Pécs, 2021. szeptember 2.A pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpont egyik tanterme a korszerûsített és bõvített épületegység átadásának napján, 2021. szeptember 2-án.MTI/Varga György

Pedagógussztrájk: most akkor lesz tanítás január 31-én hétfőn, vagy nem? - Percről-percre!

2022. január 29. 12:23

Mint arról itt a Pénzcentrumon is beszámoltunk, január 31-én hétfőn országos sztrájkra készülnek a pedagógusok. A hivatalos információk szerint nincs akadálya a sztrájknak, első fokon jóváhagyták a pedagógusok igényét. A szakszervezetek a bíróságnak bejelentették, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy jogerőre emelkedik-e a végzés hétfőre. Az Emmi reakciója szerint nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re. Percről-percre cikkünkben mutatjuk a legfontosabb információkat, hogy kiderüljön végre, kell-e vinni majd hétfőn a gyerekeket iskolába.

2022.01.30. 19:56

Akkor most mehet a gyerek suliba vagy nem???

Még mindig nem tudni, lesz-e sztrájk január 31-én hétfőn. Az viszont biztos, hogy minden gyerek mehet iskolába, az első két órában is lesz felügyelet, legfeljebb sztrájk esetén nem lesz tanítás. Ha értesítették a szülőket a sztrájkról, akkor nem kell igazolás sem, ha nem kaptak értesítést a szülők, akkor viszont valahogy igazolni kell a hiányzást.

2022.01.30. 16:49

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozók is a sztrájk mellett vannak

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is szolidaritásáról biztosítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és a Pedagógusok Szakszervezetét, valamint támogatják a hétfőre szervezett kétórás sztrájk meghirdetésében megfogalmazott célokat és követeléseket – derül ki az egészségügyi szakdolgozókat tömörítő munkavállalói szervezet közleményéből. "Számos egészségügyi végzettségű tagtársunk végez oktatói tevékenységet az egészségügyi és szociális szakképzésben, így maximálisan ismerjük és átérezzük helyzetüket!" – indokolja döntését a szakdolgozói kamara.

2022.01.30. 16:47

Szolidaritási nyilatkozatot adott ki az AKG

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógusai az állami iskolákban dolgozó kollégáik hétfőre tervezett figyelmeztető sztrájkja mellett. Az erről szóló közleményt szombaton adták ki az intézmény pedagógusai. Ebben azt írják, hogy „teljes szívvel” szolidaritásukról biztosítják az állami iskolákban dolgozó sztrájkoló kollégáikat, barátaikat. "Mélységesen egyetértünk azzal, hogy sürgősen és hatékonyan tenni kell a tanárok elnyomorodása és túlterhelése ellen, a diákok és az egész társadalom érdekében is" – olvasható a nyilatkozatban. Mint fogalmaznak, a két pedagógus-szakszervezettel egyetértésben elkerülhetetlennek tartják a pedagógusjövedelmek jelentős növelését, a tanítók, tanárok, óvodai és bölcsődei pedagógusok, és más, az oktatást közvetlenül segítő kollégák munkakörülményeinek javítását. Az AKG tanárai bizakodásukat is kifejezik, hogy a 2022. január 31-i figyelmeztető sztrájk elegendő jelzés lesz a kormány számára, amely ezután remélhetőleg elfogadja a szakszervezetek követeléseit, és így nem lesz szükség a sztrájk kiterjesztésére. "Amennyiben nem történik az oktatásban dolgozók helyzetében érdemi változás, támogatják a sztrájk márciusi folytatását és kiterjesztését" – figyelmeztetnek a nyilatkozat zárásaként.

2022.01.30. 15:57

A szakszervezetek továbbra is sztrájkra készülnek

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Hősök terén 2022. január 31-én" - olvasható a PSZ vasárnap délután kiadott közleményében. Mint írják, a Szépművészeti Múzeum előtt tájékoztatják a sajtó képviselőit január 31-én, hétfőn 13 órától a PSZ (Szabó Zsuzsa elnök, Gosztonyi Gábor alelnök, Totyik Tamás alelnök) és a PDSZ (Komjáthy Anna, az Országos Választmány elnöke és Nagy Erzsébet választmányi tag) vezetői a figyelmeztető sztrájk sikerességéről (előzetes adat a résztvevők számáról stb.). E szerint a két szakszervezet továbbra is sztrájkra készül. A PSZ és PDSZ közös közleménye szerint a helyszínhez kapcsolódik egy akció is: "Szolidaritási autós felvonulást szervez 2022. január 31-én, a figyelmeztető sztrájk napján a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A résztvevők 13:30-tól gyülekeznek a Szépművészeti Múzeum előtt. A felvonulás 14 órakor indul" - írják. Hozzáteszik, hogy a kocsik kockás szalagot tűznek ki, a felvezető kocsiból hangszóró tájékoztatja a közvéleményt az oktatás tűrhetetlen állapotáról.

2022.01.29. 17:59

Reagáltak a szakszervezetek az Emmi "fenyegetésére"

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is arra biztatja az oktatásban dolgozókat, hogy ne engedjenek a jogellenes fenyegetéseknek, szervezzék tovább a hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájkot, áll a két szervezet szombati közös közleményében. Emlékeztetnek, a Fővárosi Törvényszék végzésében kimondta, hogy a sztrájk – a szakszervezetek által meghatározott még elégséges szolgáltatásokkal – jogszerű. A szakszervezetek lemondtak a fellebbezés jogáról és erre kérték meg a kormányoldalt is, külön Maruzsa Zoltán államtitkárt, hogy vesse latba befolyását, és mondjon le a kormány is a fellebbezésről, mert ekkor az elsőfokú döntés azonnal jogerőssé válik – írták. "A kormány azonban ezzel szemben minden eszközzel akadályozza a sztrájk megvalósulását, mert nyilvánvaló számukra is, hogy az első fokon eljáró bíróságra benyújtott ellenajánlatukkal a másodfokú eljárásban esélytelenek" – fogalmaztak. "Körlevelében és sajtóközleményében jogellenesen állítja a kormány, hogy a sztrájk nem jogszerű. Erről csak bíróság, egy külön nemperes eljárásban dönthet" – tették hozzá. Szerintük a tegnapi döntés 5 napon belüli megtámadása, csak a még elégséges szolgáltatás módjára és mértékére vonatkozhat, mert ez volt az eljárás tárgya. A szakszervezetek szerint a kormány arra kényszeríti a tankerületi központok igazgatóin keresztül az intézményvezetőket, hogy szóbeli utasítások alapján, jogellenesen akadályozzák meg a sztrájkot, a valósággal ellentétes értesítéseket küldjenek ki a szülőknek, beszéljék le a dolgozókat a sztrájkban való részvételről. "Több helyről kaptunk olyan visszajelzést, hogy fegyelmi eljárással fenyegetik a sztrájk mellett kitartó pedagógusokat. Teszik ezt úgy, hogy a fegyelmi eljárás jogintézménye lassan tíz éve nem létezik" - teszik hozzá. "Arra kérjük a szülőket és a kollégákat, hogy figyeljék a PDSZ és a PSZ felületeit, ne hagyják magukat megtéveszteni, főleg pedig ne engedjenek a fenyegetésnek. Mindent kérjenek írásban, és mindent dokumentáljanak, mert aki intézkedik, annak vállalni kell később is tettének következményeit. Arra kérünk mindenkit, hogy ha bármiféle hátrányos munkáltatói intézkedés történik vele szemben vagy ezzel fenyegetik, haladéktalanul jelezze a szakszervezeteknek!" – zárták a közleményt.

2022.01.29. 16:05

Emmi: törvénytelen a hétfőre tervezett pedagógussztrájk

A bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk - írta szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A közlemény ismerteti: a szakszervezetek már december 21-én - a kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan - bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni, így a szükséges hiánypótlások miatt a bíróság csak január 28-án hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot. Hangsúlyozták: a jogszabály alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla, ez a helyzet azonban hétfőn nem áll fenn.A kormány felszólította a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el. Az Emmi közleménye arra is kitér, hogy a koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban. Az Emmi szerint mivel a sztrájk jogszerűtlen, a tanulók tankötelezettsége pedig fennáll, a hétfői napon iskolába kell menniük, a távollét hiányzásnak számít. "Ezért is kértük a szakszervezeteket, hogy ne teremtsenek káoszt, ne ösztönözzék a pedagógusokat a jogsértésre, és halasszák el a sztrájkot, várják meg a bíróság jogerős döntését" - olvasható az Emmi közleményében.

2022.01.29. 13:23

Itt a sztrájk-kisokos szülőknek!

A hétfőre tervezett pedagógus sztrájkkal kapcsolatban nemrég a Szülői Hang kiadott egy állásfoglalást, mely a szülőknek szóló hasznos tudnivalókat is magában foglal. Ebben többek között azt írják, hogy "az egész felnőtt-társadalom közös szégyene, hogy a gyermekeinkkel foglalkozó, értük felelősséget vállaló pedagógusok kezdő alapbére a szakmunkás minimálbérnek felel meg. A jelenlegi pedagógusbérek nem fedezik a megélhetés költségeit, így senki ne lepődjön meg, hogy a közoktatás színvonala folyamatosan romlik, nincs elég pedagógus, aki a gyermekeinket oktassa, nevelje. Valamennyiünk felelőssége, hogy felhívjuk a figyelmet a közoktatás súlyos problémáira, és kiálljunk gyermekeink mellett!" A Szülői hang szerint az alacsony színvonalú közoktatás valamennyiünket érint, akár pedagógusként, akár szülőként. Mint fogalmaznak, „nem kerülhetjük el, hogy előbb vagy utóbb szembesüljünk a kritikus mértékű pedagógushiánnyal, az elavult oktatási módszerekkel és a túlterheltséggel. Gyermekeink csak együtt tehetik sikeressé a jövő Magyarországát, ezért is fontos, hogy nemcsak saját gyermekünknek, hanem mostani és jövőbeli barátainak, társainak is biztosítanunk kell a méltó, minőségi oktatást. Ha ez nem sikerül, akkor súlyos társadalmi és gazdasági bajok várnak valamennyiünkre". A Szülői hang szerint a január 31-ére tervezett, kétórás figyelmeztető sztrájk gyerekeink érdekét szolgálja, és arra kérik a szülőket, hogy ne a kellemetlenséget lássák benne, hanem a lehetőséget, hogy felhívják mindenki figyelmét a magyar közoktatás súlyos válságára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2022.01.29. 13:00

Mit akarnak a pedagógusok?

A közoktatásban és szakképzésben dolgozó mintegy 50 ezer pedagógus egyrészt béremelést szeretne elérni, másrészt azt, hogy ne kelljen fizetés nélküli szabadságra küldeni azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen. Sokan vannak amúgy a sztrájkot hirdető pedagógusokkal; ezen az online petíción például péntek reggelig több mint 46 ezren fejezték ki támogatásukat

2022.01.29. 12:39

Kötelezik a tanításra a református hitoktatókat?!

Szombaton délelőtt érkezett a hír, hogy kötelezik a tanításra a református hitoktatókat a hétfői sztrájk idejére. Legalábbis a 24.hu egy a hittanoktatóknak és hitoktatásban érintett lelkészeknek címzett levélre hivatkozva azt írja, hogy a református hittanoktatóknak ragaszkodniuk kell a hétfői hit- és erkölcstan órák megtartásához. A levél aláírója Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda irodavezetője. A leveélben egyebek mellett az áll, hogy az egyház úgy tudja, az állami iskolák hitoktatókat akarnak beosztani gyermekfelügyeletre hétfőn, ez azonban egyet jelentene azzal, hogy a „törvénytelenül sztrájkolókkal” együttműködnének. Papp Kornél szerint „az országgyűlési választások közeledtével a baloldali pártok a szakszervezetek (PSZ, PDSZ) közreműködésével – a választási kampány részeként – az állami iskolák pedagógusait befolyásolja.” A 24.hu megkérdezte a levélről a Magyar Református Egyházat; a Kommunikációs Szolgálat hivatalos válasza szerint: „A hivatkozott levelet az Oktatási Iroda vezetője saját hatáskörben küldte el a Magyarországi Református Egyház alkalmazásában álló hittanoktatóknak. Munkatársunk kötelességének tett eleget, amikor levélben tájékoztatta a hittanoktatókat a január 31-re tervezett sztrájk jogellenességéről. A sztrájk szervezőinek politikai minősítésére nem volt felhatalmazása.”

2022.01.29. 12:32

Az Emmi szerint nem lesz sztrájk január 31-én

Az Emmi közleményben reagált az első fokú ítélet kihirdetése után: „a bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re, így már biztos, hogy nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk”. Az Emmi szerint jogerős bírósági döntés azért nem lesz meg hétfőig, mert „a szakszervezetek kicsúsztak a határidőből – bár a szakszervezetek már decemberben, a kormánnyal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan bírósághoz fordultak, azonban nem tudtak formailag és tartalmilag megfelelő kérelmet előterjeszteni." Hozzátették azt is, hogy "így a szükséges hiánypótlások miatt, csak ezen a héten, kedden tudta a bíróság megküldeni kérelmüket a kormány képviselőinek. Tekintettel arra, hogy a bíróság végül január 28., péntek reggel 9 óráig kérte be az érintett felek álláspontját, még ha döntés is születne a mai napon, az elsőfokú bíróság határozata, a fellebbezésre rendelkezésre álló idő miatt, legkorábban 5 nap múlva válik jogerőssé." Az Emmi szerint sztrájk csak akkor tartható, ha a még elégséges szolgáltatásról megállapodás született a kormány és a szakszervezetek között, vagy ha bíróság jogerős döntést hozott róla.

2022.01.29. 12:28

Első fokon jogerős!

"A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés" – közölte a PDSZ és a PSZ péntek délután. A szervezetek Facebook-posztjaiban azt is jelezték: "a pedagógus szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e. A szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot, mindenkit arra bíztatnak, hogy a szervezést tovább folytassák, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel" – fogalmaztak a posztban.

2022.01.29. 12:24

A pedagógussztrájk előzménye

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tavaly decemberben hirdette meg a kétórás figyelmeztető sztrájkot 2022. január 31-re, jelezve azt is, hogy március 16-án ezt határozatlan idejű munkabeszüntetés követheti, ha addig sem teljesítik a feltételeiket. A bejelentés előtt már hetek óta eredménytelenül tárgyaltak a szakszervezetek a kormánnyal, egyrészt béremelésről, másrészt arról, hogy ne kelljen fizetés nélküli szabadságra küldeni azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így szerezheted meg az első 100 vevőd

Egy új vállalkozás indítása vagy egy új termék bevezetése mindig izgalmas, de ugyanakkor kihívásokkal teli időszakot jelent az üzleti életben.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 11. vasárnap
Barnabás
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 10. 19:16