8 °C Budapest

Soha nem volt még ilyen drága a magyaroknak a horvát nyaralás!

Pénzcentrum
2006. június 26. 13:58

A forint történelmi mélypontra gyengülése igencsak érezteti hatását a külföldi nyaralás költségeiben is: a magyarok által egyre kedveltebb horvát tengerparti pihenés még sosem került ennyibe, mint az idén nyáron. Legalábbis ha csak a forint/kuna árfolyam alakulását nézzük. Ma közel 39 forintot kell adni a bankközi devizapiacon egy kunáért (a pénzváltóknál ennél nyilván többet), amire az

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A forint történelmi mélypontra gyengülése igencsak érezteti hatását a külföldi nyaralás költségeiben is: a magyarok által egyre kedveltebb horvát tengerparti pihenés még sosem került ennyibe, mint az idén nyáron. Legalábbis ha csak a forint/kuna árfolyam alakulását nézzük.

Ma közel 39 forintot kell adni a bankközi devizapiacon egy kunáért (a pénzváltóknál ennél nyilván többet), amire az 1999-től rendelkezésre álló adatok alapján még nem volt példa. (Közvetlen forint/kuna jegyzés nincs a bankközi devizapiacon, így a kuna/euró és a forint/euró napi záróárfolyamokból számítottuk át a kívánt értéket.)

Tavaly a főszezonban 33-34 forintért kaptunk a bankközi devizapiacon egy-egy kunát, azaz önmagában az árfolyamváltozás miatt jelenleg 15-18%-kal drágulhat a horvát kiruccanás. Ne feledjük el, hogy a legfrissebb adatok szerint éves szinten 4.0%-ot tett ki a horvát infláció májusban (mely természetesen egy átlagos drágulási mértéket jelent). Ezek alapján könnyen elképzelhető, hogy aki nem előre foglalta le, illetve fizette be adriai pihenésének bizonyos domináns költségeit (pl. szállás, utazás), hanem úgymond ad-hoc jelleggel, vagy saját maga által szervezett körülmények között kíván Horvátországban nyaralni (ez elég gyakori), annak tavalyhoz képest mintegy 20%-kal többet kell rászánnia a gondtalan pihenésre.


Az alábbi ábrán igen érdekes megfigyelni a kuna/euró árfolyam alakulásában, hogy az adott év február-márciusa körül fokozatosan elkezd erősödni a kuna a közös európai fizetőeszközzel szemben, majd a nyári szezon lecsengése környékén (szeptember-október körül) hirtelen gyengülni kezd. Ez többek között összefügghet azzal, hogy a külföldiek a nyaraláshoz horvát fizetőeszközt váltanak, majd később eladják azt (előbb vételi nyomás, amely ősz környékén visszaesik részben a megmaradt kuna külföldi pénzre visszaváltása nyomán).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?