35 °C Budapest
A group of students listening and concentrating on their tutor during a lecture at university.

Fontos felvételi eredmények láttak napvilágot: ennek rengeteg magyar diák örülhet most

2024. január 26. 11:27

A tavalyinál többen, csaknem hatezren jelentkeztek a 2024 februárjában induló képzésekre, közülük legtöbben állami ösztöndíjjal támogatott képzéseket kerestek, túlnyomó részben a fővárosban - írja a felvi.hu. Január 23-án hirdették ki a keresztféléves képzések ponthatárait: az 5813 jelentkező csaknem 83%-a, 4804 friss hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait idén februárban. Ez majdnem pontosan ezer fővel több a tavalyinál.

Mesterképzésre 4689-en, alapképzésre 1076-an, felsőoktatási szakképzésre pedig 125-en jelentkeztek. A felvettek túlnyomó többsége, 3555 fő állami ösztöndíjjal támogatott képzésben részesülhet. A legtöbb jelentkező a Budapesti Műszaki Egyetemet választotta első helyen, és ide is került be a legtöbb hallgató, 938 fő. A Műegyetemet az ELTE és a METU követi a dobogón.

A szakok között a BME mérnökinformatikus képzése bizonyult a legnépszerűbbnek, amelyet a vezetés és szervezés szak követ az ELTÉ-n és szintén a BME-n. A legmagasabb ponthatár alapképzésen a METU turizmus és vendéglátás angol nyelvű, önköltséges képzésén alakult ki, ide 440 pont kellett a bejutáshoz.

Rengetegen kezdhetnek a BME-n

Őrzi első helyét a Műegyetem a novemberben jelentkezettek között. A tanulmányait a mostani keresztfélévben megkezdő minden ötödik egyetemista a BME hallgatója lesz - közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pénteken. A február 15-i határidővel záruló, jelenleg folyamatban lévő általános felvételi eljárás mellett, a BME esetében fontos a keresztféléves felvételi is, amelyre 2023. november 15-ig lehetett jelentkezni.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a legtöbb jelentkező és felvett kezdheti meg tanulmányait a BME félszáz, februárban induló mesterképzésén. Az Oktatási Hivatal most közzétett adatai szerint összesen 5813-an jelentkeztek keresztféléves képzésre, közülük 4804-et vettek fel. A BME-re az összes felvételiző közel negyede, 1306 fő jelentkezett és 938-an nyertek felvételt. A Műegyetem népszerűségét jelzi, hogy 97%-uk első helyen jelölte meg az egyetem valamelyik képzését. A felsőoktatási intézmények közül az elmúlt évekhez hasonlóan az ELTE volt a második legnépszerűbb.

A most induló ötven képzés közül a legtöbben, 284-en a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának mérnökinformatikus szakára jelentkeztek, felvételt 194-en nyertek. A BME Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar vezetés és szervezés képzésén 177 jelentkezőből 53-an kezdhetik meg tanulmányaikat. A BME Gépészmérnöki Kar gépészmérnök szakára 172 jelentkezőből 78-at vettek fel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felvettek 97%-a állami ösztöndíjjal képezheti magát, miközben az országos átlag az Oktatási Hivatal összesített adatai szerint az állami ösztöndíjasok aránya a mostani keresztfélévben 74%.

A ponthatárokat a Felvi oldalán lehet böngészni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem