Horvát nyaralóra fáj a fogad? - Egyszerűen megszerezheted!

Pénzcentrum
2006. július 18. 08:30

Gondolkodtál már azon, hogy érdemes lenne gyakrabban lemenni a horvát tengerpartra vagy sokkal több időt tölteni a hangulatos nyaralóhelyeken? Ha nem riasztanak el a közelmúltbeli villabontással kapcsolatos rémhírek, akkor megéri elgondolkodni a horvát ingatlanvásárláson is, szakértői segítség megléte esetén ugyanis nincs mitől tartani, sőt befektetési szempontból is kiváló lehetőségekre bukkanhatunk! A részletekről a Debora Ingatlan képviselőjét, Kecser Istvánt kérdeztük.



A cég tapasztalatai szerint a magyar vásárlók elsősorban az 50 és 70 ezer euró közötti vételárú, elsősorban két hálószobás, tengerközeli apartmanokat keresik, az igények sokrétűségét azonban jól mutatja, hogy félmillió eurós építési telek iránt is van komoly érdeklődő.

A szakember elmondása szerint a keresletre nem lehet panasz, konkrét értékekről azonban sem a tranzakciók számát, sem pedig a szerződéses összértéket illetően nem kívánt nyilatkozni. A Debora esetében a kínálati paletta 30 ezer eurónál kezdődik, ugyanis az ezen árszint alatt (20-25 ezer euróért) árult ingatlanok üdülési szempontból nem túl értékesek. (Messze vannak a tengertől és nem túl jó a kilátás sem.)

Az apartmanok mellett keresettek a régi dalmát kőházak is, melyek ára 40 és 120 ezer euró között mozog. Tapasztalatok szerint a nyaralót vásárlók mellett egyre élénkebben érdeklődnek a befektetők is a déli szomszédaink által kínált lehetőségek felől, a Debora palettáján jelenleg 300 ezer és 1 millió euró közötti építési telkek vannak.

A cég jelenleg ugyan még nem foglalkozik bérbeadással, ám ez tervbe van véve, mivel bőven lenne rá kereslet. A befektetésben gondolkodók nagyságrendileg arra számíthatnak, hogy egy 50 ezer eurós egy hálós újépítésű apartmant 3 főnek 30-40 eurós napidíjért lehet kiadni. Nem árt tudni, hogy az isztriai részen nagyságrendileg július elejétől augusztus 20-ig számolhatunk csúcsszezonnal, míg délebbre már június elején elkezdődik a csúcs, mely szeptember közepéig is elhúzódhat. A nyár mellett a Szilveszter nevezhető még sláger időszaknak, az ezt megelőző és ezt követő 2-3 napra könnyű jó áron kiadni az ingatlanokat. A keresleti csúcsokon kívül természetesen diszkonttal kell számolni a bérleti díjakat követően, ám összességében elmondható, hogy 10-12 éves megtérülési idővel lehet számolni a befektetésre. (Fontos látni, hogy jelentős konkurencia van a bérleti piacon, az árakat így nem lehet a végleteki emelni.)

A Debora esetében a vevőnek az iroda felé semmilyen kötelezettsége sincs, a tranzakcióhoz kapcsolódóan meg kell fizetni a 100-200 eurós közjegyzői díjat, a külügyi eljárási díjat (ez a szerződés szerinti érték 1%-a), valamint az átírási illetéket (a szerződéses összeg 5%-a), utóbbit azonban csak akkor, amikor a vevő nevére kerül az ingatlan, ez pedig 2-2.5 évig is eltarthat.

Az iroda korábbi kedvezőtlen tapasztalatai miatt egy 200 eurós szemledíjjal kell számolnia az érdeklődőknek, amit induláskor be kell fizetni, vásárláskor azonban visszakapjuk. Erre azért van szükség, mert sokan kihasználták, hogy csúcsszezonban, amikor már nem lehetett szállást találni, az iroda biztosított részükre lakhelyet (térítés ellenében), magyar és horvát nyelvű kísérőt, cserébe pedig napi 2-3 ingatlant kellett megnézni, hogy komoly érdelődőnek tűnjenek.

A Debora szakemberei elkísérik a vevőt a Földhivatalba, a szükséges nyomtatványokat lefordítják számára, majd együtt megnézik, hogy minden rendben van-e. A tranzakció az iroda részéről akkor zárul le, amikor az új tulajdonos megkapja a széljegyes tulajdoni lapot.

A vásárlóknak fontos tudniuk, hogy az iroda kínálatában szereplő apartmanok lakásként és nem nyaralóként vannak nyilvántartva, így kedvezőbben adózik utánuk a tulajdonos.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm