12 °C Budapest
Az alternatív iskolák felé mutat a jövő – de vajon mennyibe kerülnek? (x)

Az alternatív iskolák felé mutat a jövő – de vajon mennyibe kerülnek? (x)

PR
2022. április 11. 05:00

Egyre több tanár és diák vándorol át az államiból az alternatív iskolákba. A magánintézményeké a jövő? Mennyibe kerül mindez, és hogyan teremthetjük elő ezt az összeget?

Sokat hallhatunk mostanában a tanárok túlterheléséről és alacsony fizetéséről – erről korábbi cikkünkben is beszámoltunk. A kérdés azonban nem csupán a pedagógusok problémája, hanem az egész oktatási rendszer omladozásának látlelete. A szülők is mélyen érintettek, hiszen gyermekük oktatásának színvonala a tét.


Voltaképpen ugyanazt a kettészakadást látjuk az oktatás területén, mint az egészségügynél: a problémák megoldása helyett a kimenekülést. A tehetősebb társadalmi rétegek a magánegészségügyi intézményekben veszik igénybe a szükséges vizsgálatokat és kezeléseket. Ugyanígy, aki megteheti, már magániskolákban taníttatja gyermekét.

Az elvándorlás még tovább rontja az állami iskolák helyzetét


A fent említett problémák miatt számos kiemelkedő pedagógus is átvándorol a magasabb jövedelmet és jobb munkakörülményeket nyújtó alapítványi iskolába, magániskolába. Ezzel párhuzamosan egyre több olyan gyermek is ezt teszi, akinek a szülei kiemelten fontosnak tartják a magas színvonalú oktatást, és ezt tudják finanszírozni. 


Mindez azonban tovább súlyosbítja a társadalmi egyenlőtlenségeket. Az állami iskolák oktatása így sokszor már nem megfelelő egy jobb képességű gyermek számára, aki a fegyelmezési gondoktól terhelt tanórákon egyre kevesebb tudáshoz jut hozzá. 


Az elavult pedagógiai módszerek pedig még tovább szűkítik annak lehetőségét, hogy olyan ismeretekre tehessen szert, amelyekkel felvértezve később sikerrel versenyezhet egy jó munkahelyért. Az olló tehát egyre inkább nyílik.

Az állami oktatás reformját már nincs idő kivárni


Az alapítványi, illetve magániskoláknak azonban sokszor olyan magasak a költségei, hogy azt nem mindenki tudja megfizetni. Pedig a jó oktatás nem csupán alapvető szülői elvárás, de nagymértékben meghatározza gyermekünk egész jövőjét. 


Az oktatási rendszer átalakítása azonban hosszú folyamat, ráadásul jelenleg az első lépés, a jogalkotói szándék is hiányzik. Így ha szeretnénk megteremteni gyermekünk számára a megfelelő közösségi és oktatási környezetet, akkor tulajdonképpen kénytelenek vagyunk az állami iskolákon kívüli lehetőségekben gondolkodni.

Milyen lehetőségek vannak az állami iskolán kívül?


Alapvető különbség, hogy az alternatív iskolák fenntartója nem az állam, hanem egy-egy alapítvány (alapítványi iskoláknak is nevezik őket). A tanrend így jócskán eltérhet az államitól. Több a lehetőség arra, hogy a jelenkor kihívásainak megfelelve, rugalmasan tanítsák a gyerekeket. 


A Montessori, Rogers vagy Freinet irányelvek nyomán kialakult pedagógiai módszerek különösen alkalmasak arra, hogy a gyermekekben rejlő képességeket a lehető legjobban kibontakoztassák, és olyan közösséget építsenek, amely minden tanulónak élményteli éveket tesz lehetővé.


Ha még ennél is magasabb színvonalú oktatást szeretnénk biztosítani gyermekünk számára, akkor az elit magániskolák állnak rendelkezésünkre. Ezekben az intézményekben sok esetben idegen nyelven oktatnak, illetve nemzetközi érettségit és külföldi továbbtanulási lehetőségeket is biztosítanak, ám jelentősen magas áron.

Egy tanévre vetítve nem kis összegről van szó

Az alternatív (vagy alapítványi) iskolák legtöbbjében hivatalosan nincsen tandíj, ám a szülőknek alapítványi hozzájárulást kell fizetniük: ez jellemzően havi 30.000-40.000 forint. 


Az étkezés is drágább, nagyjából napi 800 forinttal lehet számolni. Ezért cserébe azonban jóval nagyobb, az esetleges ételérzékenységet, allergiát is szem előtt tartó, minőségi anyagokból készült ételválaszték áll rendelkezésre. Mindez összesen egy tanévben nagyságrendileg 400-500 ezer forintot jelent. Az esetlegesen felmerülő egyéb költségekről és az egyes iskolatípusokra jellemző kiadásokról itt tájékozódhatunk.

Így lehet előteremteni a szükséges anyagi fedezetet


Ez a csaknem félmillió forintos kiadás természetesen igencsak megterhelheti a családi kasszát. Ha azonban előre gondolkodunk, akkor már gyermekünk kicsi korától félretehetünk erre a célra. 


Ma már számos olyan gyermekcélú megtakarítás létezik, amelyek állami támogatással, a kamatos kamat erejével segítenek megteremteni a szükséges összeget. Ezeknek a pénzügyi termékeknek az igénybe vételével lehetővé válik, hogy jelentős tőkére tegyünk szert úgy, hogy havonta nem terheljük drasztikusan a családi kasszát. Az alábbi blogon tájékozódhatunk a gyermekcélú megtakarítási lehetőségekről és egyéb gyakorlati tippeket is kaphatunk. 


Érdemes minél előbb kezükbe venni az irányítást, hiszen gyermekünk oktatása, és ezzel együtt a jövője a tét. Nem hagyhatjuk, hogy az állami oktatás problémái aláássák csemeténk későbbi boldogulását. 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm