Most vegyél lakást - megéri körülnézni!

Pénzcentrum
2006. november 22. 12:00

Az egyre közeledő december 31-e nem csupán mosolyt csal az arcunkra a kellemes szilveszter esték élményével, az egyik szemünk sír, csak a másik nevet, ha eszünkbe jutnak a január elsejével várható áremelések és megváltozó adószabályok. A karácsonyig hátramaradt alig több, mint egy hónap azonban még lehetőségünk van rá, hogy a jelenlegi feltételek között fektessük be még felesleges megtakarításaikat, lássuk mit kínál számunkra az ingatlanpiac!

Az Otthon Centrum vezető elemzőjét kérdeztük meg arról, hogy véleménye szerint érdemes-e a még hátralévő néhány hetet ingatlankeresésre fordítani és segít-e minket, vásárlókat a tél abban, hogy olcsóbban jussunk lakáshoz, vagyis az egyébként jellemző szezonális ingadozás a stagnáló ingatlanpiac világában is fennáll-e. A következőkben ezenkívül arra keressük még a választ, hogy mi lehet a jövő évre jellemző trend és várható-e jelentősebb áremelkedés.

Télen nem csak siklani könnyebb

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője kérdésünkre elmondta, hogy az eddig jellemző trend miszerint télen és nyáron valamelyest visszaesik az ingatlanpiaci forgalom, amely minden valószínűség szerint csupán az emberi tényezőkből fakad, eltűnőben van. A kereslet egyre inkább állandósul, és így kevésbé vannak előnyös helyzetben azok, akik a nagy hőség vagy a zimankó ellenére útnak indulnak, és felvállalják a kellemetlenséget a várható kedvezmények érdekében.

A szezonális ingadozás helyett olyan tényezők játszottak szerepet a kereslet alakulásában, mint a januári áfa-csökkentés, vagy a kamatadó szeptemberi bevezetése, amely az ingatlanpiaci kereslet enyhe emelkedéséhez vezetett. A szezonális ingadozások eltűnésével azonban a beruházók is megszegik az eddig érvényes szabályt, és akár télen is belekezdenek egy projekt értékesítésébe, így hóban sem árt nyitott szemmel járni.

Nő a minőség szerepe

Egyre többet hallhatunk arról, hogy az egyre csökkenő illetve stagnáló kereslet ellenére, vannak bizonyos projektek, amelyek pillanatok alatt elkelnek. A jelenség okát a minőségbeli különbségekben kell keresnünk, vagyis ezek a projektek olyan igényeket kell, hogy kielégítsenek, amelyek megvalósítására jó ideje nem volt példa. Valkó Dávid szerint a 90-es évek lakókörnyezeti minőségközpontú ingatlanpiaci kereslete élheti reneszánszát rajtuk keresztül.

A minőség felé fordulást bizonyítja, hogy az OC által értékesített Sasad Liget lakóparkban felépülő 214 lakásnak már közel 50 százaléka elkelt, annak ellenére, hogy csupán 3 hónappal ezelőtt augusztus végén kezdték meg az értékesítést, amely a 4-5 lakás per hónap átlagértékkel összehasonlítva, szép eredménynek számít.

Az újdonság nem más, mint a valódi egyediség 3500 négyzetméteres zöld környezetbe csomagolva a városközponthoz viszonylag közel a XI. kerületben. Minderre a garanciát a Művészetes Palotájának tervezőgárdája, vagyis Zoboki Gábor és csapata biztosítja, akik mindent elkövettek annak érdekében, hogy minden egyes lakástulajdonos saját életteret kapjon (se balkonok, se ablakok ne nézzenek egymásra).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindezért a kényelemért hajlandók az elkelt több mint száz lakás leendő tulajdonosai, a pesti újépítésűeknél közel 100 ezer forinttal többet, vagyis átlagosan 410 ezer forintot kiadni négyzetméterenként. A garzontól a 110 négyzetméteres lakásig mindenki megtalálhatja a maga igényeinek megfelelő méretet, bár Görög Áron projektmenedzser szerint előbbit keresők vannak kisebbségben, és az egy és két félszobás, illetve a két és fél szobás lakások váltak a legkedveltebbé. Az átlagnál kicsit nagyobb alapterület okozta többletköltség azonban egyáltalán nem riasztja el a vevőket, sőt sokan vannak, akik kifejezetten örülnek a tágasabb tereknek, és az átlagosnál nagyobb belmagasságnak.

Az egyediség is egyre vonzóbb tényezőnek számít, így a loft lakások után, a Sasad Liget tervezői sem szeretnék megkötni a vásárlók kezét, akik több mint 170 különböző lakásmodellből és háromféle műszaki felszereltségből választhatnak.

Emelkedhetnek az árak

Az építő anyagok, a telekárak, az építési vállalkozókra nehezedő egyre nagyobb bérterhek miatt valószínűsíthetően január elsejével emelkedni fognak az újonnan épített lakások árai is, amelyeknek stagnálása visszaszorította a használtlakás-piaci árakat is. Így érdemes lehet még év vége előtt körülnéznünk a piacon, hogy elkerüljük az év elejét, mint kínálkozó alkalmat az áremelésre!

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem