10 °C Budapest
Shot of a female teacher working at her desk

Folytatódhat a pedagógusok sztrájkja: újabb követelésekkel álltak elő

2022. május 25. 12:01

Miután a parlamenti választás után új kormány alakult, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatásához - közölték a szervezetek.

A sztrájkbizottsági egyeztetések 2021. október 13-án kezdődtek meg, a kormány által kijelölt
tárgyalópartner Kisfaludy László helyettes államtitkár volt - emlékezet a közlemény.

Az egyeztetések során a sztrájkbizottság szakszervezeti oldala a tárgyalások kezdeményezésekor benyújtott követeléseit módosította, de ezekben, az eredetieknél lényegesen enyhébb követelések teljesítésében sem tudtunk a kormányoldali féllel megállapodni csakúgy, ahogy a még elégséges szolgáltatások kérdésében sem

- írta a PDSZ és a PSZ. Mivel a 2022. évi választások után az új kormány megalakult, a szervezetek az egyeztetést tovább kívánják folytatni az alábbiakban közölt sztrájkkövetelésekkel, amelyek azonosak a sztrájk felfüggesztése előttiekkel.

A szakszervezetek arra kérik a kormányt, hogy öt napon belül jelöljék ki az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőt, akivel időpontot és helyszínt tudnak egyeztetni a következő tárgyaláshoz! A pedagógusok a következőket kérik a kormánytól:

  1. A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022.
    január 1-jétől – a Kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal
    emelkedjen!
  2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!
  3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021.szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm