15 °C Budapest

Nem kell félni Horvátországtól!

Pénzcentrum
2006. július 5. 07:20

Az alábbiakban következő cikkünkkel kapcsolatban az adriatica.net részéről érkező reakciót tesszük közzé, hogy Olvasóink tisztán lássanak, mielőtt olcsón szeretnének nyaralni Horvátországban.



Horvátországba mész? - Arcodra fagyhat a mosoly!

Az utazási iroda kiiktatásával, a helyszínen történt szállásfoglalás esetén mindenhol és mindenkor fennáll egy rizikó - és nem csak Horvátországban. Viszont az utazási irodákon keresztül foglalt apartmanok (vagy nyaralóházak, szobák, stb.) esetén ennek valószínűsége igen kicsi és nagynevű cégek által közvetített szállások esetén szinte elképzelhetetlen, hogy a vendéget ellenőrök kitegyék az apartmanból.

Horvátországi (vagy egyéb) utazási irodák - az idevonatkozó jogszabályok szerint - nem ajánlhatnak olyan szállásokat (akár apartmant, akár más tipusú objektumot), melyek nem rendelkeznek az adott engedélyekkel és nem követik az előírt ügymenetet, ideértve az idegenforgalmi adó befizetését.

Az utazási irodák előre megfizettetik a vendéggel a szállás díját és az idegenforgalmi vagy egyéb turisztikai adót is, amiről a vendég számlát kap - az idegenforgalmi adó külön sorban történő feltüntetésével a számlán. A szállás nettó árát és az adók összegét az utazási iroda átutalja a szállás tulajdonosának, aki köteles az adókat az adott hivatalok felé befizetni és a vendégnek egy fehér színű, kártya alakú igazolást a helyszínen átadni a befizetett adóról (mely horvát nyelven "potvrda o prijavi boravista").

Azon szállástulajdonosok, akik egy utazási iroda ajánlatában szerepelnek (és szeretnének továbbra is az ajánlatban szerepelni), természetesen befizetik az adókat - különben az együttműködés igen rövid lenne, hiszen akár már az első vendég problémája után a kooperáció azonnal befejeződne az utazási irodával. Szigorú szabályok kötik az utazási irodákat és a turisztikai vállalkozásokat ebből a szempontból: a vendég előnyére is - ezért aki utazási irodán keresztül foglal apartmant, az jogszerűen ott is maradhat.

Ha esetleg mégis emberi hiba miatt (feledékenység, stb) egy ilyen előfordulna, utazási iroda esetében akkor sincs a vendég bajban: felhívja az utazási irodát, amely azonnal köteles alternatív szállást biztosítani a vendégnek az Általános Szerződési Feltételek szerint.

Az idegenforgalmi adó befizetése vonatkozik a rokonra, a vendégre, de még a horvátországi állampolgárságú szállástulajdonosra is. Igaz, utóbbira alacsonyabb díjú, de befizetendő. Magyarul: még horvát személy sem nyaralhat a saját nyaralójában turisztikai adó megfizetése nélkül. Mindezek fényében még az elvi lehetősége sem áll fenn annak, hogy a horvátok rokonnak tüntessék fel a vendégeket az adó elkerülésének céljából.

Tehát akkor tehetnek ki bennünket az apartmanból, ha valaki a helyszínen keres magának szállást és olyan ajánlatot fogad el egy adott személytől (pl. utcán, buszmegállóban, repülőtér várakozójában, stb.) az alacsony ár miatt, amibe természetesen nem "fér bele" az engedélyek követése, az adók befizetése, ezért a vendég nem is lesz "biztosítva". De ez a helyzet igen gyakran a vendég választása és szándéka miatt alakul így ki. Aki utazási iroda kiiktatása nélkül utazik bárhová és privát szállást bérel "olcsón", annak mindenhol és mindenkor számolnia kell azzal, hogy a szállás használata vagy rendben lesz, vagy nem.

És természetesen, nem azért járnak ellenőrök a horvátországi tengerparton lévő apartmanoknál, hogy a vendéget kitegyék onnan (Horvátország a turizmusból szeretne megélni, nem a vendégeket riogatni), hanem azért ellenőriznek, hogy az adóelkerülés és illegális ügymenet befejeződjön - ami mind-mind a vendég előnyére válik hosszútávon.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem