10 °C Budapest
Distance Education Concept. Above top view of female student sitting at desk, writing in notebook, taking notes, using laptop, having online class with teacher. Remote studying from home, quarantine

Iszonyúan tarolnak ezek a felnőttképzések: álomfizu vár arra, aki elvégzi őket?

2023. március 13. 20:33

A felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthattak OKJ tanfolyamokat azzal a feltétellel, hogy a vizsgákat, beleértve a javító- és pótvizsgákat is, legkésőbb 2022. december 31-ig be kell fejezni. Sok felnőttképzőnél még 2022 elején is volt mód a becsatlakozásra, de tavaly szeptember óta már erre sem nyílt lehetőség. Most egy oktatási szakértő beszélt arról, mennyire vonzóak az új képzéstípusok.

A szakképzési rendszer változásaként két új opció áll a tanulni vágyó felnőttek előtt, a részszakmák és a szakképesítések. A 2019-ben megjelent kormányrendelet alapján tanfolyami formában 73 részszakmát lehet tanulni. Emellett jelenleg közel 400 jóváhagyott programkövetelménnyel rendelkező szakképesítés található az ikk.hu weboldalán, de az ígéretek szerint folyamatosan bővülni fog a kínálat.

A szakmai képzések, szakképesítések körét a korábbi OKJ-ben szereplő, a Szakmajegyzék szakmái közé be nem került szakképesítések egy része, a korábbi OKJ-ban szerepeltetett egyes szakképesítés-ráépülések, illetve a rövidebb ciklusú és speciális tartalmú képzések alkotják” – fejtette ki Szabó Andrea, a TanfolyamGURU.hu oktatási szakértője.

Mi változott, mi nem?

Ezeket a képzéseket felnőttképzők is indíthatják, de fontos újdonság, hogy a felnőttképzésben elválik az oktatás és a vizsgáztatás. Míg az OKJ-s képzések esetében iskolák is megszervezhetik a vizsgákat, és a tanulók a megszokott környezetükben adhatnak számot a tudásukról, az új rendszerben a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázni. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a tanulók államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szereznek.

A változások következtében letisztult a képzéskínálat, eltűnt sok hasonló és egybeolvadtak az egymásra épülő képzések. Ugyanakkor az előzetes félelmekkel ellentétben nagyon sok képzés megmaradt, nem változott. Továbbra is államilag elismert végzettséget lehet szerezni az új szakmai képzésekkel is, emellett frissültek a tematikák, naprakész ismereteket sajátíthatnak el a tanulni vágyók.

Az új rendszerben több szakmát is lehetőség van online is elsajátítani. Ez újdonság az OKJ-s tanfolyamokhoz képest, rugalmasabb oktatást biztosít a jelentkezőknek. Jelentek meg új, az Országos Képzési Jegyzékben nem szereplő képzések is, melyek már most nagyon népszerűek, például a sminkes és szempillaépítő, illetve a drogerista

– avatott be Szabó Andrea, akitől az is megtudtuk, hogy olyan szakmák is bekerültek a szakképesítések közé, amelyek a mai trendeknek jobban megfelelnek. Ilyenek a fejlesztő képzések, amelyek specializáltabb tudást adnak, mint korábban, vagy a dajka képzés, amellyel már bölcsődékben is el lehet helyezkedni. „Hosszú távon a központi vizsgázásnak piactisztító hatása lehet. A nem megfelelő képzők kiszűrésével jobb minőségű szakemberek kerülnek majd ki a munkaerőpiacra” – tette hozzá Szabó Andrea.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vonzóak az új képzéstípusok

„Az elmúlt 1-2 év jelentkezési hulláma után, az OKJ kifutásával most kevesebben érdeklődnek az új képzések iránt, de azt látjuk, hogy folyamatosan növekszik a kereslet. A tanulni vágyóknak is meg kell ismerkedni az új képzési rendszerrel, ami időbe telik, de az online részvételi lehetőségek növekedése miatt a továbbiakban olyanok is be tudnak kapcsolódni, akiknek eddig nem volt rá lehetőségük” – mutatott rá a TanfolyamGURU.hu oktatási szakértője.

A legnépszerűbb szakmák listája 2022-ben:

1.       Dajka
2.       Pedagógiai asszisztens
3.       Gyógypedagógiai asszisztens
4.       Segédgondozó
5.       Személy- és vagyonőr
6.       Élelmiszer-eladó
7.       Sminkes és szempillaépítő
8.       Aranykalászos gazda
9.       Fitness instruktor
10.     Villanyszerelő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem