Beindult a lakáslízing - figyelj a buktatókra!

Pénzcentrum
2006. november 24. 11:00

A pangó lakáspiac ellenére 2006 első háromnegyedévében 80 milliárd forint értékben kötöttek ingatlanlízing szerződést, míg a most debütáló lakáslízing-piac a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a várakozásokon felüli, 150 százalékos fejlődést produkált- írja a Népszabadság.

Idén ősszel már kétszer akkora a lakáslízing részesedése a "lízingtortából" mint a tavalyi évben, miközben a lakáscélú lízingállomány nagysága már elérte a 10 milliárd forintot. Mindez leginkább annak köszönhető, hogy a bankok tovább szigorították lakáshitel konstrukcióik igénybevételének feltételeit, az akár önrész nélkül igénybe vehető lízingkonstrukciókkal szemben, minimum 30 százalékot követelnek biztosítékként.

Így egyáltalán nem meglepő, hogy a megkötött szerződések száma az idei első félévben csupán 17 százalékkal bővült a tavalyi évvel összehasonlításban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg a hitelösszeg 30 százalékkal bővült. A tavalyi évben megnyílt lakáslízing-piacon tevékenykedő 18 cég malmára hajtja a vizet, amelyek között minden jelentősebb hazai bank érdekeltsége megtalálható, hogy a támogatott hitelek állománya is folyamatosan csökken, és a hosszadalmas ügyintézés helyett akár két hét alatt lezavarható a procedúra.

Azonban nem csupán a gyerekcipőben járás az oka annak, hogy bár a lízingszektor nagy ütemben fejlődik, mégsem tudja kiütni a bankhitel a nyeregből, jelentős veszélyeket rejt magában a lízingre való vásár, és sok feltétel és körülmény tisztázatlan még. Például nem lehet megoldott az öröklés kérdése, hiszen a lakás a kifizetésig a lízingbeadó birtokában van, és az sem, hogy mit történik a lízingbevevővel és az addig befizetett pénzével, hogy ha a lízingcég, amelynek tulajdonában van lakás csődbe megy.

Emellett bár nyíltvégű lízing esetén (nem jelöljük ki a vevőt személyét szerződéskötéskor) tízezreket spórolhatunk azzal, hogy csupán a lakás nettó értéke után kell kamatot fizetnünk, míg az áfát kamatmentesen törleszthetjük, a lízing révén történő lakásszerzésre nem jár állami támogatás, bár néhány banki konstrukció esetén eleve benne foglaltatik a szerződésben a hitelre való átváltás, amire viszont már fel lehet venni a fél szocpolt.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem