Tired pensive teacher is standing in a school hall with class book.

Pedagógus-sztrájk: ezzel segíthetik a tanárok ügyét leginkább a szülők, diákok

2022. január 31. 08:08

Megtartják a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájkot, de mindenhol biztosítanak gyerekfelügyeletet. Ezt mondják a pedagógus szakszervezetek. A minisztérium szerint a demonstráció törvénytelen, az ADOM Diákmozgalom ennek ellenére arra kéri a felsőbbéveseket, az első két órában maradjanak otthon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szombaton azt írta, szerintük törvénytelen a pedagógusok hétfőre tervezett sztrájkja. Az ADOM Diákmozgalomnál mégis azt kérik a felsőbbévesektől, ha tudnak, hétfőn reggel maradjanak otthon, hogy így segítsék a tanáraikat a kiállásban - hangzott el a RTL Hiradóban. A szakszervezetek azt mondják, a szülőnek van lehetősége igazolni a hiányzást. Ettől függetlenül mindenhol lesz gyerekfelügyelet, így egyetlen gyerek sem marad tanár nélkül.

Azzal segítenek a legtöbbet a sztrájkoló kollégákon, ha nem vinnék a gyermekeiket az iskolába. Viszont, aki nem tudja megoldani, az oktatási intézményben minden gyermek számára a felügyeletet biztosítani fogjuk, vagy fogják azok a kollégák, akik nem sztrájkolnak. Illetve, ha annyi gyerek érkezik az intézménybe, akkor a sztrájkoló kollégák is ebből a feladatból átvállalnak

– mondta el az RTL Híradónak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Hogy hány tanár csatlakozik a kétórás megmozduláshoz, azt egyelőre nem lehet tudni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint sokan megijedtek a minisztérium napokban kiküldött levelétől.

Nagyon sokan elbizonytalanodtak és azt mondják, hogy ilyen körülmények között nem biztosak abba, hogy bele merjenek állni a sztrájkba, úgyhogy egészen biztosan lesznek olyanok, akik majd visszalépnek – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja. Úgy tudni, van olyan iskola, ahol minden tanár sztrájkol, máshol senki, de egyetértenek a követelésekkel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fenyegetéseket nem fogalmaztunk meg. Azt is szeretnénk azonban leszögezni, hogy egy törvénytelen sztrájk szervezése nem maradhat következmények nélkül

- írta a Híradó kérdésére, hogy szankcionálják-e, ha valaki részt vesz a sztrájkban, az Emmi. A szervezők azt kérik, aki csatlakozik hozzájuk, vegyen fel kockás inget. És ugyanígy, kockás zászlót tűznek majd a szolidaritást vállaló Szakszervezeti Szövetség autóira is. A tanárok mellett kiállók konvoja hétfő délután kettőkor, a Hősök teréről indul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem