16 °C Budapest

Visszaesőben az ingatlanpiac, szaporodnak az árverések: most kell lakást venni?

Pénzcentrum
2007. március 30. 14:00

Az értékbecslők szövetsége szerint az amerikai ingatlanpiacon tapasztalható visszaesés és a másodlagos jelzáloghitelek bedőlése miatt szaporodó ingatlanárverések jó lehetőséget teremtenek a befektetni kívánók számára az ingatlanpiacon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelzáloghitellel rendelkezőket fenyegető jelenség ugyanis jelentősen csökkenti, némelyik szakértő szerint "csupán" reálissá teszi, a tengerentúli ingatlanpiacon uralkodó árakat, így a keresleti oldal számára a korábbiakhoz képest kedvezőbbé válik a lakásvétel.

Az értékbecslők szövetsége szerint a legérdemesebb családi ház vásárlásával kezdeni, mert ezek viszonylag könnyen kiadhatóak, és nem jár velük annyi plusz költség és időráfordítás, mint egy többlakásos apartman házzal. Utóbbi azoknak jelenthet megfelelő megoldást, akik saját célra is keresnek lakást, hiszen ebben az esetben egy ikerház, vagy egy háromlakásos apartman ház megvétele esetén ki tudják termelni a saját lakásuk költségét és úgyszólván "ingyen" lakhatnak.

A jelenlegi helyzetben az albérleti piaci pangás sem tartja vissza a befektetni vágyókat az ingatlanvásárlástól, az piac már a tavalyi évben is rekordméretekben, 3 százalékkal növekedett. Az idei évre várható tömeges hitelbedőlés pedig tovább növeli majd az albérletpiac keresleti oldalán jelen lévők számát.

Azok számára, akik nem szeretnének aktívan foglalkozni a befektetésként megvett ingatlannal, a szakértők az ingatlanalapokat, illetve a REIT-eket ajánlják mint befektetési formát. A befektetési szakemberek szerint az ingatlanalapok a portfolióban 10 százalékos aránya lenne a legmegfelelőbb.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?