15 °C Budapest

Gondolta volna? - Már tíz éve annak, hogy...

Pénzcentrum
2007. május 15. 14:53

A lakás-takarékpénztári piac tíz éves évfordulóját ünnepeljük idén. Mi sem alkalmasabb arra, hogy röviden összegezzük az elmúlt évtizedet. Viharos múlt áll a szektor mögött: lezajlott a Fundamenta és Lakáskassza fúziója, illetve ezt megelőzően a rövid ideig létező Otthon Lakás-takarékpénztár állományának felvásárlása. Mára a lakás-előtakarékoskodás egy évről évre növekvő jelentőségű lakásfinanszírozási eszközzé, a Fundamenta-Lakáskassza pedig egy a bankrendszerben is a figyelmet felkeltő pályát befutó szakosított hitelintézetté nőtte ki magát.

Az első tört és az azt követő öt teljes évben igen hektikusan alakult piac. A kiforratlan lakásfinanszírozási rendszer, valamint a lakosság rossz jövedelemi pozíciója együttesen okozta, hogy az 1997-es hirtelen felfutás után visszaesés, majd szerződéses összegben mérve lassú, bizonytalan növekedés következett. Az 1997-es felfutást a már akkor köztudott állami támogatás-csökkentés váltotta ki, ami előrehozott keresletet generált. (Emlékezetes, hogy a jogalkotó a kezdeti 40 százalékról 30 százalékra mérsékelte a támogatás mértékét 1998. január 1-jével.)

Mindezek ellenére az elmúlt tíz évben a betétállomány, és a szerződésállomány folyamatosan növekedett. Ami az éves új üzletkötéseket illeti, vegyes a kép, hiszen míg az évről évre megkötött üzletek darabszáma igen változékonyan alakult, addig a szerződésállomány az 1997-es évhez képest ugyan 1998-ban jelentősen visszaesett, majd évekig lassú fejlődés mutatkozott e téren.

A 2002-es év két változást hozott a lakástakarékok életében. Még ebben az évben vette át az Otthon Osztrák-Magyar Lakás-takarékpénztár ügyfélállományát a Lakáskassza, amely lépés kis mértékben ugyan, de tovább erősítette a fúzió előtt álló Társaságot. Az Otthon állományának átvétele 22,4 milliárd forint szerződéses összeg értékben 50 ezer ügyféllel, és 2,9 milliárd forint betétállománnyal gyarapította a Lakáskassza, illetve későbbi jogutódja portfolióját, így nőtt a piaci koncentráció. A fúzióról szóló döntés a német tulajdonú Fundamentánál, és az osztrák tulajdonban lévő Lakáskasszánál szintén 2002-ben született meg, miután első nekifutásra, két évvel korábban nem sikerült megvalósítani az összeolvadást.

A 2003. évi fúzió szükségszerű volt, mivel a két társaság így érte el a hatékony üzemi méretet, és a fúzió költséges éve után már minden évben pozitív eredményt ért el a Fundamenta-Lakáskassza. Az értékesítési hálózat pedig 2004 végére érte el azt a létszámot, amely újabb növekedési pályára állította az értékesítési teljesítményt, ez pedig meg is látszott a következő évi, a 2005-ös számokban. Ettől az évtől ugyanis ismételten növekedésnek, mégpedig jelentős növekedésnek indult az évente kötött szerződések darabszáma.

A szerződéses összegek változásáról elmondható, hogy 1998 és 2002 között a két fuzionáló társaság által kötött új üzletek aggregált szerződéses összege több mint három és félszeresére nőtt, bár a két társaság eltérő növekedési pályán haladt, de mindkettő növekedett. A fúzió évében, 2003-ban stagnált a szerződéses összegben mért fejlődés 2002-höz viszonyítva, ezt követően pedig ismét jelentősebben nőtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az értékesítésben a Fundamenta és a Lakáskassza fúziójának hatása a 2004-es és a 2005-ös alapozás után ért be igazán. Így 2006-tól kezdve azt mondhatjuk, hogy új reneszánszát éli a lakástakarék termék. Ez alatt részben azt értjük, hogy ügyfeleink nagyobb összegű szerződéseket kötnek, részben pedig azt, hogy a fúzió után az értékesítés jelentős növekedési pályára állt mind szerződéses összeg, mind darabszám tekintetében. Ettől kezdve ismét mind több kereskedelmi bank, és pénzügyi vállalkozás alakít ki közös terméket a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-vel. Ezen partnerbankok száma már hétre nőtt (valamint további nyolc takarékszövetkezet is kínál közös terméket.). Tehát mind a bankvilág, mind az ügyfelek valójában újra felfedezték a lakástakarék konstrukcióban rejlő lehetőségeket.

A Fundamenta Személyi Bankár hálózat még 2005-ben elérte azt a méretet, amely képes volt a 2006-os kiugrás megvalósítására már az év elejétől kezdődően. A hatékony és jelentős létszámú Fundamenta Személyi Bankár hálózat a jövőben is képes lesz ezen magas értékesítési szint fenntartására.

Mivel ebben az évben az értékesítés terv felett alakult, ezért a jelentős terven felüli értékesítés kapcsán kifizetett többletjutalék 2006-ban a Fundamenta-Lakáskassza adózás előtti eredményének csökkenését is magával hozta, a terven felüli állomány azonban 2007-ben máris jelentős többleteredményt generál.

A folyamatosan magas keresletnek a hatására a piaci penetráció a jövőben jelentősen növekedhet, öt éven belül megközelítheti a 20 százalékot is. (Ez annak a hatásnak tudható be, hogy a kifutó szerződések számát jelentősen meghaladja majd az új kötésű szerződések száma, így nő az ügyfélállomány.) Mindezek hatására a hazai lakásfinanszírozási rendszeren belül a lakás-előtakarékoskodás egyre jelentősebb szerephez juthat. Ezt támasztja alá a már említett banki, és más értékesítési partnerek fokozottabb érdeklődése a konstrukció iránt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm