °C Budapest

Maradnak a földárak - jöhetnek a külföldiek?

Pénzcentrum
2007. május 14. 10:30

A csatlakozási szerződés 7 éves átmeneti mentességet biztosít Magyarország számára, a külföldiek termőföldszerzésére vonatkozóan, melynek felülvizsgálatára a szerződés szerint az idén kerül sor - írja a Világgazdaság.

Az Európai Bizottság belső piaci főigazgatósága várhatóan még szeptemberig összegyűjti az adatokat, és ezek alapján javasolja a derogáció fenntartását vagy eltörlését. A csatlakozási szerződésben a tilalom indoklásaként az szerepel, hogy a hazai földárak messze elmaradnak az uniós átlagtól, az átmeneti időszak pedig az árak közeledésére szolgál.

Az előzetes várakozások szerint maradhat a külföldiek földvásárlási tilalma, Gráf József agrárminiszter szerint azonban az nem valószínű, hogy a kormányfő által elérni kívánt plusz 3 éves haladékot sikerül kiharcolni.

Az szakértők szerint a földárak a csatlakozás óta mit sem változtak, csupán az idén tapasztalható némi növekedés és Magyarország erős birtokrendezési programot sem tud felmutatni, így nem túl valószínű, hogy Brüsszelben bizalmat kapnánk.


 


A fejlődés gátját a szakemberek részben abban látják, hogy hazánkban jelenleg csakis magánszemélyek vásárolhatnak termőföldet, így szóba került az is, hogy a kört bővíteni kellene a hazai jogi személyekkel. Ez azonban már felveti annak a kérdését, hogy ezzel egy időben a külföldi jogi személyeket is be kellene engedni a hazai piacra.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?