Five Turkish students walking to school. They are ascending the staircase, outdoors, campus. Cold autumnal morning. Nikon D800, full frame, XXXL.

Ebben is a sor végén kullognak a magyarok: brutálisan kevés van ebből, de kinek a hibája ez?

2022. október 19. 21:03

Egyre kevesebb magyarnak van nyelvvizsgája, a szakértő szerint ennek csak az egyik oka demográfiai, sokkal inkább a magyar közoktatás csődjének kell tekinteni a lesújtó adatokat.

a 10 évvel ezelőtti szinthez képest nem nagyon változott a hajlandóság a nyelvvizsga megszerzésére, ami mindenképpen negatívum - így értékelte az ATV-nek a Nyelvtanárok Szakmai Egyesületének elnöke a jelenlegi helyzetet. Hozzátette, hogy az lenne örvendetes, ha növekedne a letett nyelvvizgsák száma, mert a nyelvtudás akármilyen munkakörben előnyt jelent.

Sokat ront a helyzeten az is, hogy a nyelvtanulásnak már általános és középiskolában meg kellene történnie, ugyanakkor a közoktatásnak sok hiányossága van. Ahhoz, hogy ezen javíthassunk, helyzetértékelésre és reformra lenne szükség

- értékelt Légrádi Tamás, a szakmai egyesület elnöke. A helyzetet ráadásul tovább rontja, hogy a nyelvtanárok zömét is érinti a kata idei átszervezése, tehát egy nyelvvizsga akár 40 százalékkal is megdrágulhat, minden költséget figyelembe véve.

Légrádi becslései szerint alapszintről középfokra eljutni egy nyelvből jelenleg nagyjából 400 ezer forintba kerül: az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy ezt nem egyben, hanem részletekben kell kifizetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm