14 °C Budapest

Mit találnak a külföldi befektetők a hazai ingatlanpiacon?

Pénzcentrum
2007. május 15. 13:17

Nem csökken a külföldi ingatlanvásárlók száma a hazai ingatlanpiacon, ami - főként Budapesten - nagyrészt a befektetési céllal érkező vásárlóknak köszönhető. A külföldi befektetőknek ugyanakkor a vonzó árak és minőségi kínálat mellett gyakran szembesülniük kell a finanszírozási rendszer rugalmatlanságával is.

Külföldi ingatlanvásárlók Magyarországon - adatok és tendenciák

A külföldi vásárlók számára mit sem vesztett népszerűségéből a magyarországi lakáspiac: hosszú évek óta folyamatosan 5-6 ezer külföldi magánszemély vásárol ingatlant Magyarországon, ennek csaknem négyötöde lakóingatlan, emellett jellemzően - főként a Balaton mellett - üdülő vagy telek. A tranzakciók több mint egyharmada Budapesten történik, a főváros után Somogy, Bács-Kiskun (a legnagyobb magyar megye) és Zala megye következik az eladások listáján. Nemzetiség szerint 2006-ban a németek voltak a legaktívabbak, őket követték a román, ír és holland vásárlók.

Budapesten az előző évben csaknem kétezer külföldi magánszemély vásárolt ingatlant, a vevők 56 százalékát három nemzet polgárai, ír, brit és spanyol állampolgárok teszik ki (a statisztikákban értelemszerűen nem jelennek meg a cégen keresztül történő ingatlanvásárlások, becslések szerint ezen az úton további 2-3 ezer külföldi jut évente ingatlanhoz a fővárosban.). Ezek a vásárlók - jellemzően üzletemberek - elsősorban külföldi közvetítők által kiajánlott nagy értékű, új vagy használt prémium-ingatlanokat vásároltak meg, befektetési célból.

Miért vonzó Budapest?

Kiss Zoltán, a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. vezérigazgatója szerint: "A külföldi vásárlók számára Budapest fő vonzerejét az jelenti, hogy térségünk fejlettebb fővárosaihoz (Prága, Varsó, vagy akár Pozsony) viszonyítva nálunk a legalacsonyabbak az új építésű lakások árai. A mai 35-40 százalékos árkülönbség Varsó és Budapest között csak fokozatosan fog csökkenni, miközben befektetési szempontú, a tőlünk nyugatra eső országok nagyvárosaihoz képest fennálló árelőnyét Budapest természetesen hosszabb távon is őrizni fogja."

A keresletet jelentősen élénkíti az a tény is, hogy immár Budapesten is megjelentek világszínvonalú új építésű ingatlanok, és egyelőre még a divatos budai kerületekben, illetve a belvárosban is található megfelelő kínálat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jellemző probléma: rugalmatlan, standardizált finanszírozási lehetőségek

A régióban tapasztalható árkülönbség mérséklődésének dinamikája - mint minden befektetés esetén - nagymértékben múlik a rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségek rugalmasságán is. Az idegen forrás igénybevétele a budapesti prémium-ingatlanok vásárlásának esetében jellemzően nem a vásárlóerő megteremtését, hanem a befektetés megtérülésének optimalizálását szolgája. A hosszú távú befektetési céllal vásárló, bérbeadáson keresztüli hasznosításban gondolkodó külföldiek számára ezért elsőrendű szempont, hogy a hitelezési tevékenység megfelelően rugalmas, és minőségi tanácsadási tevékenységgel legyen megerősítve. A külföldiek bizalmatlanságát - amelyet a számukra ismeretlen körülmények óhatatlanul megteremtenek - csak kiemelkedő ügyfélkiszolgálással, azaz hibátlan kommunikációval, kétnyelvű dokumentációval lehet(ne) feloldani.

A hazai ingatlanfinanszírozási piac az elmúlt 6-8 évben végbement hatalmas, éves szinten 600-800 milliárd forint új lakáshitel-kihelyezést eredményező növekedés mellett értelemszerűen a standardizálható folyamatok kiépítésére fókuszált, minél nagyobb "hitelezési üzem" kialakítása mellett. Ebből adódóan a lakossági bankfiókok sem termék- sem ügyfélkiszolgálás tekintetében nem felkészültek az egyedi igények kielégítésére. Budapesten ma még inkább kivételnek számítanak a dinamikusan reagáló, gyors döntéshozatali mechanizmussal rendelkező, ugyanakkor speciálisan széles tudásbázissal rendelkező szakembergárdát felvonultató finanszírozó cégek, amelyek képesek kiszolgálni az egyedi igényeket.

A prémium ingatlanfinanszírozást egyik fő tevékenységeként folytató Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. is a szolgáltatások komplexitásában látja a piaci siker kulcsát. "A személyre szabott, rugalmas konstrukciók ma már a külföldi személyek ingatlanvásárlása esetén is az első perctől adottak. - jelentette ki Kiss Zoltán. "Ennél azonban lényegesen többet kell nyújtanunk: 2-3 hét alatt teljes ügyintézés mellett, a megvásárolni kívánt ingatlan értékétől függetlenül tudjuk folyósítani a befektetéshez szükséges hitelt. Ebben szegmensben a private banking jellegű kiszolgálás szintén alapkövetelménnyé vált, ezt cégünk -az osztrák anyavállalat több évtizedes know-howja mellett- nagy biztonsággal nyújtja ügyfelei részére."

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?