23 °C Budapest

Családi házat kulcsrakészen, könnyen, gyorsan?

Pénzcentrum
2007. május 3. 05:40

Sokan álmodnak családi házról, még többen arról, hogy annak megvalósítása gyorsan, egyszerűen, fájdalommentesen zajlik. Manapság azonban már sajnos nem lehet úgy egy házat felhúzni, hogy vigyázó szemeink ne ellenőriznék állandóan a munkamenetet. Így sokaknak megfordul a fejében a készházépítés, mint lehetőség. Mi is megnéztük, milyen lehetőségek nyílnak itthon.

Mit jelent az, hogy készház?

Nem is olyan egyszerű a helyzet azonban a készházakkal kapcsolatosan. Az elterjedt elnevezések sokszínűsége (könnyűszerkezetes ház, gyorsház, szerelt ház) is mutatja, hogy a technológiai sokszínűség megfontolt döntéseket igényel.

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének Könnyűszerkezetépítő Szakmai Tagozata (ÉVOSZ KT) szerint itthon a könnyűszerkezetes házak nem tekinthetnek vissza hosszú múltra, ennek ellenére egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

A legfontosabb dolog, amelyre az ÉVOSZ KT felhívja a figyelmet, hogy ezek a szerelt házak teljes mértékben egyenértékűnek tekinthetőek a hagyományos módon épült családi házakkal.

A könnyűszerkezetes házak két módon is épülhetnek, helyszíni építéssel, illetve oly módon is, hogy előre legyártják a gyárban a ház egyes elemeit, majd ezeket az építés helyszínére szállítják. A helyszíni építésű házak a talán az amerikai filmekből is ismerősnek tűnő favázas házak, de a szerkezet készülhet acélból is. Az előre gyártott házak több fokozatát különbözteti meg az ÉVOSZ KT:

· részben előre gyártott: előre gyártott vázszerkezet;
· kispanelos;
· nagypanelos: ház-, vagy szoba méretű előre gyártott részek;
· konténeres: teljes mértékben előre gyártott házak.

Milyen előnyei, hátrányai vannak?

A helyszíni építésű házak a kialakításban teljes mértékű szabadságot hagynak meg, akár az építés ideje alatt is lehet még módosítani. Ezzel szemben az előre gyártott házak esetén már alaposan, s jó előre meg kell terveznünk, hogy mit szeretnénk, hiszen a készen leszállított elemeken már nem tudunk változtatni.

Az előre gyártott házak ugyan jóval kevesebb élőmunka-ráfordítást igényelnek, azonban az előre elkészített elemek szállítása speciális szállítóeszközökkel történhet meg. Az előre gyártott házak mellett szólhat az, hogy jellegükből fakadóan jóval kevésbé érzékenyek az építés folyamata az időjárásra, a környezetre.

A helyszíni technológia az ÉVOSZ KT szerint hazánkban sokkal elterjedtebb, mint az előre gyártott házak. Az előre gyártott házakhoz képest ennek a módszernek lényeges előnye, hogy nem igényel a szállítás, illetve a szerelés speciális eszközöket, mivel az egyes elemek kézzel is szállíthatóak.

Minden jóban van valami rossz, így például a helyszíni technológia egyik hátránya, hogy nagyon sokan engedély nélkül végeznek ilyen tevékenységet, így nem árt, ha odafigyelünk kit is bízunk meg házunk felhúzásával. Emellett a helyszíni építésű házak felépítése már jóval inkább időjárásfüggő, mint előre gyártott változataiké.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hagyományos építésű családi házakkal szemben mindenképpen a készházak előnyeként szerepel építésük gyorsasága, ugyanis szemben a hagyományos módszerrel egy-egy készház 3-4 hónap alatt elkészülhet.

Mit kell tudni a megfelelő kiválasztásáról?

A készházak mindegyike meg kell, hogy feleljen bizonyos műszaki kritériumoknak. Erről a megfelelő műszaki tanúsítványok meglétével tudunk megbizonyosodni. Az uniós direktíva szerint a megfelelő műszaki specifikáció az Építőipari Műszaki Engedély (ÉME), illetve az Európai Műszaki Engedély (ETA), a megfelelőség igazolásának módja pedig a Megfelelőségi Tanúsítvány az ÉVOSZ KT szerint.

Mindemellett maga az ÉVOSZ KT is kidolgozott egy védjegyet, a Makész célja, hogy erősítse a megrendelők bizalmát, valamint, hogy segítse az építtetők piacra jutását. A védjegyet egy évre kaphatják meg az arra jogosult vállalkozások, a bizottság pedig évente kettő, illetve minimum egy alkalommal ellenőrzi a vállalkozást.

Milyen hazai lehetőségek vannak?

A Makész védjeggyel rendelkező ÉVOSZ KT tagok közül megnéztünk két céget, kinél, mennyiért lehet készházat rendelni. Az egyes cégek honlapján megtalálható árak általában tájékoztató jellegűek, természetesen minden ház ára egyedi konzultáció után kerülhet kialakításra.

Az Anico Kft. esetében 120 négyzetméter hasznos lakóterületre áfá-val együtt a következők:


A Bien Zenker Hausbau Hungária Kft. honlapján már konkrét házkonstrukciók árait vizsgálhatjuk meg.


A lehetőségek tárháza ezen cégeken belül, de a piac többi szereplőjénél is rendkívül széles, ezek az árak csupán tájékoztatásul szolgálnak.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?