14 °C Budapest
A group of young university students concentrating carefully on their professor during a lecture.

Leáldozott az OKJ-nak: ezek a felnőttképzések tarolnak helyette

2022. július 15. 09:45

Eleinte aggódtak a felnőttképzési piac szereplői amiatt, hogy a közelmúltban átalakított struktúrában nem lesznek népszerűek a kurzusaik, a rendszer azonban működik, a felnőttképzési programok módosult fókusszal ugyan, de egyre kedveltebbek – írta meg a Világgazdaság.

December 31-én végleg búcsúzik az Országos Képzési Jegyzék, azaz az OKJ, aminek a helyébe a felnőttképzés lépett. Az új szisztéma lényege, hogy alapszakmát most már csak a szakképzési centrumokban lehet szerezni.

„Az üzleti alapon működő felnőttképzőknél pedig – a korábbi OKJ-s tanfolyamok helyett – 73 részszakma és az úgynevezett programkövetelmények alapján folytatott félezernél is több szakképesítés közül válogathatnak az érdeklődők – mesélt a változásokról Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke, aki azt is elmondta, hogy az átalakítások ellenére is népszerűek maradtak a felnőttképzők, és az általuk kínált képesítések is egyaránt.

Tehát a következő lesz az első olyan év, amikor már csak a részszakmák és a programkövetelményes képesítések közül lehet választani, amivel a vizsgáztatás formája is átalakul. A diákok ugyanis csak valamelyik akkreditált vizsgaközpontban adhatnak számot tudásukról, ami a kezdetekben döcögősen indult, de mára a számonkérés problémája is megoldódott Zsuffa Ákos szerint, aki az új KATA törvényről is beszélt:

Borítékolható, hogy a magánfelnőttképzőket és a felnőttképzésben részt vevő óraadókat igencsak negatívan fogja érinteni ősztől a kisadózó vállalkozók tételes adójának az átalakítása, mivel nagy számban vannak köztük olyanok, akik így róják le a közterheiket

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– mondta el a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?