Most vegyél lakást - megéri körülnézni!

Pénzcentrum
2006. november 22. 12:00

Az egyre közeledő december 31-e nem csupán mosolyt csal az arcunkra a kellemes szilveszter esték élményével, az egyik szemünk sír, csak a másik nevet, ha eszünkbe jutnak a január elsejével várható áremelések és megváltozó adószabályok. A karácsonyig hátramaradt alig több, mint egy hónap azonban még lehetőségünk van rá, hogy a jelenlegi feltételek között fektessük be még felesleges megtakarításaikat, lássuk mit kínál számunkra az ingatlanpiac!

Az Otthon Centrum vezető elemzőjét kérdeztük meg arról, hogy véleménye szerint érdemes-e a még hátralévő néhány hetet ingatlankeresésre fordítani és segít-e minket, vásárlókat a tél abban, hogy olcsóbban jussunk lakáshoz, vagyis az egyébként jellemző szezonális ingadozás a stagnáló ingatlanpiac világában is fennáll-e. A következőkben ezenkívül arra keressük még a választ, hogy mi lehet a jövő évre jellemző trend és várható-e jelentősebb áremelkedés.

Télen nem csak siklani könnyebb

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője kérdésünkre elmondta, hogy az eddig jellemző trend miszerint télen és nyáron valamelyest visszaesik az ingatlanpiaci forgalom, amely minden valószínűség szerint csupán az emberi tényezőkből fakad, eltűnőben van. A kereslet egyre inkább állandósul, és így kevésbé vannak előnyös helyzetben azok, akik a nagy hőség vagy a zimankó ellenére útnak indulnak, és felvállalják a kellemetlenséget a várható kedvezmények érdekében.

A szezonális ingadozás helyett olyan tényezők játszottak szerepet a kereslet alakulásában, mint a januári áfa-csökkentés, vagy a kamatadó szeptemberi bevezetése, amely az ingatlanpiaci kereslet enyhe emelkedéséhez vezetett. A szezonális ingadozások eltűnésével azonban a beruházók is megszegik az eddig érvényes szabályt, és akár télen is belekezdenek egy projekt értékesítésébe, így hóban sem árt nyitott szemmel járni.

Nő a minőség szerepe

Egyre többet hallhatunk arról, hogy az egyre csökkenő illetve stagnáló kereslet ellenére, vannak bizonyos projektek, amelyek pillanatok alatt elkelnek. A jelenség okát a minőségbeli különbségekben kell keresnünk, vagyis ezek a projektek olyan igényeket kell, hogy kielégítsenek, amelyek megvalósítására jó ideje nem volt példa. Valkó Dávid szerint a 90-es évek lakókörnyezeti minőségközpontú ingatlanpiaci kereslete élheti reneszánszát rajtuk keresztül.

A minőség felé fordulást bizonyítja, hogy az OC által értékesített Sasad Liget lakóparkban felépülő 214 lakásnak már közel 50 százaléka elkelt, annak ellenére, hogy csupán 3 hónappal ezelőtt augusztus végén kezdték meg az értékesítést, amely a 4-5 lakás per hónap átlagértékkel összehasonlítva, szép eredménynek számít.

Az újdonság nem más, mint a valódi egyediség 3500 négyzetméteres zöld környezetbe csomagolva a városközponthoz viszonylag közel a XI. kerületben. Minderre a garanciát a Művészetes Palotájának tervezőgárdája, vagyis Zoboki Gábor és csapata biztosítja, akik mindent elkövettek annak érdekében, hogy minden egyes lakástulajdonos saját életteret kapjon (se balkonok, se ablakok ne nézzenek egymásra).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindezért a kényelemért hajlandók az elkelt több mint száz lakás leendő tulajdonosai, a pesti újépítésűeknél közel 100 ezer forinttal többet, vagyis átlagosan 410 ezer forintot kiadni négyzetméterenként. A garzontól a 110 négyzetméteres lakásig mindenki megtalálhatja a maga igényeinek megfelelő méretet, bár Görög Áron projektmenedzser szerint előbbit keresők vannak kisebbségben, és az egy és két félszobás, illetve a két és fél szobás lakások váltak a legkedveltebbé. Az átlagnál kicsit nagyobb alapterület okozta többletköltség azonban egyáltalán nem riasztja el a vevőket, sőt sokan vannak, akik kifejezetten örülnek a tágasabb tereknek, és az átlagosnál nagyobb belmagasságnak.

Az egyediség is egyre vonzóbb tényezőnek számít, így a loft lakások után, a Sasad Liget tervezői sem szeretnék megkötni a vásárlók kezét, akik több mint 170 különböző lakásmodellből és háromféle műszaki felszereltségből választhatnak.

Emelkedhetnek az árak

Az építő anyagok, a telekárak, az építési vállalkozókra nehezedő egyre nagyobb bérterhek miatt valószínűsíthetően január elsejével emelkedni fognak az újonnan épített lakások árai is, amelyeknek stagnálása visszaszorította a használtlakás-piaci árakat is. Így érdemes lehet még év vége előtt körülnéznünk a piacon, hogy elkerüljük az év elejét, mint kínálkozó alkalmat az áremelésre!

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?