16 °C Budapest
A young student reaching to select a book from the top shelf in a public library.

Rengeteg diákot érhet hamarosan kellemetlen meglepetés: vége az ingyenes oktatásnak?

2021. június 30. 09:41

Hamarosan kezdődik az átsorolási időszak, amikor eldől, kik tarthatják meg államilag támogatott egyetemi helyüket. Az újabb nyelvvizsga-amnesztia elrendelése után jogosan merül fel a kérdés: vajon a kormány az átsorolásra vonatkozó könnyítést is meghosszabbítja-e. 2020-ban ugyanis senkit nem soroltak át állami ösztöndíjasról önköltséges formára rossz tanulmányi eredmény vagy kredithiány miatt.

Az alapszabály szerint azok, akik az utolsó két (aktív) félévükben nem szereztek félévente legalább 18 kreditet (átlagosan, tehát ha az egyik félévben valaki 17, a másik félévben 19 kreditet gyűjtött, annak nem kell tartania az átsorolástól), nem érték el az intézmény által meghatározott tanulmányi átlagot, esetleg visszavonják az ösztöndíjas képzés feltételeit vállaló nyilatkozatukat, vagy elhasználták az államilag támogatott féléveiket, elveszítik az ingyenes helyüket - írja az Eduline.

Tavaly azonban a koronavírus-járványra hivatkozva úgy döntött a kormány, hogy ilyen ok miatt egy hallgatót sem sorolhatnak át az egyetemek, főiskolák fizetős képzésre - csak azok veszítették el ingyenes helyüket, akik már az összes (12/14) támogatott félévüket elhasználták, vagy visszavonták a hallgatói szerződésüket. A tavalyi döntésnek azok az önköltséges hallgatók persze nem örültek, akik jól teljesítettek a járvány idején. Alapesetben ugyanis ellenkező irányú átsorolás is van: az egyetemek a megüresedett, állami ösztöndíjas helyeket a legjobb teljesítményt elérő, azonos szakon tanuló, önköltséges hallgatóknak adják (már ha ők kérelmezik ezt)

Bár erre - elméletben - tavaly is volt lehetőség, a kormányzati döntés miatt a szokásosnál jóval kevesebb államis hely "szabadult fel". Persze az egyetemen saját hatáskörben bizonyos szabályokról rendelkezhettek, így az is előfordulhatott, hogy egyes képzéseken lehetőséget biztosítottak az állami képzésre átjutásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?