-1 °C Budapest
Five Turkish students walking to school. They are ascending the staircase, outdoors, campus. Cold autumnal morning. Nikon D800, full frame, XXXL.

Ebben is a sor végén kullognak a magyarok: brutálisan kevés van ebből, de kinek a hibája ez?

2022. október 19. 21:03

Egyre kevesebb magyarnak van nyelvvizsgája, a szakértő szerint ennek csak az egyik oka demográfiai, sokkal inkább a magyar közoktatás csődjének kell tekinteni a lesújtó adatokat.

a 10 évvel ezelőtti szinthez képest nem nagyon változott a hajlandóság a nyelvvizsga megszerzésére, ami mindenképpen negatívum - így értékelte az ATV-nek a Nyelvtanárok Szakmai Egyesületének elnöke a jelenlegi helyzetet. Hozzátette, hogy az lenne örvendetes, ha növekedne a letett nyelvvizgsák száma, mert a nyelvtudás akármilyen munkakörben előnyt jelent.

Sokat ront a helyzeten az is, hogy a nyelvtanulásnak már általános és középiskolában meg kellene történnie, ugyanakkor a közoktatásnak sok hiányossága van. Ahhoz, hogy ezen javíthassunk, helyzetértékelésre és reformra lenne szükség

- értékelt Légrádi Tamás, a szakmai egyesület elnöke. A helyzetet ráadásul tovább rontja, hogy a nyelvtanárok zömét is érinti a kata idei átszervezése, tehát egy nyelvvizsga akár 40 százalékkal is megdrágulhat, minden költséget figyelembe véve.

Légrádi becslései szerint alapszintről középfokra eljutni egy nyelvből jelenleg nagyjából 400 ezer forintba kerül: az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezt nem egyben, hanem részletekben kell kifizetni.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?