35 °C Budapest
Shot of a female teacher working at her desk

Folytatódhat a pedagógusok sztrájkja: újabb követelésekkel álltak elő

2022. május 25. 12:01

Miután a parlamenti választás után új kormány alakult, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatásához - közölték a szervezetek.

A sztrájkbizottsági egyeztetések 2021. október 13-án kezdődtek meg, a kormány által kijelölt
tárgyalópartner Kisfaludy László helyettes államtitkár volt - emlékezet a közlemény.

Az egyeztetések során a sztrájkbizottság szakszervezeti oldala a tárgyalások kezdeményezésekor benyújtott követeléseit módosította, de ezekben, az eredetieknél lényegesen enyhébb követelések teljesítésében sem tudtunk a kormányoldali féllel megállapodni csakúgy, ahogy a még elégséges szolgáltatások kérdésében sem

- írta a PDSZ és a PSZ. Mivel a 2022. évi választások után az új kormány megalakult, a szervezetek az egyeztetést tovább kívánják folytatni az alábbiakban közölt sztrájkkövetelésekkel, amelyek azonosak a sztrájk felfüggesztése előttiekkel.

A szakszervezetek arra kérik a kormányt, hogy öt napon belül jelöljék ki az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőt, akivel időpontot és helyszínt tudnak egyeztetni a következő tárgyaláshoz! A pedagógusok a következőket kérik a kormánytól:

  1. A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022.
    január 1-jétől – a Kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal
    emelkedjen!
  2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!
  3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021.szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?