Szeged University at Dugonics square in Szeged, Hungary

Fenntartható zöld kémia és mobilitás kompetencia központ a SZTE-n (x)

PR
2022. december 5. 05:00

A kőolaj kitermelési hatékonyságának növelése, új üzemanyag-keverékek kifejlesztése és új analitikai módszerek alkalmazása a motorok károsanyag-kibocsátásának mérésére – többek között ez a feladata a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központnak, amely a Szegedi Tudományegyetemen jött létre közel 4,5 milliárd forint költségvetéssel, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel konzorciumban.

A Széchenyi2020 program keretében 4 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével megvalósuló Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ a GINOP-2.3.4-15 - Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ- Kutatási infrastruktúra fejlesztése elnevezésű projekt keretében jött létre, melynek konzorciumvezetője az SZTE, partnere pedig a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt, kiemelt együttműködő ipari partnerük az AUDI HUNGARIA Zrt.

Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE Tudományos és innovációs rektorhelyettesének elmondása szerint a 2020. június 1. és 2023. január 31. között megvalósuló projekt célja olyan, piaci megalapozottságú kompetencia központ kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a fő kutatási irányokat az ipari partner jelöli ki, az alap-, az alkalmazott kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket egységébe foglalva.

A kompetencia központ 1. kutatási fókuszterülete a tenzidek (felületaktív anyagok) fejlesztése, a második a megújuló üzemanyagok hatásvizsgálata, a harmadik pedig az alternatív gázelemző mérőberendezések fejlesztése.

A világon jelenleg rendelkezésre álló kőolaj termelési technológiákkal 20-30 százalék kitermelési hatásfok érhető el. A kompetencia központ keretei között megvalósult fejlesztések célja az, hogy a kőolaj telepekben maradó további készletek lehető legnagyobb részét kitermelhetővé tegyék. Ehhez új típusú tenzidek és keverékeik összetételének kidolgozására és vízoldható polimerek elegyeinek előállítására, minősítésére, olajipari felhasználhatóságának folyamatos vizsgálatára van szükség.

A 2. kutatási pillér a megújuló üzemanyag hatásvizsgálata, melynek célja megújuló forrásból származó, „low carbon” üzemanyagok hatásának vizsgálata a belsőégésű motorok működésére és károsanyag-kibocsátására. Ez a kutatási terület kiemelt jelentőségű úgy az SZTE, mint a MOL Nyrt és az AUDI HUNGARIA Zrt. számára, mivel az elektromobilitásra való átállás mellett a már forgalomban lévő, belsőégésű motorral szerelt járművek bevonása is elengedhetetlenül szükséges a klímacélok eléréséhez.

A kompetencia központ 3. kutatási pillére olyan alternatív gázelemző berendezések fejlesztése és bevezetése az autóipari felhasználásba, melyek fotoakusztikus elven működve a korábbiaknál pontosabb, megbízhatóbb károsanyag-kibocsátás mérést tesznek lehetővé.

Az SZTE és a szakmai partnerei az oktatásban is együttműködnek. A vegyészmérnök BSc képzés 2022. szeptemberben indult az SZTE-n, az MSc képzés 2023-ban fog. Továbbá, a már diplomával rendelkezők számára szakirányú továbbképzést biztosít majd az SZTE az ipari partnerek szakembereinek bevonásával. Mindehhez a kompetencia központban működő laboratóriumok, az SZTE meglévő infrastruktúrájával kiegészülve biztosítják a gyakorlatorientált képzéshez szükséges feltételeket.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18