13 °C Budapest

Lakásvadászat 15 millióból - Hol mennyit ér a pénzed?

Pénzcentrum
2006. június 30. 08:30

Amibe Budapesten egy 45 négyzetméteres újépítésű lakás kerül, azért az ország egyes szegleteiben óriási, többszintes, pár éve épült házat is kaphatunk. Az ingatlanpiacon megfigyelhető hatalmas regionális különbségek feltérképezése céljából minden megyében megérdeklődtük ingatlanközvetítőktől, mit tudnak ajánlani a 15 millió forintunkért. A paneltől a "kastélyig" minden akad, lássuk, hol mennyit ér a pénzünk!

Nagyok a különbségek!



A fővárosi helyzetbe nem megyünk részletesen bele, legtöbb Olvasónk pontosan tisztában van vele, hogy egy zuglói másfél szobás újépítésű lakás ára valahol 15 millió forint körül mozog, ezt az összeget választottuk hát értékmérőnek.

Nem meglepő módon, az ország "kevésbé dübörgő gazdaságú" szegleteiben gyakorlatilag bármit megkaphatunk 15 millióért: Salgótarjánban például 2000-es építésű 175 négyzetméteres, kétszintes házat ajánlottak éppen a kitűzött összegért.

A másik végletet a nyugati megyék jelentik: Győrben és Veszprémben például családi házban nem is gondolkodhatunk az adott összeghatáron belül, de Szegeden is azt a választ kaptuk, a jobb családi házakért bizony mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Lássuk, hol mit ajánlottak kereteinken belül!

Nézzünk körül!

Nagykanizsa

Belterületen 70-80 m2-es családi ház kapható, de igényedtől függően lehet, hogy kisebb felújításra szorul. Panel a város bármelyik részén belefér az árba, míg ha nyaralót keresel, az 17 millió forinttól kezdődik. Ha építkezésben látod a jövőd 4 milliótól vehetsz a város külterületén megfelelő telket.

Miskolc

A belvárosban 77 m2-es 3 szobás társasházi lakást kapsz 12, 9 millió forintért, de 12,8 millió forinttól úgynevezett polgári lakás is kapható 3,5 méteres belmagassággal I. emeleten, 105 m2-en (3,5 szoba cserépkártya is van beépítve). Családi ház 14 milliótól van, így ebbe az összeghatárba éppen belefér.

Szombathely

Családi ház ennyiért a peremkerületen kapható, ami kicsi és rossz is 13-15 millió között van, de nem jellemző, a jobbak 20 milliótól kezdődnek. Ha panelban gondolkodsz, 7,5 millió forinttól 50-55 m2 vásárolható a belvárostól 1,5 km-re, a belvárosban nincsen panel.

Kecskemét

Lakások és sorházak tekintetében a belvárosban találsz éppen az összeghatárba beleférő (12-15 milliós) kis (54 m2) társasházi lakást, mely újszerű építésű és garázsa is van.

Szeged

Családi házból túl jókat nem nagyon találsz, és amik vannak azok a külvárosra jellemzően néznek ki és nagyon a városhatár közelében találhatók. Panel esetében 36-70 m2 közöttiek közül, ha ügyesen választasz akár kettő is belefér a 15 millióba., viszont az új építésű társasházakból 60 m2 körülitől nem kapsz nagyobbat a belvárosban.

Székesfehérvár

A legaktuálisabb ajánlat szerint a városközpontban - Magyar Király szálloda környékén - II. emeleten 2 szobás panel, felújított, amely ebben az esetben azt jelenti, hogy amerikai konyha, étkezővel egybenyitott, és a fürdőszobába sarokkád lett beépítve, a lakáshoz erkély is tartozik, így kerül 11 millió forintba.

Családi ház nem fér bele a keretbe, csupán a lelakottak, 20 millió forint körül kezdődnek az árak ebben a kategóriában.

Győr

Azon új építésű társasházi lakások, amelyek fűtés-kész állapotban vannak, mediterrán jellegűek 70 m2-esek éppen beleférnek a keretbe 14 milliós árukkal, míg ha kulcsrakész lakást szeretnél - ugyanilyen feltételek mellett - 2 millió forinttal drágábban, 16 millió körül adják. Az elhelyezkedést tekintve 3-4 km-re találhatóak a belvárostól, ott ugyanis a rendelkezésedre álló összegért 50m2 körüli lakást vásárolhatsz. A családi házak 20 milliótól kezdődnek.

Debrecen

Általában elmondható, hogy a társasházi 50 m2 körüli, 2 szobás Nagyerdő környéki lakások árai az összeghatáron mozognak. A belvárosban 10,5 millió forintért már 41 m2-es 1,5 szobás lakás is kapható. Ha az egyetem közelében akarsz keresni, akkor 13,5 millióért találsz 82 m2-es 2 szobás lakást.

Szekszárd

Végre családi házat is vásárolhatsz a pénzedért, konkrétan 11, 5 millióért a belvárostól nem is olyan messze, körülbelül 15 percnyi sétára. Panel kategóriájában minden belefér, míg egy sorházi lakás a belvárosban már 22 millió körül mozog, amiért 170m2-es kétszintes házat és 200 m2-es telket mondhatsz a magadénak.

Eger

Családi ház, ami beköltözhető illetve lakható állapotú ennyi pénzért nincs, de Egertől 7-8 km távolságra már egész elfogadhatókat találsz. 50-60 m2-es panel és új építésű társasházi lakások minden megosztásban beleférnek az árba, Eger bármely területén.

15 millióért palota?

Kaposvár

Családi ház kategóriában elég egyszerű a kínálat, ami belefér: 100m2 körüli 70-es, 80-as években épült jó állapotban lévőnek mondható.

Az átlagos elhelyezkedésű panelek 150 000 Ft/m2 áron forognak, míg az új építésű társasházi lakások a belvárosi részen 250 000 Ft/m2 körüli árat érnek. (Használtan ugyanez 180-190 000 Ft/m2). Ha viszont a külvárosit jobban szereted az új építésű társasházak tekintetében, akkor 230 000 Ft/m2-ért találhatsz ingatlant.

Tatabánya

Panellakások - 10 emeletes tömbházban - 1+2 félszoba, 63m2, teljesen felújított állapotban - 8-8, 5 millióval bezárólag kaphatók. Valamivel drágábbak a 4 emeletes tömbház legfelső szintjén lévő 74 m2-es lakások.

Ha most épülő lakóparkban laknál szívesen, akkor 2 szobás amerikai típusú 80m2-es házat 11 millió forintért kaphatsz, míg ugyanennek a 100m2-es változata már 17,5 milliót ér.

Békéscsaba

Kertvárosi részen a családi házak 15 millió körül vannak, a belvárosban csak használt lakások várnak eladásra - ami természetesen belefér a keretbe - a panelok közül is bőven válogathatsz 2 szobásat a város bármely részén.

Veszprém

Családi házak tekintetében 20 millió forinttól kezdődnek az árak, de ez nagyon ritkának mondható, általában dupla összegért jóval nagyobb a kínálat. Belvárosban a 60 m2 körüli lakások bőven beleférnek az összegbe (11 millió körül).

Szolnok

Közel a városközponthoz a 15 milliós határt súroló ingatlanokat találsz, amelyekről elmondható, hogy 80-90 m2 alapterületűek és 17 m2-es garázs is van hozzájuk. A belvárosban 70 m2-es, 2,5 szobás lakás, mely felújítást igényel 12,5 millióért a tiéd lehet.

Nyíregyháza

A belvárosi területen 60 m2 -es új építésű társasházi lakást lehet venni, de ha használt lakást keresel, akkor 73 m2-es kapható elég közel a Nyíregyházi Főiskolához. Családi házból igen szerényet tudsz vásárolni ennyi pénzért.

Pécs

A paneleknek jellemzően 7-10 millió Ft között forognak és 50-64 m2-esek. A hétvégi házak többsége belefér az összeghatárba, ami ezt túllépi a jelenlegi kínálatból az egy 1100m2-es telken található 2 szobás panorámás hétvégi ház 17,5 millióért. Belvárosi lakások 15 millió körüli áron vannak és 65 m2 körüliek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Salgótarján

Az eddigiekhez képest nagyon alacsonyak a lakásárak, belvárosi 40 m2-es lakás 5 millió, míg a zöldövezetben lévő 51m2-es (2 szobás) 6 millióért vihető. Összegezve a belváros területén 4-7 millió között válogathatsz a 39-54 m2 területű panelek közül. A hétvégi házakban nem nagy a választék, de az ár nagyon kedvező. Konkrétan 15 millió forintért 2000-es építésű 175 m2 alapterületű házat is kaphatsz.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem